15.02.2003.

Čeka li Samobor uistinu iznenadni procvat ili bi valjalo biti malo oprezniji?

Kako do koncesije? Po svemu sudeći - lako!

U posljednje se vrijeme, ne samo u lokalnim, već i u hrvatskim medijima koji intenzivnije prate zbivanja u Samoboru, sve više piše o velikim projektima koji bi trebali u znatnoj mjeri strateški odrediti budućnost dijela Samobora koji je predviđen za objekte sportsko – rekreativne namjene. To se u prvom redu odnosi na nakane da se na području Šmidhena izgradi kamp Hrvatskog nogometnog saveza, ali i mogućnost izgradnje dormitorija Hrvatskih studija, a u posljednje se vrijeme sve više govori i o ulaganju japanske tvrtke Ibiz Cube, koja je zainteresirana za izgradnju sportske gimnazije. Naravno, na području o kojem je riječ, uključivo i Sportski centar Samobor.

Lakonski, sve je bolje od trenutačnog stanja. Stanja u kojem svjedočimo o žalosnoj sudbini kupališnog kompleksa Šmidhen, uz istovremeno nerealizirane potencijale okolnih objekata – hotela, sportskog centra, mistično zapuštene staze za motto cros itd. No, dobro je u ovom trenutku podsjetiti da vrijeme u kojem živimo pruža niz primjera i dokaza o tome da se u brzom donošenju strateških odluka kriju brojne zamke. One nas, ne sumnjajući u dobre namjere onih koji nam ih predlažu, neočekivano mogu odvesti tamo kamo ni ne slutimo.

Kad je, primjerice, riječ o bonitetu ulagača, a to je ono od čega sve počinje, on je, za širu javnost u velikoj mjeri nepoznat. Kad se radi o Hrvatskom nogometnom savezu on je, bonitet, u direktnoj i neposrednoj vezi sa sportskim uspjesima hrvatske nogometne reprezentacije. Da je kojim slučajem, a nije, reprezentacija u Koreji i Japanu postigla uspjeh ravan onome sa svjetskog prvenstva u Francuskoj, on (bonitet) ne bi bio upitan (ili bi barem bio manje), a oko Hrvatskog nogometnog saveza kružio bi nemali broj zaniteresiranih ulagača. No, ne plasiramo li se kojim slučajem na naredno Europsko nogometno prvenstvo, sponzori će (bez obzira na blagonaklonost direktora Privredne banke Bože Prke prema Vlatku Markoviću), naglo gubiti interes za ulaganja.

"Japanci u Samoboru"

Jer, kao što ništa ne uspijeva kao uspjeh, tako i ništa nije toliko neuspješno kao neuspjeh. Je li, dakle, baš HNS adekvatan ulagač u dio Samobora koji, s obzirom na blizinu granice, autoceste, neizgrađenost i prirodne potencijale (termalna voda) ima izvanredno veliku vrijednost? Jer, ne radi se, koliko smo imali prilike pročitati, samo o nogometnom kampu, već HNS namjerava graditi »više teniskih terena, veliko golf igralište, četiri manja nogometna terena, a zainteresiran je i za područje prema autocesti». Dakle, radi se o izgradnji klasičnog komercijalnog turističkog kompleksa. A HNS je, podsjetimo, društvena organizacija, a ne trgovačko društvo, tvrtka čiji je razlog postojanja profit.

Činjenica da «Japanci u Samoboru žele graditi sportsku gimnaziju» zaintrigirala je sve u Samoboru. Japanci, pa još gimnaziju. I to sportsku!

Svi znamo što znači Japan u svjetskim razmjerima, o kakvoj se industrijskoj velesili radi, a radne navike i entuzijazam Japanaca neshvatljivi su zapadnom načinu razmišljanja. No, ono što ih nikako ne krasi je inventivnost i kreativnost. Naravno, kad je riječ o tehničkim i tehnološkim dostignućima. Kopiranje do savršenstva i ograničeno poboljšanje poznato je kao i njihova radna disciplina. Bilo da se radi o elektronskoj industriji, informatici ili proizvodnji automobila, Japanci su vješti plagijatori ispod čijih ruku izlaze malo nekvalitetniji, ali višestruko jeftiniji proizvodi od onih na zapadu.

Čemu ovaj uvod?

Za očekivati bi bilo da «Japanci» u nekoj od samoborskih industrijskih zona za malo gospodarstvo otvore neki pogon i zapošljavanjem određenog broja nezaposlenih industrijskih radnika potaknu «japanizaciju» - podizanje proizvodnosti na japansku razinu. No, umjesto toga, u Samoboru se kao potencijalni investitor pojavljuje poduzeće Ibiz Cube koje bi uložilo u izgradnju sportske gimnazije. A uz gimnaziju bi pokrenuli i nogometnu školu. Dobro, kad nećemo mi, zašto ne bi «Japanci»? Za sada su, koliko smo uspjeli saznati iz novina, poslali već dva «pisma namjere».

Brzopletost, glupost ili nešto još opasnije?

A bonitet?

«Samoborski dogradonačelnik Drago Plečko smatra da je riječ o vrlo respektabilnom ulagaču koji može pružiti jamstva banaka ako gradsko poglavarstvo odluči dati im koncesiju, a to bi, prema njegovim riječima, trebalo učiniti što prije», piše u jednom zagrebačkom dnevnom listu.

Drago nam je da Drago Plečko ima uvid u bonitet te japanske tvrtke, jer se iz spomenutog novinskog teksta ne vidi kakvo je to poduzeće i čime se uopće bavi. Na internetu je registriran web-site www.ibiz-cube.com, ali je stalno nedostupan, što se solidnijim tvrtkama ne događa. A formulaciju po kojoj bi taj «respektabilni ulagač» «pružio jamstva banaka, ako Poglavarstvo odluči dati im koncesiju» teško da je izrekao Drago Plečko. Toliko ga, naime poznajemo. Prije se radi o novinarskoj površnosti i brzopletosti. Jer, da ulagač deklarira svoju financijsku vjerodostojnost tek po dobijanju koncesije nije samo glupo, već i opasno.

Ni u slučaju HNS-a i nogometnog kampa, ni u slučaju dormitorija Hrvatskih studija, a ni u slučaju «respektabilnih ulagača» iz Japana, javnost nije upoznata s konkretnim planovima kroz koje će Grad Samobor prepoznati svoj interes.

Jer, Samobor ima prebolna iskustva s raubanjem i upropaštavanjem njegovih prirodnih i gospodarskih resursa da bi opet bio prepušten voluntarizmu političkog odlučivanja na osnovi «pisma namjera».

Pa i mi smo pismeni.

Robert Škiljan

 
15.02.2003.

Skupština Poduzetničkog centra Samobor d.o.o.

Ambiciozno u 2003. usprkos neriješenog statusa direktora

Skupština Poduzetničkog centra Samobor d.o.o.

Prije početka sjednice Gradskog poglavarstva održana je sjednica Skupštine trgovačkog društva Poduzetnički centar d.o.o. Naime, Gradsko je poglavarstvo ujedno i Skupština te mlade tvrtke, a na dnevnom redu našla su se Izvješće o radu u drugoj polovici 2002. godine (od kada je dužnost preuzeo sadašnji v.d. direktora Miljenko Bošković,) Prijedlog financijskog izvješća PCS-a do 30. rujna 2002. godine, te prijedlozi Plana rada i Financijskog plana za 2003. godinu.

Izvješća i planove dodatno je pojasnio sam Bošković, a prokomentirao ih je i član Poglavarstva, a ujedno i član Nadzornog odbora Poduzetničkog centra Adolf Paar.

Članovi poglavarstva pohvalno su se izrazili o radu PCS-a, a neki su, kao primjerice Tomo Jandrečić, istakli i neuobičajenu konkretnost i konzistentnost planova u kojima su točno utvrđeni termini odrađivanja pojedinih zadataka.

No, ambiciozne programe Poduzetničkog centra koči neriješen status prostora u kojem PCS djeluje. Restoran Bregana dodijeljen im je na korištenje samo na dvije godine, a planirani inovacijski inkubator traži dugoročnije planiranje i osiguran prostor. Zbog toga treba učiniti sve, istaknuto je u raspravi, kako bi administracija Ministarstva obrane prostor Restorana Bregana, koji je teškom mukom i velikim entuzijazmom djelatnika PCS-a priveden svrsi, Poduzetničkom centru dodijelila na neograničeno vrijeme.

U raspravi je zamijećeno i da obiman program traži i angažiranje znatnih kadrovskih potencijala, kojih, za sada, PCS nema. Naime, zaposlen je jedino v.d. direktora Bošković, dok Mladen Noršić, koji je pokrenuo niz zapaženih inicijativa u turizmu, radi kao vanjski honorarni suradnik. No, Bošković je napomenuo da se previđeni programi i namjeravaju realizirati korištenjem vanjskih suradnika koji bi njihovom realizacijom trebali osigurati honorare, pa čak i određenu zaradu PCS-u.

Ostalo je još samo pitanje statusa samog Boškovića. Njega je potegao član Poglavarstva Darko Kupres. Kako to, zapitao se je Kupres, da se prihvaćaju izvještaji v.d. direktora, da se s odobravanjem govori o planovima za 2003. godinu, koje je također izradio Bošković, a njega se uporno neće imenovati direktorom. Vrijeme je da to riješimo, konstatirao je Kupres, s čime su se složili i ostali, a gradonačelnik Grom odredio je rok od 30 dana za rješenje tog pitanja.

Robert Škiljan

FOTO: Miljenko Bošković, još uvijek v.d. direktora Poduzetničkog centra Samobor

 

Čeka li Samobor uistinu iznenadni procvat ili bi valjalo biti malo oprezniji?

Skupština Poduzetničkog centra Samobor d.o.o.

Arhiva 2003

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002