13.11.2017.

Tvrtka Frelimo na gastronomskoj karti svijeta

Sanoborski ocvirki su najbolši na svetu

Uz značajna sportska dostignuća, bogatu povijest i kulturu našega grada, Samobor je nadaleko poznat i po svojoj gastronomiji te specifičnim restoranima s domaćim specijalitetima. Jedan od takvih specijaliteta su i domaći čvarci, koje proizvodi samoborska tvrtka Frelimo, a koja se kvalitetom svojih proizvoda probila ne samo u Hrvatskoj i Europi, već osvaja i svjetsko tržište.

Nekad siromaško jelo, nastalo kao nusproizvod u pravljenju masti, bez koje se nekad nije moglo kuhati, danas je etablirana poslastica, koju savršeno rade majstori iz Frelima. Za svoje čvarke primili su do sada najviša domaća i svjetska priznanja.

- Počeli smo 2004. godine, i to s topljenjim masti za proizvodnju pekarskih proizvoda. Začetnik ideje je bila moja majka Đurđa, koja je sve i pokrenula. No, 2010. otvorila se mogućnost da pokrenemo proizvodnju čvaraka. Možda malo čudno, možda tada i smiono, ali, eto, bio je to ispravan potez. Nismo u početku imali gotovo ništa. Krenuli smo u nabavu kotlova i počeli s proizvodnjom. "Ocvirke" smo prvo prodavali na Dolcu u Zagrebu, a kako je potražnja bila sve veća odlučili smo krenuti i u značajniju proizvodnju. Malo po malo stvarali smo ime, a sada smo već prepoznatljiv brend u proizvodnji ove delicije - kaže Miroslav Mataušić, direktor tvrtke.

Špek za proizvodnju najvećim dijelom nabavlja se iz Danske.

- Nažalost, to je tako. Kod nas je premalo sirovine, iako bih bio najzadovoljniji kada bismo imali mogućnost nabave špeka kod naših uzgajivača svinja. No, na tržištu je toga malo pa sirovinu kupujemo u Danskoj. Vrhunska je to kvaliteta, o čemu svjedoči i konačan proizvod, naši čvarci. Treba reći da za sada proizvodimo dvije vrste: tradicionalno malo stisnute i delikatesne. Već ih pakiramo i u limenke, što traži tržište, a u pripremi su još neki proizvodi na bazi čvaraka, kao što je pašteta i još neki. Naglašavam da se sve radi ručno, od rezanja, miješanja u kotlovima, do trenutka kada su čvarci zlatnožuti i spremni za konačnu obradu i pakiranje.

Tržište se, nakon brojnih nagrada koje su im došle za čvarke, širi, a za povećanje proizvodnje potrebna su i stalna ulaganja.

- Naišli smo na veliko razumijevanje Samoborske banke, koja nas prati u financiranju naših programa. Na tome smo zaista zahvalni, jer bez njih ne bi bilo ni brojnih nagrada. Samoborski su "ocvirki" dobili brojne nagrade, a među inima i svjetsko priznaje u Bruxellesu, pa Novom Sadu... Danas izvozimo u Austriju, Sloveniju, Švicarsku, Njemačku, Švedsku..., a uskoro i na tržište SAD-a. Jednostavno rečeno - za "sanoborske ocvirke" zna celi svet. No, Frelimovi proizvodi nalaze se i na policama domaćih trgovačkih lanaca, a mogu se kupiti i u samoborskoj Mesnici Koprivnjak na Trgu kralja Tomislava - naglašava Mataušić.

Danas Frelimo zapošljava 8 djelatnika i gotovo svi su članovi obitelji - Franjo, Ivica, mama Đurđa i ostali, ali i nadalje traže radnike. Uvjeti za rad nisu baš lagani, ali je plaća solidna pa se zainteresirani mogu javiti u pogon u Ulici bana Josipa Jelačića.

F.S.G.

 

Arhiva 2017

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002