29.11.2003.

Miljenko Bošković, direktor Poduzetničkog centra Samobor

Hoće li poduzetnički centar postati ugostiteljski centar?

Miljenko Bošković, direktor Poduzetničkog centra Samobor

Poduzetnički centar Samobor već je duže vrijeme nezaobilazan čimbenik gospodarskih zbivanja u Gradu Samoboru, a nizom je značajnih promotivnih akcija na sebe skrenuo pozornost i šire javnosti. No, prostor nekadašnjeg Restorana Bregana, nakon što je, isključivo angažmanom njegovih djelatnika, doveden u stanje koje zadovoljava civilizacijske norme i standarde, po svemu sudeći postaje metom raznih "nepoduzetničkih" kombinacija. O tome, a i o drugim problemima porazgovarali smo s direktorom Poduzetničkog centra Samobor Miljenkom Boškovićem.

Kako ocjenjujete dosadašnji rad Poduzetničkog centra?

Samim time što nas je naša krovna organizacija, Udruga hrvatskih institucija za poticanje poduzetništva, proglasila za tri najbolja poduzetnička centra u Hrvatskoj dovoljno govori, pogotovo uzimajući u obzir da je to ocjena institucije iz struke koja poznaje problematiku i zna prepoznati kvalitetan rad i rezultate.

Kad bi samo nabrojali brojne rezultate svakako vrijedi istaći da je ova godina premašila sva naša očekivanja i da smo predloženi program rada premašili za više od 200%, te da smo u financijskom pogledu ostvarili i prvi puta značajnije efekte samofinanciranja.

Ove godine na početku smo osnovali Međunarodni centar za razvoj kadrova zajedno s Razvojnim centrom Brežice, IBM Hrvatska i Hrvatskom udrugom poslodavaca koji je zaživio s radom i definirao seminare svaki drugi dan u Poduzetničkom centru do veljače iduće godine, a sudeći po prvom seminaru odaziv je veći od planiranog tako da je za prvi seminar prijavljeno skoru dvostruko više polaznika, pa razmišljamo o njegovom ponavljanju ili dijeljenju na dvije grupe. Zatim je tu i snažna međunarodna orjentacija gdje smo našu uspješnu poslovnu suradnju s Razvojnim centrom Brežice proširili i na ostale pogranične općine Krško i Novo Mesto. Organizirali smo i uzvratni posjet finskom partneru za koji je spremno potpisivanje ugovora vrijednog 410.000 EUR-a do kraja ove godine, zajednički sa stranim partnerima kandidirali smo pet projekata za sredstva međunarodne zajednice, bili smo uspješan domaćin direktorima svih poduzetničkih centara iz Hrvatske kojima smo prenijeli naša iskustva u organiziranju međunarodne suradnje. Nadalje, organizirali smo, zajedno sa Samoborskim udruženjem obrtnika, niz akcija i od 28. do 30.03. poslovni sajam Dani Graditeljstva, arhitekture i urbanizma, gdje smo potencijalne velike investitore upoznali s potencijalima samoborskih obrtnika i poduzeća, ali i širu javnost s kapitalnim investicijama u našem gradu. Organizirali smo trodnevni poslovni sajam i turističke susrete Zagrebačke županije i susjednih slovenskih općina s potpisivanjem pisma namjere o uspostavi turističkih zona, a kao dokazani partner Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo bili smo izvršni organizator završne svečanosti "Nova dimenzija", koja je okupila gotovo sve naše ministre i pola hrvatske Vlade od kojih smo dobili izuzetne pohvale za organizaciju tako značajnih projekata. Pored toga smo zajedno s Poljoprivredno – stočarsko – voćarskom zadrugom organizirali poslovne sajmove Dani zdrave hrane, Dani gljiva i kestena, nekoliko edukacija za nezaposlene branitelje, izabrani smo kao pilot projekt i partner Ministarstvu obrane za program zbrinjavanja razvojačenih osoba "Spectra", gdje smo od Manchester Bussiness school dobili pismenu pohvalu za operacionalizaciju projekta i njegovu implementaciju u Samoboru. Uspješno smo započeli poslovnu suradnju s područnim uredom zavoda za zapošljavanje u Samoboru i održali seminare za nezaposlene, organizirali godišnji susret gospodarstvenika s predstavnicima Grada Samobora, pokrenuli polusatnu radio emisiju srijedom na radio Samoboru pod nazivom "Malo je veliko", osigurali kontinuirano informiranje na pola stranice u Samoborskim novinama, završili prvu fazu izrade baze samoborskih poduzetnika, te odradili masu svakodnevnih konzultacija, besplatno pripremili duplo više poslovnih planova i investicijskih studija za samoborske poduzetnike i obrtnike i postali centar informacija naših obrtnika i poduzeća.

Koji su projekti još u toku ili u planu?

Pri kraju je izrada naše međunarodne dvojezične internet stranice koja će biti puštena sa završetkom baze samoborskih obrta i poduzeća, izrada prvog Hrvatskog gospodarskog multimedijskog DVD filma o samoborskom gospodarstvu s pregledom svih gospodarskih i turističkih potencijala koji se pokazao kao velika potreba, pogotovo za strane investitore ili prilikom gospodarske posjete gradonačelnika i naših institucija u inozemstvu. Priprema se polusatna televizijska emisija na osnovu uspješnih iskustava s radijskom emisijom, program poduzetničkih paketa administracije, marketinga, interneta i računovodstva za naše poduzetnike kojima će to biti jeftinije i efikasnije nego plaćati svoje službe. Kreće novi set seminara za poduzetnike početnike i poduzetnike u fazi rasta i razvoja, operacionalizacija pogranične suradnje sa Slovenijom, nastupi na domaćim i međunarodnim sajmovima za naše poduzetnike, intenziviranje suradnje s inovatorima, završetak i operacionalizacija projekta Radne zone Samobor. To su samo neki od započetih projekata, a mnogo njih je još u postupku i fazi kreiranja, što naravno ovisi o budžetu za iduću godinu.

Kad smo već kod budžeta, kakva je financijska situacija i perspektiva Poduzetničkog centra?

Moram napomenuti da smo prvu godinu, dok ja još nisam bio direktor, bili financirani gotovo 100% iz proračuna Grada Samobora, drugu godinu je Grad sudjelovao s 50% sredstava, dok je ove godine Samobor, uzimajući u obzir Poduzetnički centar i inkubator, pao na svega 30% financiranja, dok su značajno porasli naši vlastiti prihodi.

Nažalost, po sadašnjem prijedlogu budžeta, trenutno nemamo dovoljno sredstava niti za osnovne troškove, koje ne možemo namaknuti iz drugih izvora, niti je dozvoljeno ta sredstva trošiti nenamjenski. Kada uzmemo u obzir da se s prošlogodišnjih 400.000 kuna predlaže 250.000 kuna, svakom pametnom je odmah jasno da time ne možemo pokriti niti najosnovnije potrebe, a s druge strane od nas se traži povećanje opsega poslova i plana rada za gotovo 300%. Posebno zabrinjava činjenica da se sa tako predloženim sredstvima ne može kandidirati niti za ozbiljnije projekte Ministarstvu za obrt niti Zagrebačkoj županiji, gdje smo se dosad dokazali kao jedan od najpouzdanijih partnera, a niti možemo potpisati već dogovoreni ugovor o poslovnoj suradnji s finskim partnerom Media Tampere, što nas automatski svrstava na crnu listu nepouzdanih inozemnih sredina za gospodarsku i drugu suradnju.

Po kuloarima se priča o zahtjevima MO Bregane o povratu objekta i ponovnom organiziranju svadbenih svečanosti?

Ne čude me takvi zahtjevi, pogotovo kad smo toliko vremena i sredstava uložili u uređenje tog prostora da bi ga doveli poslovnoj svrsi. Gdje su bili ti ljudi kad sam zajedno sa svojim suradnicima sam, volonterski, van radnog vremena i vikendima čistio kontejnere i kontejnere smeća? Gdje su bili kada je čitav objekt bio potpuno devastiran, opljačkan i gotovo uništen u požaru, kad su izgorjela dva reda stolaca u kino dvorani? Gdje su bili kada je trebalo platiti dugove za isključenu struju i vodu gotovo stotinu tisuća kuna?

Sada, kada je objekt uređen i priveden svrsi i zaključkom Gradskog vijeća i Poglavarstva dan u trajno vlasništvo Gradu Samoboru koji se obvezao da će taj objekat koristiti za poticanje poduzetništva, porasli su apetiti nekih samozvanih gazda koji sada pametno znaju unovčiti tuđu muku i namjenska sredstva za ugostiteljsku djelatnost koja je i uništila zgradu do potpune devastacije. Kome treba još jedna pljačka te imovine?

Mi smo u svakodnevim kontaktima s predstavnicima MO koji odgovorno razmišljaju uvijek nudili suradnju, dali besplatno prostor za koji još nije plaćena niti jedna kuna režije i nudili prostor za sve aktivnosti MO Bregana. Svakodnevno se mladi Bregane okupljaju u našem centru, ali s točno određenim pravilima ponašanja, te mogu biti uzor starijima kako se dogovorima uvijek može naći zajednički jezik. Neki pojedinci (naravno, ne svi) čekaju da još samo pofarbamo i opremimo objekt, pa da im ga damo da sad oni pametno upravljaju njime. E, pa gospodo draga, stvarno ste pretjerali! Ako netko želi Ugostiteljski centar Bregana, onda tu ne može biti Poduzetnički centar! Birtaštvo i poduzetništvo ne idu pod ruku. Ovo je preodgovorni projekt, previše je novaca namjenski utrošeno da bi se to dozvolilo. Mi smo jasno i glasno i na sjednicama nadzornih odbora i Skupštine društva odredili namjenu prostora, ali i dali mogućnost za suradnju svim udruženjima u Bregani koji to korektno koriste. Prioritet je uvijek program rada Poduzetničkog centra, a sve ostalo dolazi u obzir samo ako je prostor slobodan i ako je sadržaj u skladu s namjenom.

Robert Škiljan

 

Miljenko Bošković, direktor Poduzetničkog centra Samobor

Arhiva 2003

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002