20.08.2003.

Mislav Maroević – predsjednik NK Samobor i nezavisni gradski vijećnik

Jasan cilj – prvo mjesto

Mislav Maroević – predsjednik NK Samobor i nezavisni gradski vijećnik

S obzirom da je nogomet okarakteriziran kao 'najvažnija sporedna stvar na svijetu', i događanja oko njega su uvijek zanimljiva, pa makar se radilo i o razdoblju dok službena natjecanja još nisu započela. Kad govorimo o samoborskom nogometu, teško je naći boljeg sugovornika od predsjednika NK Samobor, Mislava Maroevića.

Prošla sezona je bila prilično turbulentna, momčad je dosta oscilirala, kako ste vi zadovoljni s njome?

Prije svega, treba reći da je prošla sezona bila predviđena da se u njoj klub stabilizira i konsolidira. Međutim, rezultati su bili iznad očekivanja, pa smo dobar dio sezone proveli na čelu ljestvice. Procijenili smo da nemamo mogućnosti za natjecanje u drugoj ligi, pa smo se unaprijed odrekli tih ambicija. No, izvukli smo velike koristi iz prošle sezone, jer smo uspjeli afirmirati velik broj mladih igrača koji bi trebali u novoj sezoni biti nositelji igre. Bilo je i utakmica koje smo odigrali ispod razine, što je i očekivano s obzirom na mladu momčad. Na kraju sezone nam je plasman nerealno nizak ako pogledamo da smo gotovo cijelu sezonu bili među tri najbolje momčadi.

Smatrate li da ste klub uspjeli postaviti na stabilnije grane i što navijači NK Samobor mogu očekivati od nove sezone?

Da, mislim da smo po pitanju konsolidacije kluba napravili mnogo, osobito kad su u pitanju mlađe kategorije. Svjedoci smo činjenice da i prvoligaški klubovi moraju prodavati najbolje igrače kako bi opstali, pa smatram da je to i naša realnost. Zato je važno da se u mlađim kategorijama kvalitetno radi, te da se proizvedu igrači na koje bi se klub mogao dugoročno osloniti. Imamo ukupno sedam kategorija, od limača pa do seniora, koje treba dobro opremiti i dati im odgovarajuće uvjete za rad da bi se od njih mogli očekivati pravi rezultati.

A što se nove sezone tiče, tu je jasno dato do znanja i igračima i struci na čelu s trenerom Bašićem da se ide na osvajanje prvoga mjesta, odnosno na pokušaj proboja u drugu ligu.

Igrački kadar se, barem zasada, nije mnogo promijenio. Smatrate li da su igrači sposobni za zahtjevan cilj kao što je plasman u drugu ligu?

Igrači su apsolutno sposobni za ostvarenje tog cilja. Zadržali smo osovinu Zeljković-Kovačić-Merkl, što je bilo izuzetno važno. Zeljković je odlično komandirao obranom prošle sezone i za njega smatram da je najbolji obrambeni igrač lige. Kovačić je igrač koji je igrao i u prvoligaškom Samoboru, tako da su njegove kvalitete neupitne, dok je Merkl bio naš najbolji prošlosezonski strijelac.

Također je naša velika snaga i u mladićima poput Horvata, Puškarića, Makaruna, Drenškog i ostalih od kojih su neki već prošle sezone bili standardni prvotimci, a neki su pokazali velike mogućnosti i potencijal.

Kakva je situacija s ulagačima iz Japana o kojima cijeli grad bruji, a nitko ne zna točno o čemu se radi?

Slažem se da situacija s japanskim ulagačima nije bila dovoljno transparentna. Radi se o tvrtki IbizCube iz Tokya koja je spremna uložiti u Športski centar Samobor. Zainteresirani su da iza istočne tribine samoborskog stadiona izgrade privatnu športsku gimnaziju, a u sklopu nje bi bila i polivalentna športska dvorana s bazenom. Dvorana bi se nalazila između glavnog i pomoćnog nogometnog igrališta. Ne treba posebno isticati koliko bi koristi od ovog ulaganja imali i Grad Samobor i NK Samobor. Ukoliko bi Japancima bila odobrena koncesija na 25 godina, oni bi se obvezali da svake godine izdvoje 100.000 kn za nogometni klub.

Mladen Sirovica

 

Mislav Maroević – predsjednik NK Samobor i nezavisni gradski vijećnik

Arhiva 2003

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2002