19.12.2008.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec govori o protekloj godini i gradskim projektima

Obilaznica kroz tunel!

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec govori o protekloj godini i gradskim projektima

Kraj je godine i vrijeme je za rekapitulaciju zbivanja. Kako vi ocjenjujete 2008.?

Mislim da možemo biti zadovoljni ovom godinom i to u svim segmentima života grada. Realizirani su mnogi komunalni projekti, oni koje često smatramo "nevidljivima", kao npr. vodovod, kanalizacija, plinovod, nogostup, ceste... Još jednom se potvrđuje da se pri realizaciji kapitalnih objekata mora uzeti u obzir da je put od ideje, preko pripreme, pa do ostvarenja dug gotovo cijeli jedan mandat. Glavnina izgradnje ključnih projekata za Grad Samobor počet će 2009. godine. Iako će ta godina zbog svjetske financijske krize biti pod upitnikom, predmnijevam da se kriza u punom obimu neće preslikati na Hrvatsku. To ne znači da će nas ona potpuno mimoići. Dapače, bit će potrebno pažljivo svakodnevno pratiti punjenje proračuna i usmjeriti se na onih nekoliko ključnih projekata važnih za Grad te, ako će biti potrebno, vidjeti što ćemo raditi ili nećemo. Uvjereni smo da će naši izvori financiranja ostati postojani ili barem dostatni da krenemo u realizaciju svega onoga što smo zacrtali.

Čitatelji nas često "bombardiraju" pitanjima o gradskim projektima i problemima. Sada je prilika da odgovor dobiju iz prve ruke. Krenimo od obilaznice. U kojoj je ona fazi?

Obilaznica je u fazi završetka onog dijela koji je u našoj kompetenciji. To znači da ćemo do kraja godine biti u stanju preusmjeriti promet teških kamiona preko Dubrave, Otruševca i Velike Jazbine do Ulice Josipa Jelačića. Dionica kroz Veliku Jazbinu pa do Ulice Josipa Jelačića je u fazi projektiranja, tj. otkupa zemljišta. Dozvole su dobivene i pred nama je da zajedno sa Županijom, s obzirom da je to županijska prometnica, krenemo u realizaciju. Pritom želim naglasiti naš interes da zaštitimo naše sugrađane koji žive u Otruševcu i Velikog Jazbini na način da im promet što manje utječe na svakodnevni život. Takve mjere zaštite sigurno nije moguće provesti u povijesnom dijelu grada. Iz tog razloga smo trasu i vodili tako da ona jednim dijelom ide i ispod zemlje, dakle planirana je gradnja sedamdesetmetarskog tunela, pa dalje livadom do Ulice Josipa Jelačića. Trasa sada privremeno prolazi kroz selo, ali tako neće biti kad obilaznica bude izgrađena do kraja. Za jedan dio trase smo u otkupu zemljišta, a tu moram spomenuti da nam ljudi dolaze s takvim cijenama koje mi ne možemo prihvatiti, jer to nadmašuje realnu cijenu poljoprivrednog zemljišta u Samoboru ili okolici, sukladno procjeni sudskog vještaka. Budući da mi nikome ništa ne možemo oduzeti, ali ni platiti takvu cijenu, bit ćemo vjerojatno prisiljeni ići na izvlaštenje.

Jedan od kapitalnih projekata je i izgradnja autobusnog kolodvora. Što se tiče samog projektiranja, ono je završeno, imamo lokacijsku dozvolu i potvrđen glavni projekt. Prije nego krenemo u raspisivanje natječaja moramo riješiti nekoliko otvorenih pitanja sa Zagrebačkim holdingom, a radi se o imovinsko-pravnim odnosima. O tome smo u lipnju razgovarali s predstavnicima Grada Zagreba, no odgovor za sada još nismo dobili. Iz toga vam je vjerojatno jasno kako je dugotrajan i mukotrpan put, iako su projekti gotovi i financijska sredstva osigurana, od ideje do realizacije projekta. Inače, novi autobusni kolodvor trebao bi biti gotov 2012. godine.

Nadalje, kada govorim o kapitalnim projektima koji će se realizirati u sljedećoj godini, moram spomenuti tržnicu, jer postojeća ne zadovoljava ni minimalne higijenske uvjete. Izgradnja nove tržnice poklopila se s arhitektonsko-urbanističkim natječajem propisanim GUP-om. Prvi dio je završen, što znači da smo proveli arhitektonski natječaj za samu tržnicu, a taj se projekt nalazi u završnoj fazi dobivanja potvrde glavnog projekta, dok se urbanističko-arhitektonski natječaj za to područje grada upravo ovih dana raspisuje. Tržnica će se raditi u dvije faze, a štandovi će se premjestiti na novoobnovljeno Sajmište.

Sa zadovoljstvom moram konstatirati da smo u ovoj godini započeli izgradnju i nove upravne zgrade i servisnih objekata Komunalca te će napokon naša komunalna tvrtka postati ogledna i svojim uređenjem, što do sada, nažalost, nije bio slučaj.

Je li Grad donio dobru odluku kada je propustio kupiti postojeći autobusni kolodvor u centru?

Smatram to pitanje deplasiranim, jer Grad nije imao prilike uopće razmišljati o kupnji, što znači da je prodaja išla mimo Grada. Kolodvor je bio ponuđen na prodaju u ljetnim mjesecima i za to smo saznali sedam dana prije održavanja javne dražbe. Dakle, natječaj je već bio gotov, a osim toga, ako nemate tu proračunsku stavku, što mi nismo imali, ne možete ništa ni ponuditi. Mi smo samo indirektno, usput, putem novina bili zapravo obaviješteni i nismo mogli pravovremeno reagirati. Naravno da nam je žao, pogotovo sada nakon svih ovih događanja i iznenadne mogućnosti zatvaranja kolodvora. Gradu nitko ništa nije nudio. Mi smo o svemu saznali preko novina, jednako kao i naši sugrađani.

"Betonka" je konačno gotova, ali građani, pogotovo vozači, nisu zadovoljni izvedbom. Što se dogodilo? Što je s planiranom biciklističkom stazom?

I vijećnici i Gradsko poglavarstvo, svi smo izrazili apsolutno nezadovoljstvo izvedbom te važne prometnice. Inicirali smo razgovor s Hrvatskim cestama, međutim, one su tu cestu predale u nadležnost Županijskim cestama. No, radilo se o čisto "papirnatom" preuzimanju. Dakle, Županijske ceste su samo obaviještene da su tu cestu dobile u nadležnost i tako se "usrećile". Ta cesta za nas nije gotova. To je na zajedničkom sastanku bilo utvrđeno i od strane Hrvatskih cesta, a mi smo se, kao i Policijska postaja Samobor, pismeno očitovali o brojnim nedostacima i tražili ispravak tih propusta. Čak smo tražili da se cesta i zatvori sve dok se ne dovede u red, jer smo smatrali da bio to bio najbrži put do dovršenja i popravka ceste. Međutim, taj naš zahtjev nije usvojen, a Županijske ceste su se ogradile na način da od Hrvatskih cesta traže tumačenje i rješenje, jer netko to mora i platiti. U svakom slučaju, radi povećanja sigurnosti traže se odbojnici s obje strane, jer oni duboki jarci su zaista po život opasni, a promet je sve veći. Što se tiče biciklističke staze, IGH je radio projekt obnove ove ceste, a planirana je i biciklistička staza. Trenutno se radi separat, odnosno projekt koji podrazumijeva samo biciklističku stazu, a projekt financira samo Grad Samobor i od njega ne odustajemo. Naravno, i tu je problem otkupa zemljišta, jer čim se Grad pojavi kao mogući investitor, cijene zemljišta rastu u rekordnom vremenu i prema rekordnim visinama. Dakle, opet nas čekaju sudske procjene, izvlaštenja, a to traje i po dvije, tri godine.

Malo se u zadnje vrijeme stišala priča oko Komercijalno-kulturnog centra. Što se zbiva?

Došli smo do onog dijela u kojem smo natječajem odabrali partnera za realizaciju projekta, a to je tvrtka Megrad. Pred nama je izrada DPU-a i arhitektonsko-urbanističkog natječaja. U tom sudjeluje i Ministarstvo kulture, jer se radi o zaštićenoj gradskoj jezgri. Nakon toga se ide u razradu projekta, ishođenje lokacijske dozvole, potvrde glavnog projekta i realizaciju. Zasigurno govorimo o projektu čija realizacija traje nekoliko godina.

Bilo je nekih primjedbi da na natječajima za velike gradske projekte pobjeđuje firma iz Bjelovara. Ima li tu i političkih implikacija ili su oni zbilja toliko povoljniji od ostalih?

Bojim se da ću razočarati one "dobronamjerne" sugrađane, jer se radi o javnom natječaju. Znači, kad je netko najbolji ponuđač na javnom natječaju, onda mu ne možete reći da on neće i raditi. Vjerujem da mislite na našu novu sportsku dvoranu koju je gradila tvrtka iz Bjelovara. Također, ista tvrtka se natjecala i za gradnju nove zgrade Komunalca, i opet su dobili, što znači da su ponudili najbolje uvjete i najniže cijene izgradnje. Mogu uzvratiti protupitanjem - zašto se na natječaj nije javio netko iz Samobora i ponudio bolju cijenu? Mislim da na to osobno ne mogu utjecati. Bilo je puno pritužbi da su cijene naših izvođača previsoke. Uspoređivao sam slične projekte u drugim dijelovima Hrvatske i stvarno je točno da mi u Samoboru gradimo po višim cijenama negoli ostali dio Hrvatske. Dakle, isti projekti su u Vinkovcima, Virovitici, Rijeci ili negdje drugdje puno jeftiniji. Nad time bi se samoborski potencijalni izvođači trebali zamisliti. Nadamo se da ćemo u nadolazećim vremenima moći osigurati posao i našim tvrtkama, ako su svjesne toga da moraju početi raditi i graditi po povoljnijim cijenama.

Kako se Grad inače štiti od loše kvalitete gradnje? Naime, u gradu se jako puno gradi, ali nam se ne čini da je najjeftiniji ponuđač ujedno i najkvalitetniji, pa se stalno nešto popravlja. A takvi opet dobivaju poslove zbog povoljnijih cijena.

Sukladno zakonu, ne možemo raditi diskriminaciju na način da uzimamo samo domaće i provjerene tvrtke, jer uvjeti natječaja su za sve isti. Imamo najnoviji slučaj izvođača radova na školi u Bregani, koji se više kod nas ne bi trebao pojaviti. Međutim, svi ti izvođači imaju referentne liste, odnosno dokazuju kroz neke prijašnje poslove da znaju raditi i vi ih ne možete eliminirati. Zaštitu treba potražiti kroz detaljnije ugovore koji se sklapaju, a treba valorizirati ne samo cijenu, nego i neke druge elemente, što je Sizifov posao, a opet nemate jamstvo da će posao biti kvalitetno napravljen. Primjera je, nažalost, bezbroj. Smatram da je jedno od rješenja dobro platiti nadzor, jer jedino pravi nadzor može osigurati i visoku kvalitetu izvedenih radova. No, i tu priča ide u krug, jer i za nadzor se raspisuju natječaji. Tako se i tu javljaju tvrtke koje rade i "za sendvič", pa kako onda očekivati da će obaviti kvalitetan nadzor? To je vrzino kolo u kojem uvijek tražimo najbolji način te se nadam da će nam u budućnosti to i uspjeti.

Aktualna Odluka o broju i držanju kućnih ljubimaca u Gradu Samoboru izazvala je puno rasprava. Pojasnite nam tu odluku i Vaš osobni odnos prema životinjama.

Prije svega, moram istaknuti da ne samo da nisam mrzitelj životinja, već, naprotiv, od kada znam za sebe moja obitelj je imala brojne domaće životinje i kućne ljubimce, pa tako i danas Filipci imaju svog psa čuvara. Ovakve odluke donose se prije svega zbog onih koji ne priznaju pravo na suživot životinja i čovjeka. Na koncu konca, svugdje postoji "hižni red", pa tako mora postojati i gradski komunalni red, koji podrazumijeva propisana pravila ponašanja. Kako je dolazilo do brojnih ekscesa na području grada oko držanja kućnih ljubimaca, dakle ne oko životinja, nego oko načina njihovog držanja, morali smo i taj dio urediti, pogotovo stoga što se i Zakon u međuvremenu promijenio. Prema tome, vrlo pomno smo prišli pisanju odluka o komunalnom redu i držanju kućnih ljubimaca, uzimajući u obzir i prava ljudi i prava životinja. Na toj osnovi sročene su i spomenute odluke i tu ne vidim ništa sporno. Ona govori da u višestambenom naselju, tamo gdje ima više stanara, možete držati jednog psa ili jednu mačku, a možete i više ako vam to odobri područni veterinarski inspektor, dok u kućama možete držati dva psa i dvije mačke, a naravno i više, ako vam to već spomenuti inspektor dozvoli. U Zagrebu je ta odluka malo drugačija, jer govori da morate imati suglasnost susjeda. Mislim da je takvu suglasnost često teže dobiti od one veterinarske. Mi nismo protiv životinja, dapače, smatramo da više desetaka životinja u nekom stanu u zgradi zaista nemaju uvjete potrebne za dobar život. Isto vrijedi i za uzgajivače, koji ne mogu svoja legla držati i uzgajati brojne životinje u urbanom dijelu grada, već za to moraju ispunjavati uvjete koje propisuje GUP.

Kao što je natječaj za prodaju starog autobusnog kolodvora raspisan usred ljeta, dogodilo se to i s natječajem za Fašnik. Ozbiljna priprema za javljanje na natječaj traje barem dva tjedna i to je nemoguće napraviti usred godišnjih odmora. I onda na natječaju pobjeđuje firma koja nema ni web stranicu.

Pripreme za Fašnik smo započeli još u svibnju mjesecu, nakon što je izabrana direktorica TZGS. Tako je natječaj raspisan u ljetnim mjesecima, a poslovi oko pripreme tekli su u kontinuitetu. Činjenica da je natječaj raspisan u ljetnim mjesecima zasigurno nije bila i namjerna, da on prođe nezapaženo, već je takav bio redoslijed radnji.

Kad ste već spomenuli, u našoj Turističkoj zajednici stalne su promjene. Tko će biti novi predsjednik nakon ostavke Ana-Marije Crnojević?

Nama nije toliko bitan sam predsjednik, obzirom da sada Zajednicu vodi novoizabrana direktorica, gospođa Škugor-Ferdebar. Hoće li ona kvalitetno obavljati posao ili ne, to će pokazati vrijeme. Sigurno je da se radi drugačije nego do sada. Razlog ostavke dosadašnje predsjednice TZGS, kako je ona to navela, jest osobne naravi te nemam razloga govoriti o tome. Sukladno Zakonu Grad će dati prijedlog novog predsjednika ili predsjednice TZGS. Što tiče Fašnika, on je vraćen Turističkoj zajednici, uz suorganizaciju Pučkog otvorenog učilišta i Poduzetničkog centra. Sigurni smo da je to dobro rješenje. Novi ljudi koji su uključeni u projekt imat će priliku učiti u hodu, ali većina ljudi uključena u organizaciju ovog Fašnika dugogodišnji su i dobri poznavatelji organizacije ovog projekta. I sam Fašnik je podložan promjenama, a mislim da bi trebalo još i više izmijeniti karakter Fašnika, učiniti ga atraktivnom i modernom priredbom, poštujući pritom čarobni šarm tradicije.

Sljedeća tema je Vugrinščak. Kako vidite razvoj tog kompleksa, obzirom da je Grad otkupio zelene površine od koncesionara?

Već ćemo dio događanja Fašnika preseliti na Vugrinščak. Mislim da je taj dio Vugrinščaka fantastičan za održavanje ljetnih koncerata i drugih događanja. Dakle, imamo sve preduvjete da Vugrinščak postane još jedno pravo mjesto za kulturu, druženje i rekreaciju u gradu Samoboru.

Trenutačno se kroz Vugrinščak radi kanalizacija za Rudarsku dragu, prema sadašnjem Ghetaldusu, bivšem Kristalu. No, nešto je izgleda zapelo, a priča se da Željko Kodrić ne da kopati preko svoje zemlje.

Koridor je na zajedničkom zemljištu pa je potrebna suglasnost suvlasnika. Dakle, izgradit ćemo kanalizaciju na cijelom predviđenom koridoru te očekujem pozitivno rješenje, odnosno suglasnost.

U kakvim je Grad odnosima s najvećim samoborskim poslodavcem, Želimirom Kodrićem?

Razgovaramo. Mislim da je to već dobro. Zasigurno je potrebno obostrano uvažavanje i dijalog.

Spomenuli ste Komunalac. Kako ste zadovoljni s radom tog gradskog poduzeća?

Jako sam zadovoljan s radom Komunalca. Bilo je primjedbi, a i vi ste, svojedobnim kritikama, bili u pravu što se tiče Langove ulice i rokova. Dijelim vaše nezadovoljstvo, ali treba znati da se u tom slučaju radilo o "skakanju" između dva objekta. Radilo se istovremeno i na dijelu Sajmišta, koje je trebalo završiti, a kako Langova ipak ima alternativu, odnosno postoji i drugi pravac, tako je uređenje Langove ulice stavljeno u drugi plan. Valja istaknuti da se na Sajmištu ostvaruje prihod pa je samim time ono postavljeno kao prioritet. U svakom slučaju, još jednom se ispričavamo sugrađanima na kašnjenju. Politika je Grada, a samim time i Komunalca, koji je u vlasništvu Grada, da troškovi komunalnih usluga građanima moraju biti što niži. Ako želimo rasteretiti građane, a mi to želimo, onda dio financiranja gradske komunalne tvrtke mora biti iz gradske "blagajne", a ne da se svi troškovi prebace na građane kroz cijenu usluga. Mislim da je u ovim ne lakim vremenima to prvi odabir i pravi put. Komunalac je na dobrom putu što se tiče efikasnosti poslovanja i izvođenja radova te će 2009. godina biti za ovu gradsku tvrtku još uspješnija. Usporedo treba mijenjati i strukturu zaposlenih, jer znamo da svaku tvrtku prije svega čine ljudi, a ići ukorak s vremenom znači imati obrazovani i kvalificirani kadar.

Od svih zamišljenih namjena za Allnochov dvorac, koji je Grad prije par godina kupio, stalo se na potrebama za Muzej. Obzirom da se radi o velikoj investiciji, kako će se sve pokriti?

Već sljedeće godine počinjemo investirati u taj objekt, jer u ovakvom stanju ne zadovoljava potrebe Muzeja. Krenut ćemo i odozgo i odozdo, kako bismo objekt priveli svrsi, a onda će se dio po dio urediti prema zahtjevima struke. Taj dio uređenja bit će zasigurno uvjetovan i financijama, ali mi svakako sljedeće godine krećemo s uređenjem tog objekta, za što smo predvidjeli i sredstva u proračunu.

Što će biti sa Sudnikovom zbirkom, obzirom da o njoj brine Ivanka Brekalo koja se pomalo sprema u mirovinu, a zbirka još uvijek nije stručno obrađena?

Ne znam hoće li to biti baš tako brzo, no, sve će zapravo ići u neku vrstu rekonstrukcije i reorganizacije. Allnochov dvorac je predviđen za proširene sadržaje Muzeja, a prostori u zgradi do Etnološke zbirke se preuređuju te će se u njima smjestiti uredski prostor za djelatnike Muzeja, kao i prostor za edukaciju, koji inače ima većina muzeja. To će biti završeno tijekom sljedeće godine i konačno će i naš gradski muzej imati primjerene uvjete rada. Međutim, cijela ekipa koja sada radi u Muzeju, ionako će se morati "pojačati", jer preuzima i obnovljeni rudnik Sv. Barbare u Rudama, a slijedi i reizbor ravnatelja Muzeja. Prema tome, dobit će se dovoljno mjesta za rad, ali će trebati sve to objediniti i upotpuniti i potrebnim stručnjacima.

Dva kratka pitanja. Kada će biti gotova sportska dvorana pri školi u Rudama i kada će bivša SAMA dobiti prve korisnike?

Ovih dana raspisujemo natječaj za izgradnju sportske dvorane u Rudama, što znači da Grad ima sve potrebne dozvole, kao i osigurana financijska sredstva.

Što se tiče zgrade bivše robne kuće SAMA to je sigurno velik i zahtjevan projekt, jer se radi o zgradi koja je autorsko djelo živućeg arhitekta pa je bilo potrebno ishoditi i autorovu suglasnost i suradnju na projektu obnove SAME. S iznimkom jednog poslovnog prostora, Grad je otkupio sve prostore unutar SAME i pristupio preprojektiranju zgrade. Nema sumnje da je ovaj objekt bilo potrebno kupiti kako bi se zaštitili interesi Grada, jer se radi o vrlo osjetljivom području centra grada Samobora. Ne radi se samo o zgradi, već je Grad kupio i okolno zemljište kuda prolazi ili će prolaziti gradska mreža komunalne infrastrukture.

Osnivanjem Savjeta mladih dobili smo partnera u osmišljavanju sadržaja za mlade dok teče izgradnja nove gradske knjižnice i centra za mlade. Kako će rekonstrukcija SAME zasigurno potrajati nekoliko godina, pokušat ćemo u suradnji sa Savjetom mladih odmah pronaći međurješenje u prostorima s kojima Grad raspolaže.

Je li možda bilo isplativije graditi novo negdje drugdje?

Moglo bi se i tako gledati na ovu investiciju, da se objekt ne nalazi na tako atraktivnom i važnom prostoru za grad Samobor.

Kako teče realizacija kampusa - hrvatskog katoličkog sveučilišta u prostoru bivše vojarne?

Prema GUP-u Grada Samobora prostor bivše vojarne namijenjen je za sveučilišni kampus. Nakon tri godine rada došli smo do zaključka Povjerenstva za imovinu Vlade Republike Hrvatske kojim se predlaže Vladi RH da tu nekretninu dodijeli Gradu Samoboru za potrebe Hrvatskog katoličkog sveučilišta Zagreb. Očekujemo pozitivnu odluku Vlade, a tada ćemo zajedno s Povjerenstvom Hrvatskog katoličkog sveučilišta ostvariti viziju Samobora kao sveučilišnog grada.

Kakve i koje su Vaše ambicije pred lokalne izbore, a kakve vaše stranke, HSLS-a? Razmišlja li se već o mogućim koalicijama?

Moja je želja da do kraja godine ne govorimo o predstojećim lokalnim izborima, već da stranački dijalog i aktivna razmišljanja krenu početkom 2009. godine. Kao članu HSLS-a moje osobne ambicije u suglasju su sa stranačkim, a o tome će se govoriti početkom sljedeće godine.

Koristim ovu prigodu svim svojim sugrađanima zaželjeti miran i blagoslovljen Božić i uspješnu Novu godinu.

Robert Škiljan

 

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec govori o protekloj godini i gradskim projektima

Arhiva 2008

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002