10.09.2017.

Javna pokazna vatrogasna vježba "Rude 2017."

Spremni i za najgore scenarije

Ljeto nije ni minulo, a naši vatrogasci još uvijek su u središtu pozornosti hrvatske javnosti. Požari su ljetos doslovce poharali našu obalu uzduž i poprijeko, vatrogasci su danonoćno spašavali ljude, njihove kuće i imovinu, i tako stekli zasluženu, ali i neželjenu titulu nacionalnih heroja. Zatečena ogromnim i nenadoknadivim štetama od požara, javnost je s pravom postavljala i pitanja o (ne)opremljenosti javnih i dobrovoljnih vatrogasnih društava, onih ljudi koji prvi izlaze na teren. A priča je poznata.

Srećom, iako sreća tu ima vrlo malu ulogu, Grad Samobor, njegova Javna vatrogasna postrojba i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, već niz godina sustavno ulažu značajna sredstva u obnovu voznog parka i potrebne opreme za vatrogasce, a sami vatrogasci redovito se usavršavaju i bruse vještine i za najzahtjevnije zadatke.

Pokazali su to i u nedjelju, 10. rujna, na javnoj pokaznoj vježbi u centru Ruda, na kojoj su, uz JVP Grada Samobora, sudjelovali vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Ruda, Samobora, Bregane, Galgova, Manje Vasi i Cerja, a svoj dio posla besprijekorno su odradili i samoborski Crveni križ i volonteri HGSS-a.

Vježba je započela prikazom gašenja požara i evakuacije ugroženih učenika i djelatnika OŠ Rude, zatim je najprije otklonjena opasnost od požara i eksplozije prilikom sudara dvaju vozila, od kojih je jedno prevozilo zapaljujuće i opasne kemikalije, a iz drugog je pak trebalo izvući ozlijeđenog vozača. Nastavljeno je i gašenje požara koji se proširio iz škole, pri čemu se u opasnosti našao planinar u obližnjoj šumi, kojeg su dronom i uz pomoć potražnog psa u šumi locirali i zatim izvukli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja te ga spustili na sigurno, u centar Crvenog križa i prostor za trijažu ozlijeđenih. U cijelu vježbu uključio se i Stožer za zaštitu i spašavanje grada Samobora.

Ovu vježbu popratili su brojni Rudari, ali i iznenađeni planinari koji su se zatekli u mjestu, te pljeskom nagradili svaku od akcija koje su vatrogasci i ostali sudionici uspješno izveli. Veliku pozornost, posebice najmlađih, privukao je lansirani dron koji je neko vrijeme lebdio iznad šume, tražio unesrećene i zatim se sigurno spustio na tlo.

Na kraju je na igralištu pokraj škole izvršena smotra svih sudionika vježbe, koju su izvršili zapovjednik JVP-a Grada Samobora Mladen Žitković i predstavnik Grada Samobora Krunoslav Znika, u prisutnosti Željka Koščice, predsjednika Vatrogasne zajednice grada Samobora, koji su bili vidno zadovoljni pokazanom spremnošću, brzinom i znanjem svojih vatrogasaca.

Znojni i pomalo umorni sudionici vježbe, nakon što su pokazali da Rudari, ali i svi ostali građani Samobora mogu na njih računati u svim neprilikama koje im se mogu dogoditi, uputili su se na zasluženu okrepu.

Ova pokazna vježba odrađena je i kao dio obilježavanja 90. obljetnice rada i postojanja DVD-a Rude.

M.K.

 

Arhiva 2017

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002