03.07.2017.

Folklornim susretima završeni 32. Dani Rudarske greblice

Tenki kolač za debelu zabavu

U nedjelju, 2. srpnja, u Rudama je već u ranim poslijepodnevnim satima vladala velika gužva i jedva se pronalazilo mjesto za parkiranje. Pohrlili su, kao i svake godine, Samoborci, Zagrepčani i brojni drugi prijatelji Rudarima u goste na Dan Rudarske greblice. Zahvaljuju Rudari tako ovom svojem siromaškom, "tenkom" kolaču na tome što je stoljećima prehranjivao brojne obitelji rudara, koje su se u ovaj kraj doseljavale od 17. stoljeća, uglavnom iz Njemačke.

Danas je Rudarska greblica zaštitni znak Ruda zahvaljujući vrijednim i složnim članovima KUD-a Oštrc, Udruge Rudarska greblica i Bergmana, a sam kolač ima status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra i poznat je kao autohtona delicija diljem Hrvatske, ali i puno šire.

Uredili su dobri gospodari Rudari i stari rudnik i njegov okoliš, ali greblica je ta od koje je sve poteklo.

Njoj u čast već niz godina prve nedjelje u srpnju održavaju se folklorni susreti, a Rudari, ali i svi ostali koji se osude spraviti greblicu, natječu se u tome čija je bolja, organizira se bogata tombola i sve završava glazbom, pjesmom i plesom uz neki od domaćih sastava. U sve su uključeni i najmlađi, koji imaju svoju Dječju greblicu.

Pred prepunim igralištem pokraj škole u Rudama, drugi Dan Rudarske greblice kraćim koncertom otvorilo je Tamburaško društvo Krsto Odak iz Drniša, nakon kojeg je svoje sugrađane i njihove goste pozdravila zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, zahvalivši im što vjerno čuvaju tradiciju svojega kraja te svima poželjela dobru zabavu.

Nastupili su zatim FD Rapski tanac, KUD Kalinovec, Češka beseda iz Siska, Folklorna skupina Kozje, KUD Jankovci, a ovogodišnje folklorne susrete zatvorili su polkama i valcerima domaćini iz KUD-a Oštrc uz Bergmane.

S nestrpljenjem se potom iščekivalo proglašenje najboljih greblica. Vrijedne nagrade sponzora zavrijedilo je svih 17 prijavljenih natjecatelja, ali prema ocjenama stručnog žirija, u sastavu Andreas Nikl (predsjednik), Renata Lehpamer, Kristina Halužan i Martin Skendrović, najbolja je bila Zjarkička Martine Štengl, drugo mjesto osvojila je greblica pod šifrom Blažovka, a treće Samoborska snaha.

Za greblicu Pekarne Nikl, koja je ispekla više od 2000 komada kolača od sira s orasima ili zelenjem, čekalo se u redovima, a nakon toga krenula je veselica uz domaći sastav Panorama. Ples je otvorio predsjednik KUD-a Oštrc Goran Štengl sa svojom partnericom, kojima su se odmah pridružili njihovi sumještani i gosti. Ne treba ni napominjati da je zabava potrajala do dugo u noć, jer Rudari ni ove godine nisu tek "odradili" Dane greblice – oni s greblicom žive već desetljećima, čuvaju i s ponosom pronose njezino ime i značaj kamo god se otisnuli van Ruda. Sav trud i briga sada im se vraćaju na najljepši način pa zato danas i svaki stranac zna da je došao baš u njihove Rude.

M.K.

Dječja greblica

I najmlađi naučili nadijevati i mijesiti

Dok su mame, bake, tete, a i poneki tata, doma pripremali svoje greblice za ocjenjivanje, svoje znanje i vještine u spravljanju "tenkog" kolača mogli su pokazati i najmlađi na Dječjoj greblici. Ispred Rudnika sv. Barbare uz glazbu, pjesmu i ples mijesile su se i nadijevale male greblice, kojima su se na kraju svi i zasladili. Čekajući da njihove greblice izađu iz krušne peći, djeca su uživala u predstavi Šuma Striborova i radionicama koje je za njih pripremio Laboratorij zabave.

 

Arhiva 2017

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002