01.04.2008.

Dubravko Viduč, predsjednik Organizacijskog odbora Samoborske salamijade

U lov na nove rekorde

Dubravko Viduč, predsjednik Organizacijskog odbora Samoborske salamijade

Nakon što je prošle godine jubilarnom 20. Salamijadom visoko postavljena ljestvica kvalitete ove prepoznatljive samoborske gastro-turističke manifestacije, organizatori iz Zlatne šajbe ambiciozno su pristupili pripremama i za njezino 21. izdanje. O ovogodišnjim novostima vezanima uz Samoborsku salamijadu i o popratnim događanjima govori nam predsjednik Organizacijskog odbora Dubravko Viduč.

Nova Salamijada je pred nama. Što nas novo očekuje u petak, 11. travnja?

Svaka nova Salamijada je novi projekt, zato što mi svakoj priredbi dodamo nešto čime ju sadržajno obogatimo, pa je tako i ove godine. Prošle godine je jubilarna Salamijada bila dosta dobro organizirana, a ove godine idemo još malo naprijed. Osim što će cijeli ambijent i dekor biti malo drugačiji, bit će i 250 posjetitelja više. Znači, nikad Salamijada nije bila toliko brojna posjetiteljima kao što će to biti ove godine.

O koliko ljudi govorimo?

U prodaji će biti 1000 ulaznica za posjetitelje, tu je i 100-njak VIP gostiju, kao i oni koji su oko organizacije. To znači da će se tu večer pod šatorom naći više od 1200 ljudi.

Nastavlja se i s novitetima od prošle godine, poput suradnje s ugostiteljima. Očekuje li nas i ove godine švedski ili, bolje rečeno, samoborski stol?

I ove ćemo godine vjerojatno oboriti koji rekord, jer očekujemo 15-ak ugostitelja i to ne samo iz Samobora, nego i iz drugih država. Dolaze tako po jedan ugostitelj iz Bosne i Hercegovine i Slovenije, s time da će još biti i tri ugostitelja izvan Samobora. To će biti ugostitelji iz Pule, Staroga Grada na Hvaru i Zagreba. Stol će biti dugačak 58 metara, a slobodno možemo reći - najduži švedski stol u ovom dijelu Europe.

Je li ovaj ugostiteljski dio vezan i uz Samoborski sajam, koji je terminski u istom vikendu sa Salamijadom, a koji bi ove godine trebao biti koncpiran s naglaskom na gastro ponudu?

Ima veze, iako su to zapravo dva projekta. Mi pokušavamo Samobor prezentirati kao grad izuzetne turističke i gastronomske ponude. Tako je koncipiran i ovogodišnji Samoborski sajam pa je od izložaka izabran samo onaj dio koji je vezan uz samoborsku gastro ponudu, proizvodnju hrane ili pića. Znači da smo zapravo dosta suzili prostor i Samoborskom sajmu time što smo Salamijadu postavili kao primarnu manifestaciju, uz koju vežemo sve ostalo. Tako će zapravo ugostitelji koji se predstavljaju, Salamijada kao natjecanje jednog gastro proizvoda i Samoborski proljetni sajam biti dio iste priče, iste cjeline. Osim toga, organiziramo i Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe.

Znači, i ove godine će se nuditi posjetiteljima besplatna degustacija?

Da, sve salame koje dođu na natjecanje na Salamijadu bit će u nedjelju, 13. travnja, ponuđene i na središnjem trgu svim posjetiteljima Samobora. Prošle godine je narezano 480 salama, a očekujemo da će ih ove godine biti i 600-tinjak. Inače, prema podacima Turističke zajednice, prošle godine je na Danima otvorenih vrata Zlatne šajbe bilo oko 4000 posjetitelja.

Što se samih salama tiče, može li se već sada ocijeniti kakva će biti kvaliteta i kakav je odaziv?

Mislim da će ove godine salame kvalitetom biti u nekom prosjeku prijašnjih Salamijada. Naime, ova godina nije bila niti posebno povoljna, ali ni nepovoljna za proizvodnju. Ono što već sada možemo reći je da je interes značajan, a zvali su nas i Slovenci. Najavilo se čak 6 natjecatelja iz Ljubljane koji se žele natjecati u internacionalnoj kategoriji. Osim njih tu će biti i natjecatelji iz Bosne i Hercegovine i Mađarske. Naravno, očekujemo i značajan odaziv profesionalaca, jer su oni svake godine sve brojniji. Od svih natjecatelja njima je Salamijada možda i najinteresantnija, jer im je to reklama i proboj na tržište.

Pred vama su sada najintenzivniji dani što se tiče organizacije i promocije. Kakav je raspored do Salamijade?

Svaka Salamijada je novi projekt na kojem se jako puno radi da bi uspio. Krajem prvog tjedna travnja počinje prijem salama. U subotu, 5. travnja, počinje ocjenjivanje koje traje najmanje 10-12 sati. Dan nakon ocjenjivanja se rezultati kompletiraju kako bi ih se poslalo u tiskaru i ubacilo u katalog koji mora biti spreman u tjednu prije Salamijade. U srijedu, 9. travnja, imamo tiskovnu konferenciju, a u večernjim satima tog dana imamo, po prvi puta, gastro-turističku večer koju priređujemo u suradnji s Gradom. Večera će biti za mali broj uzvanika, ali vrhunskih gastro znalaca na čelu s Reneom Bakalovićem i Veljkom Barbierijem koji će ispričati priču o jelima, a ponudit ćemo jedan spoj mediteranske i kontinentalne kuhinje u restoranu Gabrek. U petak, 11. travnja, je Salamijada, dan nakon je otvorenje Samoborskog sajma, a u nedjelju, 13. travnja, je uz Sajam i Dan otvorenih vrata Zlatne šajbe.

Kako do ulaznica za Salamijadu?

One se, kao i prošle godine, što se pokazalo vrlo dobrim, mogu nabaviti u Veterinarskoj stanici i u Turističkoj zajednici.

Kakav je program predviđen pod šatorom?

Mi u stvari mučimo muku s time na koji način staviti u tu noć sve ono što želimo. Od samih podjela nagrada hobistima, profesionalcima i internacionalcima, tombole, dodjele Velikih zlatnih šajbi, do zabavnog programa, koji će ove godine biti uz Kiću Slabinca i Lampaše. Mislim da je to vrlo dobar odabir što se dobre atmosfere tiče, a i tombola će biti vrlo bogata - svaka druga će biti dobitna, uz nagrade poput 7 dana na Hvaru, vikenda u Opatiji...

Ako ne dobiju na tomboli, barem je sigurno da će se posjetitelji Salamijade moći dobro najesti?

To sigurno, jer svaki od ugostitelja priprema tri jela i izbor će biti zaista bogat. Naravno, bit će služene i salame iz natjecateljskog programa, a birat će se i najbolji među ugostiteljima na temelju ponude, dekoracije, kvalitete i ukupnog dojma, o čemu će suditi stručna gastro komisija na čelu s kapetanom hrvatske kuharske reprezentacije Brankom Ognjenovićem.

Nagrada za dobitnika Velike zlatne šajbe je i ove godine tradicionalna – svinja?

Naravno, ta tradicija ostaje. Riječ je o gravidnoj krmači landras pasmine kako bi pobjednik iduće godine mogao napraviti još bolju salamu.

Kruno Solenički

 

Dubravko Viduč, predsjednik Organizacijskog odbora Samoborske salamijade

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002