12.02.2002.

Razgovor: Jadranko Garilović, tehnički direktor i član Uprave Tvornice cementa Koromačno

TOTAL FLUID MANAGEMENT - Fuchsovo rješenje za budućnost

Razgovor: Jadranko Garilović, tehnički direktor i član Uprave Tvornice cementa Koromačno

Recite nam nešto o sebi!

Rođen sam 1951. godine u Slavonskom Brodu. Završio sam Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U Tvornici cementa Koromačno radim uz kraći prekid od 1983. godine, a od 1993. godine obnašam funkcije tehničkog direktora i člana Uprave.

Na koji je način privatizirana Tvornica cementa Koromačno i kakva je vlasnička struktura?

Tvornica cementa Koromačno osnovana je od strane talijanskog društva Giuseppe Conigliaro S.P.E.M.A iz Palerma 1926. godine. U to vrijeme tvornica je imala minimalni kapacitet od svega 60.000 tona cementa godišnje. Tvornica je rekonstruirana od 1971. do 1974. godine, kada je izgrađena nova linija za proizvodnju klinkera i cementa s peći kapaciteta 800 tona klinkera na dan. Početkom lipnja 1992. godine potpisan je ugovor sa švicarskim partnerom Societe Suisse de Ciment Portland iz Neuchatela (danas u vlasništvu švicarske tvrtke Holcim, jednog od tri najveća proizvođača cementa u svijetu), kojim je izvršena pretvorba tvornice po načelu dokapitalizacije. SSCP je uložio u rekonstrukciju i modernizaciju tvornice 53.460.000 DEM, te stekao dio vlasništva tvornice. Ugovorom se većinski vlasnik obvezao da će sve što bude izgrađeno biti u skladu s europskim ekološkim normama, te da se zbog pretvorbe neće otpustiti niti jedan radnik. U međuvremenu je Holcim otkupio dionice od većine malih dioničara, Hrvatskog fonda za privatizaciju i investicijskih fondova, tako da danas ta švicarska tvrtka ima u vlasništvu 99, 62 posto dionica tvornice.

Koliko ima zaposlenih?

Tvornica danas zapošljava 224 radnika. Od 1996. godine zaposleno je oko dvadesetak novih radnika mlađih od 30 godina, visoke stručne spreme raznih profila. Jedan od osnovnih principa rada TC Koromačno je kontinuirano ulaganje u razvoj i obrazovanje kadrova koji sudjeluju na velikom broju inozemnih seminara.

TC Koromačno je danas na razini Hrvatske a i šire vodeća tvornica cementa po pitanjima vrhunske primjenjene tehnologije, korištenja alternativnih goriva i sirovina te poštivanja ekoloških standarda.

Kakav je proizvodni program tvornice? Koliki je njen kapacitet?

U 2001. godini tvornica je proizvela 486.000 tona klinkera, što je 35% više u odnosu na 2000. godinu; te 468.000 tona portland cementa raznih tipova, što je za 17% više u odnosu na prethodnu godinu. Pored domaćeg tržišta, strateško opredjeljenje tvornice je izvoz, tako da je u 2001. godini izvoz povećan za 180% u odnosu na 2000. godinu.

Mnogo polažete na očuvanje i zaštitu okoliša. Po tome ste i poznati. Recite nam nešto podrobnije o vašim naporima na planu ekologije.

Iako se neprestano ulagalo u modernizaciju postrojenja, činjenica je da je Tvornica cementa bila veliki zagađivač okoliša sumpornim dioksidom (zbog korištenja raškog ugljena u staroj peći) i prašinom. Ulaganjem u modernizaciju tvornice znatna su sredstva utrošena na ekološke programe. Privatizacijom tvornice uloženo je 10 milijuna DEM u niz ekoloških programa. Zahvaljujući tim ulaganjima današnje emisije prašine i dimnih plinova znatno su niže od postojećih zakonskih normi. Tvornica je u lipnju 1998. godine uvela sustav upravljanja kvalitetom i okolišem u skladu s međunarodnim standardima ISO 9002 i ISO 14001, te je dobitnik dvije godišnje nagrade za dostignuća u zaštiti okoliša na području industrije i energetike (1996. i 2000. godine), a koju dodjeljuje Ministarstvo zaštite okoliša.

Kakvi su odnosi s okruženjem, građanima i lokalnom samoupravom?

Tvornica cementa Koromačno trudi se voditi politiku otvorenosti prema javnosti. Aktivnostima kao što je "Dan otvorenih vrata" koji se održava posljednjih 5 godina, a za kojeg je samo prošle godine tvornicu posjetilo oko 600 građana, pozivamo građane da posjete tvornicu i upoznaju se s njenim proizvodnim procesom. Tvornicu je također moguće posjetiti, prema dogovoru, i u ostalim terminima. Najmanje jednom godišnje organiziraju se okrugli stolovi najčešće povezani s temom korištenja alternativnih goriva, koji privlače pozornost ne samo relevantnih državnih institucija (ministarstva i raznih županijskih ureda) i privrednih subjekata okolice, već i raznih udruga za zaštitu okoliša, građane i medije. TC Koromačno sponzorira niz socijalnih, kulturnih i sportskih aktivnosti lokalne zajednice i aktivno sudjeluje u podizanju kvalitete života zajednice. Tvornica ulaže mnogo napora u zaštitu okoliša i ponosni smo na svoje rezultate koji su podigli kvalitetu života okoline na zavidnu razinu. Postignute rezultate želimo redovito podijeliti u komunikaciji s našim užim i širim okruženjem. Svjesni smo osjetljivosti komunikacije i potrebe za njenim stalnim usavršavanjem, pa stoga nastojimo građanima u neposrednom okruženju biti dobar i pouzdan susjed, uvijek spreman na dijalog.

Kako je došlo do suradnje sa FUCHS-om?

Tijekom Domovinskog rata tvornica je imala određenih problema s tadašnjim dobavljačem ulja i maziva (pjenjenje ulja, gama proizvoda), pa smo se u traženju partnera koji bi riješio sve kompleksne zahtjeve nove tehnologije odlučili za dugoročnu suradnju s tvrtkom FUCHS.

Što se točno podrazumijeva pod pojmom TOTAL FLUID MANAGEMENT?

TOTAL FLUID MANAGEMENT znači da tvrtka koja je do sada dostavljala ulja i maziva preuzima brigu oko cijelog postupka podmazivanja strojeva u našoj tvornici. Ona vodi računa o intervalima izmjene ulja i maziva, optimira podmazivanje, predlaže korištenje ulja i maziva bolje kvalitete raspoloživih na tržištu, na svim potrebnim mjestima uvodi automatsko centralno podmazivanje. Navedene usluge FUCHS obavlja vlastitim osobljem kao vanjska usluga TC Koromačno.

Koje su prednosti tog pristupa?

· Smanjenje troškova podmazivanja kao uzajamni interes TCK i FUCHS-a, jer se podmazivanje plaća po toni proizvedenog cementa

· TCK organizacijske probleme podmazivanja proizvodnog procesa prepušta vanjskoj usluzi, te vlastite resurse može koristiti na drugim zadacima

· Mogućnost korištenja svih modernih dostignuća iz područja tribologije.

Kako ocjenjujete sadašnju ekonomsku situaciju u Hrvatskoj? Ima li pomaka na bolje?

Svi smo svjesni kompleksnosti ekonomske situacije u Hrvatskoj. Aktualna politika hrvatske Vlade po našem mišljenju nije konzistentna, no nadamo se da će njena nova strateška opredjeljenja glede izgradnje prometnica i stanova donijeti toliko važan poticaj oživljavanju cjelokupnog gospodarstva.

Kako vidite perspektivu Tvornice cementa Koromačno?

Cilj nam je osigurati našim klijentima cement željene kvalitete i kvantitete, proizveden na vrijeme i na ekološki prihvatljiv način. Želimo biti snažno prisutni na hrvatskom tržištu cementa. Sirovinska baza pri sadašnjem kapacitetu osigurava tvornici stabilan rad sljedećih 50 godina. Nadajući se da će hrvatska ubrzati svoj put ka europskim integracijama, tvornica se već sada poslovno i tehnički prilagođava budućim uvjetima poslovanja.

I.H.

 

Razgovor: Jadranko Garilović, tehnički direktor i član Uprave Tvornice cementa Koromačno

razgovor: KREŠIMIR PETROKOV, predsjednik Odbora za financije Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2002

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003