09.02.2024.

28. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Grad se zadužuje za 5,9 milijuna eura, a treba im i jezični savjetnik

Nije dugo trajala 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, održana u četvrtak, 8. veljače, u Centru za mlade Bunker, sa samo 12 točaka dnevnog reda, od koji su najvažnije bile prve tri. Naime, kako je pojasnila gradska pročelnica za financije Jelena Sirovica, Grad će se zadužiti kod HBOR-a ukupno za 5,9 milijuna eura s tri kredita, i to 3,6 milijuna eura za školu i dvoranu i Bregani, 2 milijuna eura za vrtić u Perivoju i 300 tisuća eura za ulaganje u Planinarski dom Ivica Sudnik na Velikom dolu.

Tako je povoljnije, rekla je Sirovica, radi kamatnih stopa i mogućnosti njihovog sufinanciranja, a gradonačelnica Škrobot dodala je da, ukoliko se dobiju i europski novci za Breganu, smanjit će se i iznos kredita.

U ime Kluba vijećnika HSS-a za raspravu se Javila vijećnica Đurđica Jančikić, izrazivši zadovoljstvo što se konačno kreće s projektom u Bregani, ali je istaknula i da je taj projekt bio pripremljen već i za mandata prošle vlasti pa smatra da se izgubilo dosta vremena, a čudi ju i zaduženje, jer Grad posluje dobro i prenosi višak u svaku novu financijsku godinu.

Gradonačelnica je pokušala biti sarkastična pa odgovorila kako su to onda i oni mogli napraviti, da je bilo još puno posla oko toga te da u proračunu za ovakve kapitalne projekte nema novcih na kupu.

Konačno se nekako više pokušaja oformio i Savjet mladih Grada Samobora, s time da je prije glasanja svoju kandidaturu povukao Luka Bišćan, a ostalo ih je taman potrebnih sedam: Luka Komes, Paulo Dragozet, Valentino Vlahović, Jan Matović, Fran Novak, Ivan Ložnjak i Hana Matović.

Ostale točke bile su vezane uz novu mrežu dječjih vrtića, sukladno s time i izmjene dokumenata, a dvije točke odnosile su se na izmjene odluka o imenovanju jednog parka i ulice, jer su neznalice njihova imena pisala sve velikim umjesto malim slovima, kako je to propisano i standardizirano. Nema veze – imamo i Park Odreda veze ZZNG-a.

AKTUALNI SAT

Vijećnica Đurđica Jančikić (HSS) pitala je za radove u Kozarčevoj ulici, a komunalni pročelnik Aleksandar Mixich je najavio kako bi od 13. veljače trebali početi radovi na asfaltiranju od igrališta do Ulice grada Wirgesa, dok se za makadamski dio čeka da se dovrše najavljeni radovi na dijelu tamošnjih parcela.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković predložila je da se dio (lijeve strane) Zagrebačke ulice, koja sada pripada u GČ Južno naselje premjesti u logičniju GČ Centar. Također je pitala i za rokove završetka radova u Starogradskoj, a prenijela je i molbu da se u gradske parkove postave i igrala za djecu koja imaju problema s motorikom.

Pročelnik Mixich je najavio da bi radovi u Starogradskoj trebali biti završeni tijekom proljeća te istaknuo da u ovoj završnoj fazi stvari idu planiranim tempom, bez obzira na 9 izgubljenih dana zbog hladnoćei snijega. Gradonačelnica Škrobot rekla je da će s pravnom službom vidjeti oko premještanja spomenutih rubnih dijelova Gradske četvrti Južno naselje u novu administrativnu jedinicu, dok je za dječja igrala najavila kako će u novouređenom parku u Južnom naselju biti i ona za djecu s motoričkim poteškoćama, a da će se ubuduće gledati da se nabave i za ostala igrališta i parkove.

I vijećnik Davor Daničić (SDP) pitao je u kojoj je fazi uređenje parka, a odgovor je bio da se stiglo do faze priključka na vodu za fontanu te da se čekaju adekvatni vremenski uvjeti za hortikulturno uređenje.

Vijećnicu Zvjezdanu Sečen (SDP) zanimalo je planira li se asfaltiranje u naselju Gmajna te podsjetila na inicijativu pronalaženja rješenja za povoljniju cijenu priključka na vodovod kroz neki oblik gradske subvencije ili dogovora s Vodoopskrbom i odvodnjom. Za Gmajnu je rečeno kako je asfaltiranje u projekciji, ali ne za ovu godinu, dok je za sufinaciranje priključaka gradonačelnica najavila da će se o tome razmisliti nakon što se provede detaljna analiza koja bi pokazala koliko bi takva eventualna mjera opteretila gradski proračun.

Vijećnica Sanja Horvat Iveković (SDP) pitala je kako će teći proces upisa djece u gradske vrtiće s obzirom na radove na novim kapacitetima u Molvicama i Krklecovoj ulici. Također ju je zanimalo hoće li trebati mijenjati prostorno-plansku dokumentaciju krene li Zagrebačka županija u najavljenu temeljitu rekonstrukciju Doma zdravlja u Samoboru, što bi uključivalo i podzemnu garažu.

Gradonačelnica Škrobot je pojasnila da se radovi u vrtićkim objektima u Molvicama i Krklecovoj približavaju završetku pa se odlučilo provesti jedinstvene upise za svu djecu te da bi Molvice mogle biti otvorene u svibnju, a objekt u Krklecovoj s početkom pedagoške godine. S ta dva objekta Grad bi na raspolaganju imao dodatnih 170 mjesta, što bi trebalo zadovoljiti očekivane potrebe.

Vezano pak uz radove na Domu zdravlja, pročelnik Upravnog odjela za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju Davor Bošković potvrdio je da je Zagrebačka županija pokazala namjeru ozbiljne rekonstrukcije i u tom kontekstu je spominjana i podzemna garaža, a ukoliko županija odluči krenuti u zahvate potrebna će biti izmjena prostorno-planske dokumentacije.

Gradonačelnica je najavila da ćemo ubuduće iz prve ruke biti bolje informirani o županijskim planovima i projektima vezanim uz Samobor, jer je odlučila aktivirati svoj mandat u Skupštini Zagrebačke županije.

M.K.

 

28. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002