05.06.2020.

Pravo je vrijeme za odlazak u prirodu i obilazak Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Čeka vas 300 kilometara biciklističkih i 350 kilometara planinarskih staza

Od nebrojenih izletišta i kutaka za rekreativni i obiteljski odmor koji okružuju Samobor i Svetu Nedelju, većina njih ulazi u granice Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, zaštićenog područja visoke krajobrazne, biološke i geološke raznolikosti.

Penjali se po strmim stijenama nikad pokorenog Okić-grada, razgledavali okolicu Japetića s vrha piramide, odmorili duh pod slapovima u krajobrazu Slapnice ili razgledavali Lijepu našu s brojnih vidikovaca Žumberačkog gorja, znajte da se nalazite u dvojako zaštićenom području. Veći dio ovog parka prirode spada pod kategoriju zaštićenog kulturnog dobra - kulturnog krajolika Žumberak – Samoborsko gorje – Plešivičko prigorje. Sam duh prostora ove kulturno-povijesne cjeline, danas prepoznatljive kao mozaični krajobraz isprepleten šumskim, livadno-pašnjačkim i oraničkim površinama, unutar koje su smještena povijesna sela očuvane tradicijske gradnje, očituje se u višetisućljetnoj pojavnosti čovjeka u prostoru. Upravo su stanovnici ovog gorja krčenjem šuma, košnjom livada, stočarstvom i uzgojem ratarskih kultura proširili vrste staništa i izravno doprinijeli bioraznolikosti koju danas toliko cijenimo, a ona je, vjerovali ili ne, pokazatelj zdravlja prirode koje smo i sami dio.

Iako pogođeno stoljetnom depopulacijom, Žumberačko i Samoborsko gorje danas krase jedinstveni primjeri sakralne i profane graditeljske baštine, stare utvrde i gradovi, crkve i kapele rimokatoličke i grkokatoličke vjeroispovjesti, tradicijske klijeti, vodenice i tradicionalni kozlaci za sušenje sijena, koji uz spomenutu raznolikost staništa daju prepoznatljive forme prostornih uzoraka. Bogatstvo kulturno-povijesne baštine očituje se i u brojnim arheološkim nalazima i lokalitetima zabilježenim diljem cijelog područja, a jasan su dokaz nastanjenosti te, ponekad mirnog, ali najčešće turbulentnog, života brdsko-planinskog područja.

Ovo zaštićeno područje premreženo s tristo kilometara biciklističkih i tristopedeset kilometara planinarskih staza omogućuje savršen bijeg u netaknutu prirodu nedaleko našeg glavnog grada, a kojoj se izletnici iz Karlovca, Ozlja, Jastrebarskog, Samobora i šire (hrvatsko-slovenske) okolice uvijek rado vraćaju. Posjetitelju se otvaraju vizure ruralnog krajolika koji se dinamično izmjenjuje s gorskim šumama, livadama, krškim krajolicima te brojnim vodotocima koji se nerijetko spuštaju tvoreći sedrotovorne kaskade slapova.

Idealno mjesto za odmor možete pronaći u središnjem dijelu Žumberka, kojemu se možete uputiti starom Žumberačkom magistralom. Skrenite desno iznad Grandovice pa prođite mjesta poput Stojdrage, gdje uz najavu možete obići Žumberački uskočki muzej velečasnog Vranešića, prođite Poklek i Osredek Žumberački, gdje je prije 180 godina bila prva staklana u Hrvatskoj te nakon tridesetak kilometara od početka putovanja pronađite najvišu točku Žumberačke magistrale na 768 mnv.

Dobrodošli u Budinjak! U ovom mjestašcu s tek osmero stanovnika nalazi se Posjetiteljski centar Parka prirode te je početna točka za istraživanje istoimenog Arheološkog parka.

Neposredno uz centar je mnogima dobro znana poučna Staza kneževa, a novopridošlice ćemo rado uputiti kartom i brošurom u tajanstvene šume bijelih breza, gdje je prije skoro tri tisuće godina vladao budinjački knez.

Centar Budinjak opremljen je posjetiteljskom infrastrukturom, u njemu se godišnje educira stotine djece osnovnoškolskog uzrasta te je središte organiziranih stručnih (pješačkih i biciklističkih) vođenja i godišnjih manifestacija. Tu možete rezervirati i električne bicikle pa lagodnom i zabavnom vožnjom samostalno doživjeti ovaj kraj.

Posjetiteljski centar je mjesto za piknik, rekreaciju i zabavu, no ne zaboravite da se nalazite u parku prirode, a tu vrijede posebna pravila ponašanja. Molimo vas da sve što donesete sa sobom u park odnesete sa sobom kući, jer briga o vlastitom smeću čini ovome gorju veliku uslugu. Zato, dragi Samoborci i Svetonedeljčani, njegujte i koristite ovo zaštićeno područje za rekreaciju i gajite ljubav prema prirodi, čuvajte čistoću i zdravlje prirode te navratite u naš centar! Radno vrijeme je vikendima i blagdanima od 10 do 17 sati, a imate li neku svoju ideju kako kreativno obogatiti sadržaj našeg centra, pišite nam na mail: park@pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr.

Marko Trupković

 

Pravo je vrijeme za odlazak u prirodu i obilazak Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002