30.07.2017.

Kod kapele svete Ane i na Tancplacu na Anindolu održano još jedno Aninovsko proštenje

Uz aninovski gvirc i vrućine se lakše podnose

Kraj kapele svete Ane prošla je mladost naša sva, poznati su stihovi kojima je opjevana lokacija koju najmanje jednom godišnje pohode vjernici samoborskog kraja kako bi bili dijelom najvećeg samoborskog proštenja. Tako je bilo i u nedjelju, 30. srpnja, kad su unatoč vrućini i silnoj sparini brojni Samoborci hodočastili svom omiljenom proštenjarskom okupljalištu.

Središnje misno slavlje u 11 sati, pred kapelicom svete Ane, predvodio je rektor zagrebačke katedrale Josip Kuhtića, koji se u svojoj propovjedi dotaknuo važnosti svetkovine svete Ane i Joakima, stavljajući u prvi plan snagu roditeljske ljubavi te važnost obitelji i tradicionalnih moralnih vrijednosti.

Što se pak materijalnih tradicija za Aninovo tiče, one su i ovaj put bile ponuđene na štandovima kod kapelice svete Ane: medenjaci, gvirc i licitari raznih oblika. Po završetku središnje mise program je preselio na Tancplac, gdje je osim dodatne štandovske ponude okupljene dočekao i program u organizaciji članova i članica udruge Etno fletno. Predsjednica udruge Marija Lindić uputila je prvi pozdrav posjetiteljima podsjetivši na brojne generacije koje su nekad baš kao i danas upoznali ovaj kraj:

- Obilazi se od svete Ane do starog grada, kapelice svetoga Jurja i dalje se planinari obroncima Samoborskog gorja, a nekad su ovdje slavni pjesnici tražili mir i nadahnuće, šetali i uživali ovim sad uređenim i obnovljenim starim stazama - rekla je Lindić te pozvala zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića i zamjenicu gradonačelnika Grada Samobora Sanju Horvat Iveković da i one zažele dobrodošlicu okupljenima.

Dožupan Frankić izrazio je nadu da će današnji posjetitelji o svojim ugodnim trenucima na Anindolu pričati svojim prijateljima, poznanicima i rodbini kako bi dolazećih godina bilo još više ljudi na proštenju, a zamjenica gradonačelnika Horvat Iveković zahvalila je članicama i članovima udruge Etno fletno na još jednoj uspješnoj organizaciji te čestitala imendan svim Anama i Joakimima. Na Tancplacu je potom uslijedilo druženje uz zbor udruge Etno fletno, a potom uz harmoniku Damira Šoića i Raspašoj bend. Program je nastavljen do popodnevnih sati, organizaciju je odradila udruga Etno fltno, suorganizator programa bila je Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, a pokrovitelj Grad Samobor.

K.S.

 

Arhiva 2017

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002