27.04.2002.

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih skijaša Ivan Olivari ove godine ulazi u "svijet odraslih"

Počinje put ka Olimpijadi

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih skijaša Ivan Olivari ove godine ulazi u

Ivan Olivari rođen je 1987. godine u Zagrebu. U Samoboru je završio osnovnu školu i učenik je 1. razreda samoborske Ekonomske škole. Može se slobodno reći da je trenutačno, izuzmemo li već afirmiranu Niku Fleiss, najperspektivniji samoborski mladi skijaš. Ove godine izlazi iz dječjeg skijanja i ulazi u "svijet odraslih", u sustav FIS natjecanja. Time počinje i njegova ozbiljna skijaška karijera.

Kada si počeo skijati?

Počeo sam skijati s 8 godina, a s 9 sam se upisao u klub. Krenuo sam polako, skijao sam s klubom dvadesetak dana godišnje, a onda je došlo do prekretnice nakon osvojene tri medalje na državnom prvenstvu. Tako sam ušao među kandidate za reprezentaciju, a od prošle godine sam reprezentativac.

Koje bi svoje rezultate izdvojio kao najvažnije?

To je 2. mjesto u veleslalomu na prvenstvu Hrvatske, 4. mjesto u Andori na međunarodnom natjecanju, a mislim da mi je najjači rezultat 6. mjesto na europskom prvenstvu u slalomu, gdje sam startao kao 215. i imao sam 4. vrijeme u drugoj vožnji.

Jedan si od najtalentiranijih skijaša svoje generacije u Hrvatskoj. Kakva je zapravo konkurencija?

Troje nas je u reprezentaciji s podjednakim rezultatima. Ovisi o danu, vremenu ili uvjetima kako će koji završiti utrku. U pripremnom periodu smo bili dosta dobri, što se pokazalo prilikom mjerenja vremena u odnosu na neke druge reprezentativce. Očekivali smo puno od sezone i ona je dosta dobro prošla.

Kako su se rezultati Kostelićevih odrazili na vas, mlađe skijaše? Kako to doživljavate?

To nam je velik poticaj da i mi uspijemo. To nas tjera dalje.

Kakva je atmosfera u reprezentaciji?

Atmosfera je jako dobra. Sve je super organizirano, mi se družimo, treniramo skupa i dobra smo ekipa.

Tko je tvoj trener?

Do sada mi je trener bio Marin Marušić, a sljedeće godine moj trener će biti Marko Bošnjak, koji je jedan od boljih trenera.

Vidiš li svoju budućnost u skijanju i, kasnije, oko skijanja?

Sada se nadam da ću ispuniti normu za sljedeću Olimpijadu. Naravno da se vidim u skijanju, jer to jako volim. Nadam se dobrim sportskim rezultatima, a kasnije ću u skijanju možda ostati kao učitelj skijanja ili trener.

Koliko dana godišnje provedeš na treninzima i natjecanjima?

Sa skijanjem sam 24 sata dnevno. Skijaških dana ima oko 180, a suhi treninzi su svakodnevni.

Kako spajaš školske obaveze i skijanje sada kao srednjoškolac?

U osnovnoj školi je bilo lako. Manje je gradiva i nije bilo teško ostati odličan. Sada ima jako puno gradiva, puno knjiga. Odgovaram predmet po predmet, profesori mi izlaze u susret i pitaju me kad se javim, tako da mislim da ću sve stići riješiti i da neće biti popravaka.

Pred tobom je prva sezona u FIS konkurenciji. Što očekuješ?

Tamo je dosta teže. Staze su duže, a mi koji dolazimo prvu sezonu imamo visoke startne brojeve dok se ne izborimo za bolje pozicije. Konkurencija je velika, vozi se s nekima iz Svjetskog kupa. Ja se nadam da će ići dobro. Treba polako spuštati bodove, jer cilj je u FIS-u da ih se ima što manje, a starta se sa 250 bodova. Olimpijska norma je 40 FIS bodova i nadam se da ću je ispuniti. Obično je norma za Olimpijadu 45 bodova, ali nas će biti više, tako da će se raditi dodatni "štopinzi", jer je kvota za Olimpijadu četvero natjecatelja.

Primjećuješ li među svojim vršnjacima ili susjedima da je poraslo zanimanje za skijanje nakon ovih uspjeha?

Sigurno je. Interes raste. Sva mala djeca kad vide Janicu i Ivicu bi na skijanje. I u mojem društvu se svi zanimaju za to više nego prije.

Robert Škiljan

 

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih skijaša Ivan Olivari ove godine ulazi u "svijet odraslih"

Arhiva 2002

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003