24.08.2020.

Žumberački uskoci obilježili 490. godina od naseljevanja

Ponosni na svoju povijest i život

Članovi povijesne postrojbe Žumberački uskoci (Milan Delivuk, Nikica Car, Željko Šajatović, Željko Hranilović i Milan Radić) 23. kolovoza su kod uskočkog spomenika u Badovincima zapalili svijeće te se prisjetili svoji predaka koji su prije 490. godina naselili ove krajeve. Spomenik u Badovincima otkriven je 2005. u povodu 475. godišnjice doseljena Uskoka na Žumberak, a zbog epidemije korone obljetnica je održana u užem krugu.

U jesen 1530. godine iz Bosne u Žumberak dolazi prva skupina Uskoka. Prije dolaska na austrijsku stranu spomenuti su Uskoci živjeli u široj okolici Glamoča - Bosna. Grupu od pedesetak obitelji predvodio je u preseljenju sin glamočkog vojvode Vladislava Stipkovića. Već tada, prije prelaska na slobodno područje, dokumenti onog vremena bilježe njihovu hrabrost i pouzdanost. Mjesto okupljanja kršćana, koji su s bosanskog područja prelazili u slobodne krajeve bio je Bihać. Jedan dio ovih Uskoka naselio je Ivan Kobasić tijekom rujna iste godine (1530.) na području Pećna i Grabra u jugoistočnom dijelu Žumberka. Drugi dio naselio je oko grada Žumberka. Samci su pak ušli u sam Stari grad Žumberak (Sichelburg). Iz ove seobe naseljena su u Sošicama i Mrzlom Polju.

Žumberački Uskoci branili su granice Habsburškog carstva u najteže doba povijesti hrvatskog naroda, "ostatke ostataka" domovine Hrvatske. Svojom krvlju žumberački Uskoci natopili su gotovo svaki pedalj Lijepe naše. Čuvajući Vojnu krajinu branili su dio hrvatskog prostora i tako znatno pridonijeli kasnijem stvaranju jedinstvene hrvatske države. Širom Europe na raznim bojištima pokazali su istinsko junaštvo. Obranili su Zagreb (1545.) i iskazali se kao nositelji kršćanske pobjede kod Siska 1593. U Domovinskom ratu koncem prošlog stoljeća neki Žumberčani branili su istočne hrvatske granice. U Vukovaru su 1991. poginuli satnik Petar Šinković i Zdravko Vuković. Heroj Domovinskog rata, pilot Miroslav Peris, poginuo je 1993. godine. Mnogobrojni Žumberčani sudjelovali su obrani Hrvatske, a legenda obrane Vukovara Nikica Burić - Čokot s ponosom ističe svoje žumberačke korijene. Žumberački kraj dao je glasovite znanstvenike, akademike Tadiju Smičiklasa, Petra Skoka i Milana Heraka, pjesnike Jovana Hranilovića, Simeona Čučića, Vasilija Bubanovića, Marka Badovinca, Danu Gurovića, Marka Vukasovića, Stanka Zubovića i Marka Radelju, gradonačelnika Zagreba Nikolu Badovinca, presjednika Hrvatske bratske zajednice Johna Badovinca, biskupa i mučenika Janka Šimraka, uskočke vojskovođe Radula Daju Vukovića, Krstu Delišimunovića, Janka Šajatovića - Krabata, Petra i Vida Gvozdanovića, Leopolda i Marka Rajakovića, Petra i Oskara Hranilovića, Vuka Delivuka, Josipa Šintića..., mučenike Marka i Stanka Hranilovića, opernu divu Dragicu Martinis - Balić, slikare Zlatka Latkovića, Stanka Zubovića i Nebojšu Uglješića, mnoštvo svećenika, desetak biskupa i dvojicu kardinala (blaženi Alojzije Stepinac i sluga božji Franjo Kuharić).

Žumberački uskoci, Hrvati grkokatolici i rimokatolici, godinama, desetljećima i stoljećima bili su i ostali svjetionici duboke vjere i iskrenog domoljublja. Žumberački okrug je nekada spadao u Slunjsku pukovniju i tvorio je 11. i 12. kumpaniju, a u njemu je živjelo početkom XIX st. oko 7000 stanovnika (4500 grkokatolika i 2500 rimokatolika).

Posljednjih godina oživljena je uskočka povijest na

Žumberku, a uspostavljena je i dobra suradnja s Uskocima iz Klisa i Senja. U Žumberku, koji se u starijim vremenima nazivao i Uskočko gorje, na više mjesta posljednjih godina postavljeni su uskočki spomenici. Godišnje se organizira niz

svečanosti, na kojima se ljudi educiraju o značenju slavne i dične uskočke epopeje u Lijepoj našoj.

Žumberački uskoci bili su svjetionik junaštva kroz više stoljeća, a danas njihovi potomci žive u čarobnom Žumberku, prekrasnom kutku Lijepe naše, ali i u susjednim gradovima te na svim kontinentima kugle zemaljske. Uskočku povijest na Žumberlku prije 25 godina počeo je oživljavljati svećenik Mile Vranešić. Udruga Žumberački uskoci osnovana je 2009. godine i radi na promicanju uskočke povijesti, izdavanju knjiga, organiziranju uskočkih skupova, otkrivanju uskočkih spomenika, izvrsno surađuje s uskočkim udrugama iz Klisa i Senja.

R.I.

 

Žumberački uskoci obilježili 490. godina od naseljevanja

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002