09.04.2017.

Tri desetljeća priredbe koja je od sastanaka u kleti postala respektabilan i nezaobilazan društveni događaj

Stjepan Grgos i Tomo Naglić pobjednici u domaćoj konkurenciji

Kada je prije 30 godina u Vili Tonšetić održana 1. Salamijada vjerojatno tada nisu svi bili sigurni da će se ta tradicija nastaviti i potrajati sve ove godine. I ne samo održati, nego da će Samoborska salamijada izrasti u respektabilnu manifestaciju koja je po svojoj brojnosti, ustroju i organiziranosti uzor brojnim sličnim manifestacijama u Hrvatskoj i širem okruženju.

No, i taj službeni početak dokaz je promišljanja i sazrijevanja ideje kako višegodišnja prijateljska okupljanja po kletima, na kojima se počelo uspoređivati čija je salama bolja, oblikovati u natjecanje po jasnim kriterijima i pravilima. Možemo reći da je od tih početaka, pa i svih proteklih godina, upravo promišljanje kako Salamijadu učiniti boljom i kvalitetnijom postalo njenim zaštitnim znakom, a tome je pridonijelo i osnivanje Udruge Zlatna šajba, koja je preuzela na sebe organizaciju manifestacije.

Jubilarna 30. Samoborska salamijada bila je prigoda da se mnogi prisjete početaka, no o tome će više biti riječi krajem ove godine, kada će biti predstavljena i monografija o Samoborskoj salamijadi. Stoga je 30. izdanje, održano 8. travnja u Sportskoj dvorani Samobor, bilo u znaku salamera i njihovih proizvoda, a u prvi su plan došli pobjednici po kategorijama.

Čast da se može pohvaliti najboljom salamom na jubilarnoj Salamijadi i Velikom zlatnom šajbom u najbrojnijoj kategoriji Domaćih proizvođača hobista pripala je poznatom samoborskom ugostitelju Stjepanu Grgosu s 57,30 bodova. U toj je kategoriji ukupno osvojeno 26 zlatnih, 29 srebrnih i jedna brončana šajba. U kategoriji Domaći uzgajivači svinja Velika zlatna šajba pripala je Tomi Nagliću iz Klaka s 58,15 bodova, dok je u međunarodnoj konkurenciji najbolju salamu imao Branko Trefalt iz slovenske Sevnice. U toj je kategoriji ukupno podijeljeno 7 zlatnih, 22 srebrne i 2 brončane šajbe. Nagrade su dodijeljene i u dvije posebne kategorije. Tako je u onoj Kobasice Velika zlatna šajba pripala OPG-u Franjul iz istarskog Svetog Petra u šumi, dok je najbolju Špek salamu imao Filip Čižmešija iz Kerestinca.

Ukupno je ove godine na ocjenjivanje predano 139 uzoraka salama, a predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč istaknuo je da niti jedna nije bila diskvalificirana, što je dokaz da već niz godina proizvođači poštuju stroge kriterije koji su propisani Pravilnikom Samoborske salamijade. U svih pet kategorija dodijeljno je pet Velikih zlatnih šajbi, 52 zlatne šajbe, 75 srebrnih te 5 brončanih šajbi. Ocjenjivačku komisiju čini su: Dubravko Viduč (predsjednik), Velimir Cvetković, Paula Franceković, Ivica Kupres, Drago Kušić, Braslav Mirošević, Dražen Naglić, Mladen Radovanić, Miro Rešetar, Matija Roso, Igor Runtas i Marko Tadić.

I dok su slavodobitnici slavili, uzvanici, gosti, članovi Udruge Zlatna šajba i svi posjetitelji mogli su uživati u gastronomskoj ponudi. Za nju su ove godine bili zaslužni domaći i inozemni restorani - Restaurant & Catering Lido iz Zagreba, Hotel Lavica iz Samobora, Restaurant & Catering Franja iz Rakovog Potoka, Bistro Kod Damira iz Starog Grada na Hvaru, Gostilna Kunst iz Krškog i SKUD Jednota iz Šida. Tako se u bogatoj ponudi moglo birati od šunke pečene u kruhu, dalmatinskog pršuta i salata od hobotnice, preko purećih medaljona i zapečenih štrukli te punjene patke na kraljevski način, domaćih valjušaka i govedine do čvaraka, sarme i štrudle.

Kako bi 30. Samoborska salamijada prošla u što boljem raspoloženju, pobrinuli su se i glazbeni gosti večeri. Okupljene su zabavljali Mirko Švenda Žiga i njegovi Bandisti te kao mali novitet ove godine mariachi bend iz Slovenije Mariachi fiesta en Jalisco.

Organizator 30. Samoborske salamijade bila je Udruga Zlatna šajba, pokrovitelji Grad Samobor, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a medijski pokrovitelji Glasnik Samobora i Svete Nedelje i Radio Samobor.

M.Š.

Slavodobitnici 30. Samoborske salamijade

Tajna je u dobroj pripremi

U domaćoj konkurenciji najviše su slavili dobitnici velikih zlatnih šajbi Stjepan Grgos (Domaći proizvođači) i Tomo Naglić (Domaći uzgajivači svinja). Poznati samoborski ugostitelj Stjepan Grgos istaknuo nam je u razgovoru da je tradiciju izrade salama naslijedio od oca i uvijek se u kući i u gostionici radilo i pričalo o salamama. Na početku je dobivao bronce, pa srebra, a onda su, kaže, počele stizati i zlatne šajbe.

- Evo, ove godine sam uzeo više vremena i stpljenja, od mesa naših svinja sam napravio salamu i pogodio, a pomoglo mi je i iskustvo u ugostiteljstvu. Klanje je bilo sredinom studenog, kada su i počele pripreme za izradu salame, jer to traje u nekoliko etapa. Treba paziti na vlagu, temperaturu, dim i osjetljivost u fazi sušenja, a svaka salama je posebna u svom presjeku i strukturi, dok su slanoća i ljutina slični – ističe Grgos, kojem je pripalo i nagradno putovanje sponzora Idea putovanja.

Slavodobitnik u konkurenciji domaćih uzgajivača svinja Tomo Naglić otkrio nam je da svake godine svinje proizvodi za vlastite potrebe, a nešto ih proda. Obitelj je odlučila nastaviti uzgoj svinja na način kako se to i nekada radilo. Nemaju ih previše, 10 do 15 komada godišnje.

- Ove smo godine tri pajceka obradili za naše potrebe, a ostalo prodali. Za dobru salamu potrebno je prije svega kvalitetno meso, najbolje prva klasa, ali treba dobro pogoditi smjesu, pripremu, sušenje, začine, a najbolji su sol, domaća paprika i češnjak – otkriva Naglić.

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč

Iz godine u godinu raste ugled i interes

Ponosni smo na ovih 30 godina Salamijade. Iako je sve manje onih koji drže svinje, posljednjih godina dogodio se pozitivan trend da je broj prijavljenih salama rastao, jer su oni koji su ostali u proizvodnji svinja mogli imati i neki prihod. Brojke pokazuju da se 2003. godine, kada smo započeli projekt Samoborske salame kao robne marke, u ovom kraju proizvodilo između 3 i 4 tisuće salama, dok je prošle godine prodano njih 350 tisuća, što je velik porast. Što se Salamijade tiče, kako je rastao ugled manifestacije, tako je rastao i interes za nju pa smo zato uveli nove kategorije, jer svi oni izvan ovog sjeverozapadnog dijela Hrvatske i Slovenije dođu sa svojim proizvodom koji je sličan salami, ali nije naša salama. S obzirom da je Samoborska salama dobila knjigu standarda kao robna marka te smo izradili pravilnik o ocjenjivanju, sve te kulenove seke iz Mađarske, kobasice iz Srbije, istarske salame i špek salame stavili smo u posebne kategorije, koje onda ravnopravno konkuriraju za odličja u svojoj kategoriji. Uveli smo tri nova mlada suca i na to smo ponosni. Sustav ocjenjivanja je takav da se najviša i najniža ocjena eliminiraju i uzima se prosjek ocjena preostalih sudaca te se time dobiva objektivna ocjena, a objektivnosti pridonosi i to što se salame prijavljuju pod šifrom i suci ne znaju čiju salamu ocjenjuju.

Imamo velik interes i sve više partnera iz Mađarske, Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, BiH i Slovačke. Održan je i prvi sastanak regionalnog karaktera ovdje u Samoboru, a sljedeći će biti u Pečuhu.

Na jubilarnoj Salamijadi bili su i brojni gosti

Stigli dragi prijatelji iz Hrvatske i susjedstva

Brojni su uzvanici i gosti došli i ove godine u Samobor. Pozdravljajući ih, samoborski gradonačlenik Krešo Beljak istaknuo je kako je ponosan što je uz pomoć entuzijasta projekt Salamijade postigao međunarodni ugled koji pridonosi Gradu Samoboru i postaje dodatni atribut njegove gastro ponude, zaključujući da je Samoborska salamijada najbolja u ovom dijelu Hrvatske, na ponos svih Samoborki i Samoboraca.

- Za Samobor ona puno znači i u turističkom smislu, jer je dio prepoznatljive ponude, a iz nje su nastali i festivali češnofke i kotlovine. I Samoborska salama dobro se pozicionirala na tržištu – istaknuo je Beljak.

Pokrovitelj manifestacije bio je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, a sve okupljene u njegovo i svoje ime pozdravila je izaslanica, saborska zastupnica Ljubica Ambrušec. U Sportskoj dvorani Samobor bili su i saborski zastupnici Davor Bernardić, Marko Sladoljev, Ana-Marija Petin, Željko Lenart, potom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović, izaslanica župana Zagrebačke županije Gordana Županac, župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk, veleposlanica Srbije Mira Nikolić, član mađarskog Parlamenta Mišo Hepp, izaslanik Grada Pečuha Jozo Hari te gosti iz mađarske Bekescsabe, Turije i Šida iz Srbije, istarskog Svetog Petra u Šumi, Tomislavgrada iz BiH-a, iz Italije, Austrije i Slovačke, prijatelji iz Društva salamarjev iz Sevnice te svetonedeljski salameri. Novi predsjednik Društva salamarjev iz Sevnice Peter Camloh ovom je prigodom uručio predsjedniku Udruge Zlatna šajba Dubravku Viduču Plaketu prijateljstva za sva postignuća u razvoju prijateljstva između dva društva, a njome je odana i počast nedavno preminulom predsjedniku ovog društva iz Sevnice Stanetu Krncu, velikom prijatelju Samoborske salamijade.

 

Arhiva 2017

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002