03.05.2003.

U Poduzetničkom centru Samobor u Bregani dodijeljene nagrade Nova dimenzija 2003.

Obrtništvo i malo poduzetništvo - nositelj razvoja

U Poduzetničkom centru Samobor u Bregani dodijeljene nagrade Nova dimenzija 2003.

U prostoru Poduzetničkog centra Samobor, lokaciji još uvijek poznatijoj kao Restoran Bregana, u utorak, 29. travnja okupilo se je birano društvo gospodarstvenika, političara i osoba iz javnog života Hrvatske, a iz Zagrebačke županije i Grada Samobora bili su prisutni svi oni koji na bilo koji način sudjeluju u kreiranju gospodarskog života sredine u kojoj žive i rade. Bilo je lijepo na mjestu koje je još donedavno bilo zapuštena ruina i koje su građani Bregane zaobilazili u širokom luku, vidjeti predsjednika Sabora Republike Hrvatske Zlatka Tomčića, potpredsjednike Vlade Slavka Linića i Antu Simonića, ministre Ljubu Jurčića, Željka Peceka, Rolanda Žuvanića, te župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i njegove najbliže suradnike. Grad Samobor predstavljao je gradonačelnik Žarko Adamek, a viđeni su svi članovi Gradskog poglavarstva, te predstavnici udruga, banaka i institucija koje sudjeluju u gospodarskom životu Grada, Županije i Hrvatske.

Razlog okupljanja bila je dodjela nagrade Nova dimenzija 2003., uspostavljena prošle godine u krilu Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, kojem je "osnovna djelatnost" poticanje razvoja baš takvih gospodarskih subjekata, koji su u svijetu, a sve više i kod nas, nostelji razvoja. Prošle je godine, kad je nagrada po prvi put dodjeljivana, Grad Samobor osvojio nagradu u konkurenciji gradova, kao sredina koja je najviše učinila na potpori poduzetnicima i koja tradicionalno producira ambijent u kojem su se gospodarski subjekti i u proteklim, ne baš njima sklonim vremenima, ipak dobro osjećali.

Ove je godine svečanost dodjele nagrada Nova dimenzija bila organizirana u sklopu već spomenutog Poduzetničkog centra Samobor, a prigoda je iskorištena i za niz popratnih zbivanja, kao što je, primjerice, prezentacija starih samoborskih obrta, te izložba gospodarskih potencijala Zagrebačke županije.

Sama dodjela počela je u večernjim satima u, za tu priliku dotjeranoj, kino sali nekadašnjeg Restorana.

Nakon hrvatske himne, koju je otpjevala grupa Divas, te uvodnih riječi voditelja priredbe Danijele Trbović Vlajki i Olivera Mlakara, prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek. On je podsjetio na tradiciju malog poduzetništva i obrta po kojoj je Samobor poznat, te naglasio stalni pad nezaposlenosti na ovom području, što se može povezati s uspješno realiziranim programima Poduzetnik i Poduzetnik 2. U neposrednoj budućnosti u Samoboru se priprema izgradnja poduzetničke zone veličine 40 ha, a mnogo se očekuje i od Poduzetničkog centra. U sklopu njega osnovan je Poduzetnički inkubator u kojem će mjesto naći poduzetnici - početnici kojima bi olakšice koje on pruža trebale biti odskočna daska u svijet poduzetništva. PCS održava vrlo dobre odnose sa susjednom slovenskom regijom i Razvojnim centrom Brežice, a mnogo se očekuje i od suradnje s finskim partnerima koji će svoj interes u poslovanju s Hrvatskom i Poduzetničkim centrom Samobor iskazati s 400.000 EUR vrijednim sufinanciranjem programa za koje su zainteresirani.

Zagrebački župan Stjepan Kožić ocrtao je mjesto Zagrebačke županije u gospodarskom životu ovog dijela Hrvatske, te njenu specifičnost kao "zagrebačkog prstena", okrenutog malom i srednjem poduzetništvu, ali i turizmu i zemljoradnji.

Na području Zagrebačke županije ove je godine osiguran kreditni potencijal od 420 milijuna kuna, a Županija posebnu pozornost posvećuje proizvodnji mlijeka, mesa, povrća i voća. Župan je istakao stvaranje županijskih marki vina - Portugizac, Plešivica i Kraljevina Zelina, te Samoborske salame, sira, zelja, jabučnog octa, lana i proizvoda od lana, a velika se pažnja posvećuje i očuvanju i uzgoju autohtonih pasmina konja i svinja.

Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek u kratkom je izlaganju podsjetio na neke pokazatelje koji ilustriraju rad njegovog ministarstva. Do sada je na razne načine hrvatskom gospodarstvu plasirano 3 milijarde i 400 milijuna kuna kreditnih sredstava i na taj je način otvoreno oko 40.000 radnih mjesta. Pecek je izrazio nezadovoljstvo percepcijom u javnosti, jer, "previše je upitnika kod naših uspjeha, ali i uskličnika kod reformi koje su još u tijeku". "Slika u medijima predstavlja nas kao gubitničku zemlju, a mi to sigurno nismo, o čemu svjedoče i nagrade koje danas dodjeljujemo", rekao je Pecek.

Robert Škiljan

FOTO: Gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek (gore). Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek (u sredini). Među brojnim tradicionalnim zanatima posjetitelji su se mogli upoznati i s remenarskim obrtom (dolje).

Proglašeni najbolji

Nagrade Nova dimenzija dodijeljene su u 8 kategorija, a nagrade su dobili:

1. U kategoriji Najbolji poduzetnički inkubator:

- Poduzetnički inkubator PORIN iz Rijeke (nagradu je dodijelio ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek)

2. U kategoriji Najbolji poduzetnički centar:

- CEROS - Centar za poticanje poduzetništva i obrtništva - Split (nagradu je dodijelio ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić)

3. U kategoriji Najbolja poslovna zona:

- Industrijska zona Đakovo (nagradu je dodijelio potpredsjednik Vlade RH Ante Simonić)

4. U kategoriji Najbolja regionalna banka:

- Riječka banka (nagradu je dodijelio pomoćnik ministra financija Tihomir Domazet)

5. U kategoriji Najbolja velika banka:

- Zagrebačka banka (nagradu je dodijelio ministar gospodarstva Ljubo Jurčić)

6. U kategoriji Najbolja jedinica lokalne samouprave - općina:

- Pitomača (nagradu je dodijelio ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić)

7. U kategoriji Najbolja jedinica lokalne samouprave - grad:

- Koprivnica (nagradu je dodijelio potpredsjednik Vlade RH Slavko Linić)

8. U kategoriji Najbolja jedinica lokalne samouprave - županija:

- Zagrebačka županija (nagradu je dodijelio predsjednik Sabora RH Zlatko Tomčić)

R.Š.

 

U Poduzetničkom centru Samobor u Bregani dodijeljene nagrade Nova dimenzija 2003.

Arhiva 2003

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.