24.11.2013.

Izjava Socijaldemokratskog foruma žena u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i referenduma o ustavnom određenju braka

Na referendumu 1. prosinca glasajte PROTIV!

Diljem svijeta 25. studenoga obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ženske organizacije tim datumom započinju provoditi međunarodnu kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", koja završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava. Time se simbolično povezuju ta dva datuma kako bi se istaknulo da su ženska prava – pravo na život bez nasilja, pravo na različitost i toleranciju, pravo na izbor – ujedno i ljudska prava.

Obilježavajući Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske poziva građanke i građane da izađu na referendum 1. prosinca 2013. godine i izjasne se PROTIV ustavnoga definiranja braka kao zajednice muškarca i žene.

Definiranje braka kao heteroseksualne zajednice u Ustavu RH PROTIV je vrijednosti na kojima se temelji naš politički angažman i zato članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a GLASAJU PROTIV.

Ova je inicijativa usmjerena protiv temeljnih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom RH; jednakosti, slobode i ravnopravnosti građanki i građana.

Rastuća netolerancija i netrpeljivost spram različitosti u hrvatskome društvu i otvorene poruke mržnje - to su tendencije koje nas zabrinjavaju i kojima se i danas najoštrije suprotstavljamo.

Nasilje prema ženama, kao i nasilje prema pripadnicama i pripadnicima bilo koje manjinske skupine u hrvatskome društvu neprihvatljivo je i borba protiv iskaza mržnje nikada neće prestati biti na vrhu naše političke agende.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a

24.11.2013.

Liberalke HSLS-a podsjećaju na Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Jedno od nasilja i ekonomsko nasilje

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine u znak sjećanja na sestre Mirabal ubijene 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj Republici po nalogu diktatora Rafaela Trujilla.

Diljem svijeta aktivistice protiv nasilja u obitelji obilježavaju ovaj dan od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Kako većina nasilja ostaje neregistrirana, stvarna statistika je sasvim sigurno i veća.

Liberalke HSLS-a zadnjih nekoliko godina sustavno upozoravaju na problematiku nasilja nad ženama u Hrvatskoj koju smo u medijima promovirali u radnom nazivu "Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće" ukazujući na problematiku kako su u mnogim slučajevima fizičkog nasilja nad ženama upravo žene s djecom prisiljene odlaziti u sigurne kuće i napuštati svoje dotadašnje okruženje te smo ukazivali na pozitivne primjere iz zakonodavstava zemalja u okruženju, u prvom redu Austrije.

Ove godine upozoravamo na još jedan oblik nasilja nad ženama, a to je ekonomsko nasilje. Potaknuti smo najavama o mogućim promjenama Zakona o radu koji bi poslodavcima omogućio davanje otkaza i trudnicama. Podsjećamo i javnost i ministre Mrsića i Opačić na smjernice za zaštitu trudnica Međunarodne agencije rada za nevladine udruge, poslodavce, vlade i radnice izdano kroz njihove tri konvencije o zaštiti materinstva.

Apeliramo da se takva mogućnost ne dozvoli u hrvatskom zakonodavstvu, jer bi dovela do diskriminacije trudnica, ali i svih žena reproduktivne dobi koje bi time bile u nepovoljnijem položaju kod zapošljavanja, i u jednom obliku ozakonila ekonomsko nasilje nad ženama.

Linda Rossini Gajšak

24.11.2013.

Nije se dogodilo, a moglo bi

Fantomski biciklist iz Klokočevca

Da ovo napišem potakla me je vijest u tisku o stradalom biciklistu. Evo o čemu se radi.

Vraćajući se kući u petak navečer autom iz Bregane u Samobor, negdje oko Šmidhena, biciklist, obučen u tamnu odjeću, bez svjetla jedva vidliv. Kiša. Zadnj tren ga vidim. Naglo skrećem. Sreća da iz suprotnog smjera nema nikog.

Ali tog biciklistu sam na tom potezu vidjela više puta. Inače živi na Klokočevcu. Zašto po mraku vozi prema Samoboru? Izaziva li Sudbinu? Što ako

skrivi neku nesreću?

Katica Horvat

Napiši pismo

Na referendumu 1. prosinca glasajte PROTIV!

Jedno od nasilja i ekonomsko nasilje

Fantomski biciklist iz Klokočevca

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002