04.10.2003.

Turistički triatlon Slovenija - Hrvatska

Stazama povišenog adrenalina

Turistički triatlon Slovenija - Hrvatska

Odnosi između Hrvatske i Slovenije u posljednje vrijeme uglavnom se prelamaju kroz izjave političara u medijima, a navodni lošesusjedski odnosi i međusobno nepoštivanje uzrok su mnogih predrasuda s obiju strana.

Kako bi se pokazalo da državna granica ne bi trebala biti veća zapreka, u znak suradnje održani su Prvi turistički susreti pograničkih regija Zagrebačka županija - Posavje, Dolenjska, a na inicijativu Poduzetničkog centra Samobor. Prvi dan susreta, nakon svečanog otvaranja u Bregani, u Mokricama su potpisana pisma namjere o ustanovljavanju prekograničnih turističkih zona, na osnovu međudržavnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije. Drugi dan susreta startao je prvi pokusni press triatlon u kojem je sudjelovalo petnaestak novinara iz Slovenije i Hrvatske. Među njima smo bili i mi.

Najprije smo posjetili Kostanjevicu, najmanji grad u Sloveniji i jedno od najzanimljivijih mjesta susjedne zemlje, uz obilazak osnovne škole - muzeja koji ima veliku zbirku umjetničkih djela autora iz bivše Jugoslavije, a imali smo priliku razgledati i kulturno - umjetnički institut Forma-viva...

U Kostanjevici smo, osim rukom rađenih umjetničkih djela, posjetili i čudo prirode, Kostanjevičku jamu, u kojoj su kroz tisuće godina tektonski pomaci i strujanja vode stvarali maštovite sigaste oblike.

Nakon te atrakcije na repertoaru je slijedila rekreativna vožnja kanuima po rijeci Krki, od Kostanjevice do Čateža. Osim uživanja u prekrasnoj prirodi prepunoj idiličnih prizora, te mnogih riječnih ptica, neki od nas su se odvažili i okupati. Prije nestrpljivo očekivanog ručka, okušali smo se i u streličarstvu, gdje smo ubrzo, uz dobrog učitelja, naučili pogađati metu.

Zasluženi ručak kvalitetom nije zaostao za dotadašnjim provodom. Raznoliki objed kojeg su nam pripremili simpatični domaćini iz ŠRC Griča, u kojem se nudi cijeli niz aktivnosti, poput odbojke na pjesku ili biciklističkih rampi, zalili smo mladim moštom u gostioni - pansionu Les, u centru sela Čatež na Savi.

Nakon ponovnog prelaska granice zaputili smo se u Eko-selo. U toj žumberačkoj oazi uživali smo u ozračju seoskog domaćinstva i u društvu domaćih životinja, a unutar sela smješten je i konjički klub u kojem zainteresirani mogu upisati školu jahanja ili pak jednostavno projahati selom.

Poslije obilate večere prespavali smo u autentičnim drvenim žumberačkim kućicama.

Aktivnosti, no i adrenalina, nije nedostajalo ni sljedećeg jutra, kad smo u neposrednoj blizini sela mogli iskusiti što je toliko atraktivno u popularnoj igri Paint ball. Samo što smo ispraznili spremnike municije, čekali su nas bicikli kojima smo se s članovima Biciklističkog kluba Šišmiš odvezli natrag na sami Start, odnosno do Poduzetničkog centra Samobor u Bregani. Na putu prema Bregani svratili smo i u restoran Gabrovica, gdje smo uz svježe pastrve i samoborski kotlet skupili snagu za nastavak vožnje.

Provod kakav nudi ovaj turistički triatlon prava je poslastica za sve one koji su željni aktivnijeg odmora, rekreacije i uzbuđenja, neovisno o dobi i prethodnoj edukaciji. Sudeći po kvaliteti ove turističke ponude s obje strane hrvatsko - slovenske granice, opravdano je očekivati da će već od sljedećeg proljeća ovaj program zaživjeti i nastaviti se razvijati.

Isa Živanović

Fotografije: Nikola Kovač

 

Turistički triatlon Slovenija - Hrvatska

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002