21.06.2003.

Život u lovištu nadomak grada

Pucnjevi u noći

Život u lovištu nadomak grada

Samo mjesec dana nakon što im je u okolici kuće bio ubijen pas, Tomislavu Lončariću i njegovoj zaručnici Sandri Amić sada su stradale i mačke.

Mladi par inače živi oko godinu dana na osamljenom mjestu između groblja Otruševec i Samoborske Dubrave, a pucnjevi usred noći sve im više postaju način života unazad nekoliko mjeseci. Krajem travnja im je ubijen pas, a počinitelj toga djela član je lovačkog duštva Srna. Pas je imao ogrlicu s markicom veterinarske stanice. U predvečerje ga je toga dana u šetnju izvela njegova vlasnica Sandra Amić. Nakon što je pas ubijen, službena tijela utvrdila su da se to dogodilo s najmanje 15 metara udaljenosti, da bi se to stajalište ubrzo promijenilo, pa je sljedeći iskaz Franje Runtasa, lovca koji je pucao, glasio da udaljenost nije bila veća od pet metara, te da je bio napadnut od strane psa. Inače, Franjo Runtas nije, kako je uobičajeno i po pravilu, najavio da će toga dana ići u lov, nego je, navodno, tek na sam dan odlaska javio da namjerava loviti.

Nedavno je opet pucano na kućne ljubimce Tomislava i Sandre i tom je prigodom jedna mačka ubijena, a druga je ranjena. Zbilo se to iza devet sati navečer, pucano je iz tame, pa je još uvijek nepoznati počinitelj lako mogao pogoditi i ljude. S obzirom da meta nije bila vidljiva, lovac (ako je to bio lovac?) nije imao pravo pucati.

Na pitanje o motivima za ove nemile događaje, Tomislav ističe da su sa svima u vrlo dobrim odnosima, te mu je nejasno kome smetaju njihovi kućni ljubimci.

"Osim toga, tu se nalazi i put kojim djeca idu u školu, a ljudi na autobus, pa zaista nije sigurno, ako se konstantno puca", dodao je Tomislav.

Problemi vjerojatno prozlaze i iz činjenice da se prostor na kojem žive praktički nalazi u lovištu. Naime, to je područje 1945. godine proglašeno lovištem, no od tada su se na tom prostoru izgradile kuće. Na upit lovačkome društvu je li to područje i dalje lovište, još uvijek nema odgovora.

Vjerojatno ne postoji nitko tko bi želio živjeti na lovišnom prostoru i postati potencijalna lovina čim izađe iz kuće, pa bi se to pitanje trebalo hitno riješiti.

Ubojica psa nije sankcioniran, iako je poznat. S obzirom na tu činjenicu, vjerojatno će tako biti i s onim tko je pucao na mačke, kada i ako se ta osoba pronađe. Hoće li i ona možda ustvrditi da je bila napadnuta od "krvoločnih mačaka" starih nekoliko mjeseci?

S druge strane, za sada stradaju samo životinje. A što ako na red dođu i ljudi?

Mladen Sirovica

FOTO: Za njih ne postoji lovostaj - životinje na koje se nekažnjeno puca.

 

Život u lovištu nadomak grada

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002