03.05.2003.

U Poduzetničkom centru Samobor u Bregani dodijeljene nagrade Nova dimenzija 2003.

Obrtništvo i malo poduzetništvo - nositelj razvoja

U Poduzetničkom centru Samobor u Bregani dodijeljene nagrade Nova dimenzija 2003.

U prostoru Poduzetničkog centra Samobor, lokaciji još uvijek poznatijoj kao Restoran Bregana, u utorak, 29. travnja okupilo se je birano društvo gospodarstvenika, političara i osoba iz javnog života Hrvatske, a iz Zagrebačke županije i Grada Samobora bili su prisutni svi oni koji na bilo koji način sudjeluju u kreiranju gospodarskog života sredine u kojoj žive i rade. Bilo je lijepo na mjestu koje je još donedavno bilo zapuštena ruina i koje su građani Bregane zaobilazili u širokom luku, vidjeti predsjednika Sabora Republike Hrvatske Zlatka Tomčića, potpredsjednike Vlade Slavka Linića i Antu Simonića, ministre Ljubu Jurčića, Željka Peceka, Rolanda Žuvanića, te župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i njegove najbliže suradnike. Grad Samobor predstavljao je gradonačelnik Žarko Adamek, a viđeni su svi članovi Gradskog poglavarstva, te predstavnici udruga, banaka i institucija koje sudjeluju u gospodarskom životu Grada, Županije i Hrvatske.

Razlog okupljanja bila je dodjela nagrade Nova dimenzija 2003., uspostavljena prošle godine u krilu Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, kojem je "osnovna djelatnost" poticanje razvoja baš takvih gospodarskih subjekata, koji su u svijetu, a sve više i kod nas, nostelji razvoja. Prošle je godine, kad je nagrada po prvi put dodjeljivana, Grad Samobor osvojio nagradu u konkurenciji gradova, kao sredina koja je najviše učinila na potpori poduzetnicima i koja tradicionalno producira ambijent u kojem su se gospodarski subjekti i u proteklim, ne baš njima sklonim vremenima, ipak dobro osjećali.

Ove je godine svečanost dodjele nagrada Nova dimenzija bila organizirana u sklopu već spomenutog Poduzetničkog centra Samobor, a prigoda je iskorištena i za niz popratnih zbivanja, kao što je, primjerice, prezentacija starih samoborskih obrta, te izložba gospodarskih potencijala Zagrebačke županije.

Sama dodjela počela je u večernjim satima u, za tu priliku dotjeranoj, kino sali nekadašnjeg Restorana.

Nakon hrvatske himne, koju je otpjevala grupa Divas, te uvodnih riječi voditelja priredbe Danijele Trbović Vlajki i Olivera Mlakara, prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek. On je podsjetio na tradiciju malog poduzetništva i obrta po kojoj je Samobor poznat, te naglasio stalni pad nezaposlenosti na ovom području, što se može povezati s uspješno realiziranim programima Poduzetnik i Poduzetnik 2. U neposrednoj budućnosti u Samoboru se priprema izgradnja poduzetničke zone veličine 40 ha, a mnogo se očekuje i od Poduzetničkog centra. U sklopu njega osnovan je Poduzetnički inkubator u kojem će mjesto naći poduzetnici - početnici kojima bi olakšice koje on pruža trebale biti odskočna daska u svijet poduzetništva. PCS održava vrlo dobre odnose sa susjednom slovenskom regijom i Razvojnim centrom Brežice, a mnogo se očekuje i od suradnje s finskim partnerima koji će svoj interes u poslovanju s Hrvatskom i Poduzetničkim centrom Samobor iskazati s 400.000 EUR vrijednim sufinanciranjem programa za koje su zainteresirani.

Zagrebački župan Stjepan Kožić ocrtao je mjesto Zagrebačke županije u gospodarskom životu ovog dijela Hrvatske, te njenu specifičnost kao "zagrebačkog prstena", okrenutog malom i srednjem poduzetništvu, ali i turizmu i zemljoradnji.

Na području Zagrebačke županije ove je godine osiguran kreditni potencijal od 420 milijuna kuna, a Županija posebnu pozornost posvećuje proizvodnji mlijeka, mesa, povrća i voća. Župan je istakao stvaranje županijskih marki vina - Portugizac, Plešivica i Kraljevina Zelina, te Samoborske salame, sira, zelja, jabučnog octa, lana i proizvoda od lana, a velika se pažnja posvećuje i očuvanju i uzgoju autohtonih pasmina konja i svinja.

Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek u kratkom je izlaganju podsjetio na neke pokazatelje koji ilustriraju rad njegovog ministarstva. Do sada je na razne načine hrvatskom gospodarstvu plasirano 3 milijarde i 400 milijuna kuna kreditnih sredstava i na taj je način otvoreno oko 40.000 radnih mjesta. Pecek je izrazio nezadovoljstvo percepcijom u javnosti, jer, "previše je upitnika kod naših uspjeha, ali i uskličnika kod reformi koje su još u tijeku". "Slika u medijima predstavlja nas kao gubitničku zemlju, a mi to sigurno nismo, o čemu svjedoče i nagrade koje danas dodjeljujemo", rekao je Pecek.

Robert Škiljan

FOTO: Gradonačelnik Grada Samobora Žarko Adamek (gore). Ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek (u sredini). Među brojnim tradicionalnim zanatima posjetitelji su se mogli upoznati i s remenarskim obrtom (dolje).

Proglašeni najbolji

Nagrade Nova dimenzija dodijeljene su u 8 kategorija, a nagrade su dobili:

1. U kategoriji Najbolji poduzetnički inkubator:

- Poduzetnički inkubator PORIN iz Rijeke (nagradu je dodijelio ministar obrta, malog i srednjeg poduzetništva Željko Pecek)

2. U kategoriji Najbolji poduzetnički centar:

- CEROS - Centar za poticanje poduzetništva i obrtništva - Split (nagradu je dodijelio ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić)

3. U kategoriji Najbolja poslovna zona:

- Industrijska zona Đakovo (nagradu je dodijelio potpredsjednik Vlade RH Ante Simonić)

4. U kategoriji Najbolja regionalna banka:

- Riječka banka (nagradu je dodijelio pomoćnik ministra financija Tihomir Domazet)

5. U kategoriji Najbolja velika banka:

- Zagrebačka banka (nagradu je dodijelio ministar gospodarstva Ljubo Jurčić)

6. U kategoriji Najbolja jedinica lokalne samouprave - općina:

- Pitomača (nagradu je dodijelio ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić)

7. U kategoriji Najbolja jedinica lokalne samouprave - grad:

- Koprivnica (nagradu je dodijelio potpredsjednik Vlade RH Slavko Linić)

8. U kategoriji Najbolja jedinica lokalne samouprave - županija:

- Zagrebačka županija (nagradu je dodijelio predsjednik Sabora RH Zlatko Tomčić)

R.Š.

 

U Poduzetničkom centru Samobor u Bregani dodijeljene nagrade Nova dimenzija 2003.

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002