31.01.2013.

Spašavanje zgrade u centru grada

Grad pokrio polovicu troškova

Vjerojatno i ne znate da se zgrada na uglu Stražničke i Obrtničke ulice nalazi unutar granica zaštićene povijesne cjeline grada Samobora i da je upisana u registar nepokretnih spomenika kulture. No, ono što ste zasigurno primijetili jest trošan krov s prastarim crijepom, kojeg na nekim dijelovima krova više i nije bilo. Nekoliko je godina bio prijetnja, prvo stanarima potkrovlja, a onda i pješacima i automobilima u Obrtničkoj ulici. U ništa boljem stanju nije bila ni fasada, djelomično raspucala zbog kišnice koja se s uništenog krova umjesto u žljebove cijedila po fasadi.

Bilo je upitno hoće li krov podnijeti jesenske kiše, još jedan snijeg i još jednu zimu, pa su stanari Stražničke 3, na čelu s predstavnicom stanara S. Bašić, krenuli u akciju. Nakon obilaženja svih mjerodavnih službi, shvatili su da je zgrada spomenik kulture i da i najmanji zahvat na njoj mora biti izvršen u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Budući da radove nisu mogli isfinancirati sami, obratili su se gradonačelniku Kreši Beljaku, koji je, zajedno sa svojim suradnicima, odlučio financijski pomoći sanaciju dijela krovišta i fasade. Za brzo donošenje rješenja za izvođenje građevinskih radova zaslužna je konzervatorica Latica Tomašić, pa smo joj zahvalni što smo ovu zimu dočekali bez straha od daljnjeg urušavanja barem jednog dijela krova.

Ono što stanarima predstoji jest obnova i drugog dijela krovišta, onog koji gleda na "vatrogasce", a koji je prijetnja kako stanarima koji s te strane u zgradu ulaze i iz nje izlaze, tako i njihovim gostima. A stanari već odavno znaju da svoje automobile moraju parkirati podalje od krova. Vjerujemo da šest obitelji neće još dugo ulaziti u zgradu pazeći da im pritom crijep ne padne na glavu. Polovicu svih dosadašnjih troškova pokrio je Grad Samobor, a drugu polovicu sami stanari. A dok ne isplate kredit, neće biti u mogućnosti ulagati i u sanaciju drugog dijela krovišta. No, i ta je polovica krova, baš kao i ona na Obrtničkoj, spomenik kulture i kao takva zaštićena, pa vjerujemo da će se uskoro pronaći dodatna sredstva i za njegovo potpuno saniranje. Iako već sad blista, zgrada u Stražničkoj 3 mogla bi postati ukras tog prometnog dijela starog Samobora.

U ime stanara Stražničke 3, gradonačelniku Kreši Beljaku i njegovim suradnicima zahvaljujemo na financijskoj pomoći u saniranju i očuvanju tog spomenika kulture.

S. Bašić

Napiši pismo

Grad pokrio polovicu troškova

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002