25.03.2013.

U Samoborskom su HDZ-u nezadovoljni čišćenjem prometnica od snijega

Gradonačelniče Beljak, vrijeme je za neopozivu ostavku!!!

U prosincu 2012. godine uputio sam otvoreno pismo gradonačelniku Samobora gospodinu Kreši Beljaku, upozoravajući ga na rad zimske službe koja od samih početaka ove zime ne odrađuje svoj posao kako treba. Budući da gospodin Beljak od tada do danas nije poduzeo apsolutno ništa, ne preostaje mi drugo nego javno zatražiti njegovu neopozivu ostavku!

Upravo se danas pokazalo da gradonačelnik ne zna raditi svoj posao!

Svako radno mjesto, a osobito pozicija gradonačelnika velikog grada zahtijeva određenu sposobnost. Nažalost, svjedoci smo da gradonačelnik Krešo Beljak te sposobnosti nema. U prve tri godine svog mandata Beljak je uporno prozivao Županijsku upravu za ceste tvrdeći da ne obavljaju svoj posao kako treba, kao i da neadekvatno upravljaju s gotovo 200 kilometara cesta na području grada Samobora. U skladu s tim otvoreno je Krešo Beljak pozivao Županijsku upravu za ceste da se u izvršavanju postavljenih zadaća ugleda na samoborski Komunalac d.o.o. i na način kako isti upravlja nerazvrstanim cestama na području Samobora.

Od 01.04. 2012. godine grad Samobor odgovoran je za upravljanje nerazvrstanim cestama ali i bivšim županijskim i lokalnim cestama, i to preko gradskog poduzeća Komunalac d.o.o, osobnom „zaslugom“ gradonačelnika Beljaka.

Na žalost, ove nepromišljene odluke dovele su Samobor u TOTALNI KOLAPS!

U prosincu prošle godine ceste nisu bile dobro čišćene, ali su bile prohodne, no ovo što se danas događa je nedopustivo. Danas se samoborske ceste uopće ne čiste!!!

Komunalac d.o.o. je doveden pred financijski bankrot koji je prouzrokovao Grad zbog višemjesečnog neplaćanje računa. Posljedica toga je da se Komunalac d.o.o. već dva mjeseca zaredom očajnički kratkoročno zadužuje kod banaka kako bi svojim radnicima isplatio plaću. Isti je taj Komunalac upravo danas doveden u situaciju da nema sredstava za kupnju soli za posipanje cesta - osnovno sredstvo za rad zimske službe!

U ovom slučaju možemo slobodno reći da Komunalac d.o.o. ne snosi odgovornost za ovakvo stanje.

Odgovornost direktora Komunalca d.o.o. je samo u tome što svima nama, građanima ovog Grada, prešućuje istinu o stvarnom stanju u trgovačkom društvu štiteći pritom one koji će ovakvim nesposobnim vladanjem cjelokupni komunalni sektor Grada baciti „na koljena“. No

i direktor Komunalca d.o.o. mora shvatiti da je kao direktor prema odredbama Zakona o trgovačkim društvima i on odgovorna osoba neovisno o tome što je osnivač navedenog trgovačkog društva grad Samobor i neovisno o tome što izravno nije krivac ovakvom stanju.

Zbog svega navedenog šaljem poruku poštovanom gospodinu gradonačelniku Kreši Beljaku:

„Gospodine gradonačelniče, obzirom da ste u skoro četiri godine svog mandata uspjeli dovesti naš grad pred financijski slom i obzirom da ste uspjeli izazvati prometni kolaps cijelog grada i okolice, u najmanju ruku bilo bi pošteno da građanima našeg Grada pokažete barem mrvu karaktera i morala i podnesete neopozivu ostavku prije nego što zabilježimo prvu prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama uzrokovanu vašim neradom i nesposobnošću.“

Tomislav Masten, dipl.polit Kandidat za gradonačelnika HDZ-a i HSLS-a – blok Samo za Samobor

25.03.2013.

Koliko držimo do našega grada pokazuje slučaj "tanc-placa"

Sijeku, sijeku, ali ne pri zemlji!

Prije nešto više od stotinjak godina načelnik trgovišta Samobor bio je Ljudevit Šmidhen. Za njegova mandata godine 1865. donijet je prvi prostorni plan za uređenje mjesta - Sreditbena osnova. Isto tako poznato je da je za vrijeme njegova mandata počela izgradnja gradske kanalizacije, javne rasvjete, pošumljen je Stražnik, a dio brda Tepec oko kapele sv. Ane pretvorio je u jednu od najljepših park-šuma, s izgrađenim alejama i imenovanim šetnicama - Preradovićevo šetalište, Šmidhenove stube, Livadićevo šetalište, Vrazovo šetalište, "tanc-plac", Križni put s postajama koji spaja kapele sv. Ane i sv. Jurja, uređena je staza koja spaja sv. Anu sa Starim gradom.

Nažalost, vrijeme čini svoje, drveće ima svoj vijek života, park-šumu treba stalno održavati od korova, žbunja, uklanjati stara stabla, oboreno drveće i samoniklo grmlje, te ih izvući iz šume tako da ona bude čista, bez mogućnosti razmnažanja štetnih nametnika te obnoviti novim zdravim nasadima.

Za vrijeme mandata prošle gradske garniture započelo se s određenim radovima, za nastaviti ili obnoviti barem dio naslijeđenog. Uređene su šetnice od Muzeja do Vugrinščaka i od Matice hrvatske do Ul. grada Virgesa.

Na Anindolu je obnovljen Križni put sa svim postajama, uređen je plato ispred kapele sv. Ane i započeto je uređenje "tanc-placa", kako bi se određene kulturne manifestacije mogle održavati na tom prostoru. Radi toga je obnovljena cijela površina "tanc-placa", postavljena je djelomično i ograda, određene su lokacije za uspostavljanje javne rasvjete, čak su razvučeni i postavljeni kablovi.

Nažalost, kako je prošla, prijašnja politička garnitura, izgubila izbore, novoizabrana "vlast" nije uopće ništa učinila ni nastavila na konačnom uređenju tog prostora, tako da položeni električni kablovi trunu zarašteni i prekriveni travom i žbunjem. Slično je i s prilaznim cestama od Ulice sv. Ane i Ulice Tepec, na kojoj su bili dovršeni svi radovi (čak i provedena kanalizacija), a sada ti prilazi propadaju. Ali, zato su omogućili parkiranje na glavnom gradskom trgu.

Šećući svakog dana Anindolom, zaista zapažam puno toga. Evo, zadnjih dana susreo sam se s nekim radnicima, koji su zaduženi za određena čišćenja šume. Sijeku neko samoniklo granje i žbunje, ali ne pri zemlji, kod korijena, već nekih dvadesetak centimetra od zemlje. Dakle, ostavljaju prije svega mogućnost da se na tim mjestima ponovno razvije nepoželjno raslinje, a s druge strane, ti ostaci su veoma opasni. Ukoliko netko od šetača, rekreativaca (a njih ima sve više) slučajno padne na tako porezano granje, može zadobiti po život opasne ozljede.

Kako to sada izgleda, vidljivo je na priloženim fotografijama.

Smatram da sve porezano i porušeno treba izvući iz park-šume, dati joj onu funkciju koju joj je prvobitno dao načelnik Šmidhen – da se šećući šumom ima pogled na Samobor. I, konačno, da se "tanc-plac" završi kako je bilo zamišljeno, s javnom rasvjetom, a ne da uloženo na ovakav način propada. Čak je već uništen i krov na postavljenoj sjenici.

Zaista žalosno.

Branko Adamek

Napiši pismo

Gradonačelniče Beljak, vrijeme je za neopozivu ostavku!!!

Sijeku, sijeku, ali ne pri zemlji!

Arhiva 2013

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002