18.01.2013.

Dan mimoza, prevencija raka vrata maternice cijepljenjem

Edukacija i prevencija, cijepljenje

U subotu, 19. siječnja, na Cvjetnom trgu u Zagrebu, grančice mimoza će ponovo podsjetiti javnost na to da od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti niti jedna žena. Taj se karcinom u mlađoj životnoj dobi može spriječiti, a u svim dobnim skupinama na vrijeme otkriti redovitim ginekološkim pregledima, papa testovima.

Od 2008. godine, svake treće subote u siječnju, Hrvatska liga protiv raka organizira kao javnozdravstvenu akciju Dan mimoza a simbolika nježnog cvijeta trebala bi nas potaknuti na edukaciju i prevenciju, cijepljenja i probira raka vrata maternice.

Dan mimoza je prerastao u Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 2012. godine proglasom Sabora, a obilježava se svake treće subote u mjesecu siječnju.

Diljem Europe četvrtog tjedna siječnja obilježava se senzibiliziranje javnosti za bolest raka vrata maternice uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju i edukaciju o mogućnostima prevencije. Inicijator je Europska udruga protiv raka vrata maternice ECCA ( European Cervical Cance Association)

U sklopu Nacionalnog programa prevencije raka vrata maternice, odaslano je više od 100 tisuća poziva, na adrese hrvatskih građanki u dobi između 25 i 65 godina života. Dopis je upućen ženama koje na papa testu nisu bile tri godine i više, a kojim ih se poziva da obave preventivni pregled.

Svaki dan u Hrvatskoj se jednoj ženi otkrije rak vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre od te zloćudn bolesti.

Rak vrata maternice može se vrlo dobro spriječiti, cijepljenjem protiv HPV infekcije za djevojčice. HPV infekcija se uglavnom prenosi spolnim kontaktom, a može se prenijeti i izravnim dodirom s osobe na osobu direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Infekcija HPV-om je vrlo česta među spolno aktivnim osobama te je procijenjeno da se u dobi do 50 godina više od 80% žena i muškaraca zarazi HPV- om. Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite protiv većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a, vjerojatno zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože i sluznice koji nisu zaštićeni. Danas postoji mogućnost da se putem aktivne imunizacije odnosno cijepljenjem spriječi i infekcija HPV-om i njena najozbiljnija komplikacije a to je rak vrata maternice.

Cilj je Nacionalnog programa da se u roku od 13 godina smrtnost smanji za 80 posto, a to je moguće ako se bar 80 posto žena odazove ovim pozivima. Stoga, drage naše sugrađanke, kada dobijete poziv, odazovite se na pregled koji vam može spasiti život!

Zvjezdana Sečen, Predsjednica SDFŽ-a GO SDP-a Samobor

18.01.2013.

O neposlovnosti Zagrebačke banke

Otvorite barem šalter za uplatu i isplatu!

.....svrsishodnost, nadam se ne uzaludno tiskanog reklamno-anketnog otrcanog klišea, pod nazivom; "MOGU REĆI ŠTO MISLIM" bi ujedno bila i realizacija ispravaka aljkavog, nestručnog prezentirajuće organizacionog, nadasve apsurdno, već duže vrijeme nesposobnog poslovanja, kojim bi se na tržištu neumoljive konkurencije već poodavno trebalo stati na kraj, a poglavito "rukovodećem" kadru zagrebačke banke zagreb, poslovnica Samobor šmidenova 1 !!

-naime radi se o sasvim jednostavnoj organizaciji tipa ; dajmo prednost fleksibilnosti:

1. poštivati, od strane DJELATNIKA numerološki slijed dolazaka stranaka na šaltere, a ne pozivanje po stricu i stričevićima jer u tom slučaju investicija postojećih numeroloških aparata nema svrsishodnost, te uložena, ne mala investicija u iste, nema opravdavajući efekt kojim se zloporabe neki zaposlenici poslovnice zagrebačke banke u samoboru šmidhenova 1, a ujedno potiču animozitet klijenata kojih se u doba velike konkurentnosti može vrlo lako izgubiti.

2. potpuno je neprihvatljivo da svi šalteri rade sve, upravo poradi tog što je nerijetki slučaj da su sva tri šaltera ( riječ je o poslovnici zb samobor šmidhenova 1) zauzeta sa poslovima" kompliciranog" obima poslovanja, a stranke koje imaju "jednostavan" tip poslovanja (uplata-isplata) moraju čekati čak i više od pola sata....zbog NESPOSOBNOG rukovodećeg kadra kojem osobni dohodak mora i opravdavati postulat dobiveno-uloženo.

3. otvoriti šalter tipa; vezana štednja, otvaranje trajnog naloga, otvaranje žiro računa, otvaranje tekućeg računa poradi zaposlenja i dobivanja osobnog dohotka........itd, itd jer takvih klijenata ako ih i ima, ima ih manje od onih koji svaki čas nešto plaćaju.

4. ili pak ako mislite da ovih potonjih ima više, vrlo jednostavno: OTVORITE ŠALTER ZA UPLATU I ISPLATU................!!!!!!!!!!!!

S poštovanjem

Joško Jež

Napiši pismo

Edukacija i prevencija, cijepljenje

Otvorite barem šalter za uplatu i isplatu!

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002