15.03.2017.

Vrijedna donacija samoborskog Komunalca domaćim sportskim klubovima

I samoborski sportaši promoviraju akciju "Zavrtimo otpad!"

U populariziranje akcije "Zavrtimo otpad!", samoborski Komunalac je odlučio uključiti i naše mlade sportaše te im osigurati dresove s natpisom i vizualnim identitetom ove svoje akcije, koja za cilj ima proširiti mogućnosti, ali i svijest o sve potrebnijem i svrhovitijem recikliranju otpada. Tako su nove dresove, u vrijednosti 75.000 kuna, u četvrtak, 16. ožujka, na prigodnoj svečanosti održanoj u prostorijama Komunalca, direktor Ivica Karoglan i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec predali predstavnicima sportskih klubova košarkaša KK Samobor, nogometaša NK Samobor, NK Zrinski, NK Bregana, NK Klokočevec, NK Galgovo, NK Rakov Potok, streličara iz Streličarskog kluba Samobor i rukometašica ŽRK Samobor.

Direktor Karoglan tom je prilikom istaknuo kako je ovo tek početak suradnje gradske komunalne tvrtke i naših sportskih klubova, od koje će, uz malo dobre volje i sredstava, svi imati koristi.

I Grad Samobor odmah je stao iza ove ideje, jer, kako je rekao zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, iznimno je važno ponajprije mladima usaditi porebno znanje i navike o očuvanju okoliša, koje će oni onda prenijeti svojim vršnjacima, ali i starijim članovima obitelji i šire zajednice u kojoj žive.

Naši sportski djelatnici su pak obećali da će zauzvrat još više pažnje posvetiti ovom segmentu edukacije svojih sportaša, jer neodgovorno odlaganje otpada u konačnici ugrožava i njihovo zdravlje.

Da podsjetimo, Grad Samobor jedan je od rijetkih velikih gradova koji je uspio sanirati svoje najveće odlagalište otpada, ono na Trebežu, na kojem će u dogledno vrijeme niknuti kompostana i sortirnica otpada. No, ostaje problem deponiranja ostalog mješovitog otpada, odnosno pravog smeća, čije količine nastoje sustavno smanjivati. Samoborski Komunalac već duže vrijeme bavi se tim problemom, a iz naše gradske komunalne tvrtke potekla je jedinstvena akcija, ali i gotov proizvod koji će građanima olakšati odvojeno prikupljanje korisnog otpada.

Tako se najprije krenulo s podjelom kompostera za odlaganje biorazgradivog komunalnog otpada svim građanima u gradskim četvrtima koji su se prethodno putem anketnog listića izjasnili da žele preuzeti komposter. Ukupno je podijeljeno 1300 kompostera po kućanstvima, a akcija se nastavlja provoditi na širem području Grada Samobora.

U ljeto 2016. godine pokrenuta je i akcija pod nazivom "Zavrtimo otpad!", s ciljem odvojenog prikupljanja otpada u zajedničkim prostorima višestambenih zgrada na području Samobora i Bregane. Riječ je o jedinstvenom žičanom boksu s vrtuljkom, u kojem se nalaze četiri posude za odvajanje otpada u jednom dijelu, te kontejner za miješani komunalni otpad u drugom dijelu boksa, koji ima mogućnost zaključavanja.

U planu je ovakav način odvojenog prikupljanja otpada proširiti na Tržnicu, sve javne ustanove Grada Samobora, u odgojno–obrazovne, vjerske, socijalne i zdravstvene ustanove, te na sve pravne osobe na području Grada.

Uz ovaj specifičan vrtuljak za odvajanje otpada, za koji su interes pokazali i drugi gradovi, a koji je u cijelosti proizvod naših majstora iz Komunalca, intenzivno se radi i na edukaciji.

U cilju poticanja građana na odvojeno prikupljanje otpada, a ponajviše najmlađih generacija, odnosno predškolske i školske djece u nižim razredima osnovne škole, Komunalac organizira i edukacije o odvojenom prikupljanju otpada u vrtićima i školama na području Grada Samobora. Edukacija se provodi i u suradnji s lokalnom radiostanicom kroz tjednu edukativnu emisiju pod nazivom EKO–EHO, koja se bavi komunalno-ekološkim temama.

Također, tiskan je i letak s uputama za kompostiranje te brošura naziva "U stanu ili kući, otpad odvojit odluči!", koja je podijeljena svim korisnicima na području Grada Samobora, a u istoj je detaljno prikazano koje vrste otpada odlažemo u spremnike za papir, staklo, plastiku, metal, tekstil i drugo.

Stoga je ova nova suradnja Komunalca i mladih samoborskih sportaša dobar primjer konkretnog pomaka za još čišći i ljepši Samobor.

M.K.

 

Arhiva 2017

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002