05.11.2019.

Predavanje dr.sc. Vesne Bilić o utjecaju medija na karakterne osobine djece i njihov uspjeh

Prerano i previše smo u digitalnom svijetu

Kako digitalni mediji utječu na razvoj vrlina i uspjeha, Arogancija i skromnost, Istine i laži, Ustrajnost, usredotočenost i raspršenost pažnje, bile su teme predavanja o tome kako mediji utječu na karakterne osobine djece i njihov uspjeh, koje je u sklopu Građanskog utorka 5. studenoga u POP UP kinu održala dr.sc. Vesna Bilić s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Utjecaj medija, posebice digitalnih, stalno se povećava i među najmlađom populacijom, dobna granica ulaska u svijet interneta brzo se smanjuje, pa tako djeca počinju koristiti mobitele već sa 4 godine, a produljuje se vrijeme provedeno općenito uz internet i društvene mreže. Sve to itekako utječe na njihov karakter, formiranje stavova i sve ostale segmente života, unatoč činjenici da je tek nešto više od 50% svih informacija koje se objavljuju preko novih medija točno. Brzina kojom do njih dolaze odražava se na važne osobine, poput pažnje, ustrajnosti, strpljenja, istraživanja i svega ostalog što je u vezi s kvalitetnim učenjem i uspjehom tijekom školovanja.

Predavanju su nazočili i brojni samoborski odgajatelji, nastavnici, roditelji i pedagozi, koji se s ovim problemima svakodnevno suočavaju.

Program je održan u sklopu projekta "Zajedno za zdravije sutra", kojeg financira Zagrebačka županija.

M.K.

 
05.11.2019.

Županija kontinuirano potiče razvoj poduzetništva

Kreće isplata više od 7,27 milijuna kuna

Županija kontinuirano potiče razvoj poduzetništva

Kreće isplata 7,27 milijuna kuna bespovratnih potpora za 219 poduzetnika koje će Zagrebačka županija dodijeliti temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u 2019. godini.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 3. svibnja do 3. lipnja 2019. godine, mogla su se javiti trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti te subjekti malog gospodarstva definirani Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva koji imaju sjedište na području Zagrebačke županije te prijavljuju projekt koji se realizira na području Zagrebačke županije. Ukupno je zaprimljeno 354 zahtjeva, a odobreno ukupno 219 potpora i to: 69 za početak poslovanja poduzetnika, 69 za povećanje konkurentnosti za proizvodne te 81 za neproizvodne djelatnosti.

Bodovne liste i informacije o dodjeli subvencija dostupne su na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji.

Analiza gospodarskih pokazatelja FINE za 2018. godinu pokazuje da se Zagrebačka županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 54 milijarde kuna neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom nalazi na drugom mjestu, odmah iza Zagreba.

- Poduzetnici u Zagrebačkoj županiji ostvaruju iznimne rezultate, zahvaljujući čemu je županijski proračun stabilan i dobro se puni, što nam pak omogućuje da osiguramo sredstva za gradnju i obnovu škola, cesta, domova zdravlja itd. Samo u ovoj godini Zagrebačka županija uz pomoć EU sredstava financira radove na energetskim obnovama 4 škole i 3 doma zdravlja ukupne vrijednosti 72 milijuna kuna – izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Istaknuo je i kako su u ovoj godini ugovoreni EU projekti vodnokomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije vrijednosti gotovo 3 milijarde kuna.

- Radovi su već počeli na više lokacija i trajat će nekoliko godina, a time ove javne investicije sufinancirane većinskim dijelom EU sredstvima postaju također generator gospodarskog razvoja, jer uključuju angažman poduzetnika, ali i podizanja kvalitete života stanovnika Zagrebačke županije – zaključio je Kožić.

Inače, na području Zagrebačke županije aktivno je 20-ak poduzetničkih zona, u kojima iz godine u godinu raste broj poduzetnika, a ove godine svakako najočekivanija investicija je ona u Općini Jakovlje u kojoj će se proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove poput Airbusa, Boeinga itd. Radi se o investiciji vrijednoj 33 milijuna eura, koja će otvoriti novih 600 radnih mjesta i to u visoko tehnološkoj proizvodnoj djelatnosti.

M.M.

 

Predavanje dr.sc. Vesne Bilić o utjecaju medija na karakterne osobine djece i njihov uspjeh

Županija kontinuirano potiče razvoj poduzetništva

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002