12.10.2018.

Udruga Sunčanica i Samoborska vinogradarsko vinarska udruga na Danu grada

Ljubitelji gljiva i dobrog vina ponovno će uživati

Udruga Sunčanica i Samoborska vinogradarsko vinarska udruga na Danu grada

Gljivari iz Udruge Sunčanica i vinari samoborske udruge i ove će se godine predstaviti u povodu Dana grada Samobora. Uz izložbu gljiva priprema se i tradicionalni gljivarski kotlić, a uz degustaciju domaćih vina bit će gulaša i kestena.

- U subotu, 20. listopada, na platou ispred Glazbene škole Ferdo Livadić priredit ćemo izložbu gljiva i kuhati znani gljivarski kotlić, ovaj puta priređen od 40-ak vrsta gljiva. Krećemo u 11 sati, a sve će potrajati do 21 sat. U nedjelju, 21. listopada, ponovno smo na istom mjestu od 8 do 21 sat. Vjerujem da će svi koji nam se pridruže imati u čemu uživati - rekao je predsjednik Gljivarske udruge Sunčanica Božidar Laušin.

Neće izostati ni prezentacija kvalitetnih vina članova Samoborske vinogradarsko vinarske udruge.

- Za sve vinoljupce pripremili smo degustaciju mladih i starih vina naših članova, uz gastro ponudu u vidu velikog kotla gulaša i pečenih kestena. Sve će se događati u našim prostorima Brente, koju zaista svi već itekako dobro znaju. Vjerujem da će i ovaj užitak dodatno obilježiti dan našega Grada te su svi dobrodošli u subotu, 20. listopada, od 12 sati nadalje - dodao je predsjednik udruge Marijan Žganjer.

Dođite, probajte i uživajte!

F.S.G.

 
12.10.2018.

Sjednica Gradskog vijeća grada Samobora

Proračun rebalansom smanjen za 5 milijuna kuna

Sjednica Gradskog vijeća grada Samobora

Drugom ovogodišnjom izmjenom i dopunom Proračuna Grada Samobora za 2018. godinu, vijećnici su većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća 11. listopada odlučili da se Proračun na prihodovnoj strani smanji za 5 milijuna kuna, a rashodi čak za 7,5 milijuna kuna.

Kao što je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Radovanić, u ovom dijelu godine to je zapravo usklađivanje sa stvarnim stanjem proračunskih prihoda i rashoda. Ipak, iako su do sada bitno podbacili prihodi od prodaje nefinancijske imovine Grada, oni se u proračunu i dalje planiraju na istom nivou od gotovo 22 milijuna kuna, što je gradskim vlastima predbacila oporba (HDZ i MOST). Oni nisu podržali promjene Proračuna i zato što su tvrdili, podsjetili su, da je Proračun nerealno planiran i prenapuhan još prilikom njegova donošenja.

Vladimir Skendrović u ime Kluba vijećnika HDZ-a upitao je zašto Grad više ne koristi kohezijske fondove te Gradskoj upravi predbacio da se u Gradu i gradskim poduzećima u posljednjih 9 godina zapošljavalo previše novih ljudi (ove godine još 11), koji su prevelik trošak za Grad. Iako je podržao zamjenu starih gradskih automobila novima na leasing, Skendrović je ustvrdio da je gradonačelnik za isto to napao u Saboru vladajuće, što je licemjerno.

Slične je primjedbe imala i Irena Franceković (MOST) te dodala da ju smeta što posljednjih godina nije napravljena nikakva nova infrastruktura namijenjena turizmu i konstatirala da nisu smanjene cijene života, a istovremeno se preneseni višak dobiti Energo metana iz prijašnjih godina (4 milijuna kuna) koristi za krpanje proračunskih rupa. Irenu Franceković također smeta što nema novca za potrebne vrtiće u prigradskim naseljima, a istovremeno se grade društveni domovi.

Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec podsjetio je da primjedbe nisu točne, budući da je ove godine samo za 2 kapitalna objekta, vrtić i kino, izdvojeno 12 milijuna kuna, tu je i Mali tehnopolis, a i ostali brojni projekti koji su posljednjih godina realizirani, od uređenja zgrade policije, Bunkera, vrtića, Javne vatrogasne postrojbe i ostaloga na prostoru bivše vojarne, preko velikih sredstava izdvojenih za komunalnu infrastrukturu u mjesnim odborima, do podizanja standarda u vrtićima i školama.

Bez rasprave, ali također većinom glasova, donesena je i Odluka o raspodjeli rezultata Grada Samobora za 2017. godinu. Kako je pojasnio Željko Radovanić, lani je ostvaren manjak prihoda od 6,8 milijuna kuna, a kad se tome dodaju neutrošena namjenska sredstva od 2,4 milijuna, ukupni manjak je 9,2 milijuna kuna. Taj se manjak planira pokriti redovitim prihodima Grada u ovoj godini, što je planirano u ovim 2. izmjenama i dopunama Proračuna.

Temeljem izmjena u Proračunu, izmijenjeni su i ostali dokumenti, od Programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture, preko javnih potreba u predškolskom odgoju, školstvu, kulturi, tehničkoj kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvu, do mjera za razvoj malog gospodarstva, poljoprivrede i turizma, Programa gospodarenja i upravljanja gradskom imovinom te kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Samobora u ovoj godini. Svi ovi dokumenti doneseni su većinom glasova.

Ipak, ostale su točke dnevnog reda jednoglasno podržane od svih nazočnih vijećnika, uključujući i oporbene.

Vijećnici su odobrili da se sklope ugovori o prodaji 4 parcele na području bivše Gmajne u Rakovici, ukupne vrijednosti ponuda od 1,5 milijuna kuna, kao i da se komunalna vodna građevina – kanalizacija na prostoru bivše vojarne prenese u vlasništvo Odvodnje Samobor d.o.o., što je zakonska obveza.

Podržan je i prijedlog prijave na natječaj LAG-a Sava za poboljšanje uvjeta života na ruralnim područjima projekta uređenja igrališta Dječjeg vrtića u Galgovu u vrijednosti od 30.000 EUR-a.

Na mjesto preminulog člana Odbora za društvene djelatnosti i brigu za mladež Stanka Eskulića iz Samobora, za novog je člana izabran Amir Kulenović iz Bregane.

A nakon izvješća o radu u pedagoškoj godini 2017./2018. dječjih vrtića Grigor Vitez i Izvor, koja su podnijele njihove ravnateljice Sandra Ivanuš i Martina Trošelj, na njihov rad je više vijećnika i klubova iznio same pohvale te želje da se za djecu izdvaja ubuduće još i više, kako bi se roditelje rasteretilo.

Pod ostalim informacijama, Vladimir Skendrović rekao je da je poslao u Grad prijedlog da se uz proslavu Dana grada 17. studenoga organizira susret vijećnika s građanima (bez stranačkih obilježja), uz pripremu sarme koja bi se dijelila građanima, koji bi mogli davati svoje prijedloge o tome što misle da bi se ubuduće trebalo u Gradu raditi.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić najavio je sljedeću sjednicu vijeća za 22. studenoga, na kojoj bi se trebao naći Nacrt proračuna za 2019. godinu u prvom čitanju.

Aktualni sat

Na upit Maje Gračanin (SDP) hoće li se nastaviti s pomoći za topli obrok djeci lošeg imovinskog stanja u osnovnim školama, nakon što je lani taj projekt financiralo Ministarstvo demografije, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković rekla je da je ove godine Samobor izuzet iz tog projekta zbog svog visokog indeksa razvijenosti, no Grad će osigurati sredstva pa će obrok besplatno biti osiguran za djecu iz obitelji čiji prihodi po članu ne prelaze 2.000 kuna mjesečno.

Luka Tomovski upitao je u kojoj je fazi donošenje Gradskog programa za mlade, koji se radi s udrugom Pozitiva. Sanja Horvat Iveković rekla je da su iz EU fondova dobivena sredstva od 100.000 kuna, kojima Udruga Pozitiva, u suradnji s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti i brigu za mladež radi Prograsm za mlade, koji će se do kraja godine naći pred gradskim vijećnicima.

Na upite Vladimira Skendrovića o pojačanom (bespravnom) prometu bivšom trasom pruge u Hrastini, o mogućnosti da se za ljekarnu na Trgu kralja Tomislava osigura jedno parkirno mjesto za dostavu te o šutnji administracije na neke upite građana, odgovorio je Željko Stanec. Iako za prugu postoje projekti, vlasništvo trase je ZET-ovo, pa će njima Grad uputiti upit. Za parkirno mjesto nije Grad dobio nikakav upit, no vjerojatno neće biti problem da se osigura, a provjerit će zašto građani nisu pravovremeno dobili odgovor.

Željko Stanec odgovorio je i na upite Irene Franceković o nezadovoljstvu građana javnim autobusnim prijevozom, gubicima u Komunalcu i Odvodnji te o smeću koje smeta stanare oko Sajmišta. Stanec je rekao da su prošle srijede imali sastanak s koncesionarima iz Samoborčeka i Autoturista zbog kašnjenja autobusa ili čak izostanaka, a oni su se opravdavali rekonstrukcijom Ul. Franje Tuđmana u Svetoj Nedelji i obećali da će ubuduće poštivati utvrđeni vozni red. Međutim, u četvrtak je ponovno bilo problema s polascima linija za Zagreb, pa će Grad poduzeti sve što je moguće da se do kraja godine taj problem riješi, kako bismo sljedeće godine imali kvalitetniji javni prijevoz. Zato je naloženo koncesionarima da u periodu od 1. do 15. studenoga naprave brojanje putnika na svim linijama, da bi se vozni red prilagodio potrebama građana.

Za Komunalac je Stanec pojasnio da se našao u gubicima lani zbog nabave velike količine spremnika za otpad, a gubici su u međuvremenu pokriveni te je Komunalac prema izvješću o poslovanju do 30. lipnja sada u plusu 200.000 a Odvodnja 400.000 kuna.

Na Sajmištu radnici Komunalca u roku od 2 sata sve uredno počiste, pa mu nije jasno o čemu se radi ali će provjeriti.

Željko Stanec odgovorio je i Davoru Daničiću (SDP) da će uskoro biti udovoljeno peticiji građana koji traže da se popravi novi asfalt u Dalmatinskoj ulici, kako bi se riješio problem nakupljanja oborinske vode na cesti.

Franjo Štefanić (SDP) upitao je Damira Skoka što je s vodovodom u Noršić Selu, pa je Damir Skok odgovorio da investicija gradnje vodovoda u Noršić selu i okolnim naseljima puno više košta od planiranog, a više će se znati nakon sutrašnjeg operativnog sastanka oko primjene i stavljanja projekta u funkciju. I Željko Stanec je rekao da je za petak sazvan sastanak sa Zagrebačkim holdingom, Vodoopskrbom i odvodnjom, pa će onda imati vjerojatno više informacija.

A gradonačelnik Krešo Beljak je zahvalio Damiru Skoku na osobnom angažmanu oko tog vodovoda, no ujedno podsjetio da je dobro poznato da vodovodom upravlja Zagrebački holding i na to Samobor ne može utjecati. Podsjetio je da Samobor ima i mnoge druge neriješene probleme s Gradom Zagrebom (ZET-ove garaže, trasa pruge, granice u Rakovom Potoku, odvoz otpada…) koje bi Zagreb i njegov gradonačelnik mogli ali ne žele riješiti već godinama.

Damir Skok rekao je da se nada da će i neki od ovih ostalih problema biti riješeni, o čemu još ne može govoriti no za vodovod u Noršić Selu uvjeren je da će ga druge godine imati i to kvalitetan.

 
12.10.2018.

Prva pomoć u školama

Shvatiti važnost postupka

Prva pomoć u školama

I nakon obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći, druge subote u rujnu, Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika nastavilo je i tijekom listopada provoditi edukacije po osnovnim školama samoborskog i svetonedeljskog kraja. Ovaj tjedan edukacije su održane u Osnovnoj školi Milana Langa iz Bregane i u Osnovnoj školi Rude.

Edukacije vodi primarijus Slavko Lovasić, a cilj im je da se djeci osnovnoškolskog uzrasta objasni način pružanja prve pomoći, da to sami iskušaju i senzibiliziraju se na važnost znanja tog postupka.

S.S.

 

Udruga Sunčanica i Samoborska vinogradarsko vinarska udruga na Danu grada

Sjednica Gradskog vijeća grada Samobora

Prva pomoć u školama

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002