21.11.2005.

Zbog dotrajalih instalacija u plamenu nestao autombil u centru Samobora

Izgorio golf Daria Božina

Zbog dotrajalih instalacija u plamenu nestao autombil u centru Samobora

U nedjelju, 20. studenog, oko deset sati ujutro, u Prekovčevoj ulici u Samoboru, ispred apoteke, zapalio se automobil tipa golf vlasnika Daria Božina. Uzrok samozapaljenja najvjerojatnije su dotrajale instalacije.

Vlasnik je, primijetivši da se nešto dimi, izašao iz automobila i podigao prednju haubu motora. Vidjevši dim, otvorio je i stražnju haubu i izvadio priručni aparat za gašenje požara. Tada je izbio požar, a aparat za gašenje vlasnik nije uspio aktivirati. Vatrogasci su došli u roku od nekoliko minuta i požar ugasili, no na automobilu su izgorjele sve instalacije.

Tekst i snimke

Diana Koller

FOTO: Vatrogasci su brzo intervenirali i ugasili požar, no neodgovorni vozači nastavili su voziti uz samo požarište, ne vodeći računa o mogućnosti eksplozije

 
21.11.2005.

U ERA centru organizirana izložba buča

500 kuna malim Vitezima

U ERA centru organizirana izložba buča

Djelatnici samoborskog ERA centra organizirali su početkom studenog izložbu buča. Priliku za nadmetanje u maštovitom ukrašavanju ovih plodova naših vrtova, koji posebno popularni postaju oko Noći vještica, imali su svi građani. Prvu nagradu za najbolji uradak u visini od 500 kuna dobila je starija grupa Dječjeg vrtića Grigor Vitez, na čelu s tetama Irenom i Jadrankom za rad Marica s košarom cvijeća, a drugu, u visini 300 kuna Silva Krajačić za rad Par bundeva. Dodijeljen je i velik broj "utješnih" nagrada u visini od 100 kuna.

Svi dobitnici primljeni su u Era centru, gdje su preuzeli nagrade.

Ivica Horvat

 
21.11.2005.

Članovi Jedriličarskog kluba Samobor preživjeli havariju

Samoborci se spasili, brod nestao u noći

Članovi Jedriličarskog kluba Samobor preživjeli havariju

Članovi Jedriličarskog kluba Samobor Krsto Berić, Damir Mađar, Alen Šćulac, Marko Mikloušić, Denis Tomaško, Petar Jandrić i kormilar Željko Hrvoj sretno su preživjeli havariju na regati "Jabuka 2005". Kad je spomenuta regata zbog orkanske bure i sedam metara visokih valova prekinuta, posada se svojom jedrilicom Y 999 Ana pokušala vratiti u neku sigurnu luku. Odabrali su Komižu, ali je u jednom trenutku otkazalo kormilo. Svi su odmah pribrano krenuli na pomoćne sustave upravljanja. - Zbog velike bure, ni hidraulikom ni konopcima nismo mogli preuzeti kontrolu pa smo poslali poziv u pomoć - kazao je kormilar Šćulac.

U pomoć jedrilici Ana stigao je brod Lučke kapetanije, a na mjesto događaja poslana su i dva grčka broda - putnički brod Lefka ORI i trgovački brod MSC Tuscany. Sat prije ponoći spasioci su ih pronašli dvanaest milja dalje od mjesta odakle su pomoć zatražili. Trgovački brod napravio je zavjetrinu tako da su jedrilicu uspjeli vezati za brod Lučke kapetanije i posada je bila spašena.

No, nakon sat vremena, pri povratku, pukao je tegalj koji je vukao jedrilicu te je brodica prepuštena buri koja ju je odnijela prema talijanskoj obali. Iskrcavanjem u Vodicama završena je sedmosatna drama samoborske posade, a činjenica da su usput izgubili brod više će pogoditi vlasnika - čartersku kompaniju ili pak osiguravatelja.

Robert Škiljan

Član posade Ane Krsto Berić opisao je dramatična zbivanja na pobješnjelom moru

Nije bilo panike

U redakciji nas je posjetio jedan od sudionika regate i član posade "samoborskog broda" Krsto Berić. On već nekoliko godina krstari s članovima kluba, a do sada su posjetili grčke otoke i Siciliju. No, ovo iskustvo sportskog jedrenja na regati u nepovoljnim vremenskim uvjetima ipak je nešto drugo.

- Regata je prekinuta u subotu oko 13 sati, kad je bura pojačala, a na brodovima su se počeli događati i prvi lomovi. Bili smo otprilike 35 milja od Komiže i odlučili smo krenuti prema njoj. Javili smo se regatnom odboru i zaputili se prema Visu. Bio sam na kormilu i počeo osjećati neuobičajeno veliki otpor, a i brod se nije ponašao kako bi trebao. Pregledali smo hidrauliku i mehanizam kormila, ali je u jednom trenutku postalo jasno da je list kormila jednostavno pukao i otpao. Postavili smo brod u tzv. zaustavni položaj i radio vezom pozvali regatni odbor i kontrolni brod Blitvenicu, Lučke kapetanije Šibenik. Nismo paničarili, ali kad je došao spasilački brod ipak je bilo lakše - rekao je Berić.

No, teškoće su tek uslijedile. U zavjetrini terenog broda koji je pomagao kod spašavanja more je bilo izuzetno neugodno, valovi su valjali sa svih strana, pa je prekrcaj na spasilački brod prošao uz velike muke.

- Kad smo krenuli i počeli tegliti brod kapetan nam je rekao da ćemo ga teško još vidjeti. I zbilja, more je učinilo svoje. Odjednom više nismo vidjeli jarbol iza nas, a na brod smo izvukli pokidano uže. Ana je nestala prema Italiji.

Krsto, baš kao i njegovi prijatelji s Ane, opet će na more. Ako ne prije, onda na proljeće, kad zatopli i kad vremenski uvjeti na Jadranu opet postanu primjereni Mediteranu, a ne Baltiku.

R.Š.

 
21.11.2005.

Konzum izvršio obećanje o donaciji

Podijeljeno 30 računala samoborskim školama i ustanovama

Konzum izvršio obećanje o donaciji

U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta 17. studenog podijeljena su računala koja je Gradu poklonio Konzum prilikom svečanog otvaranja svojeg novog centra u Samoboru.

Trideset računala raspodijeljeno je tako da je svaka srednja škola dobila po jedno računalo, Gradska knjižnica dva računala, svaka osnovna matična i područna škola po jedno računalo, a po pet računala dobit će igraonica koja se radi u OŠ Bogumila Tonija te klub za mlade koji će biti smješten u Allnochovom dvorcu. Tih pet računala namijenjenih za budući klub mladih, bit će do sljedeće godine deponirani u Poglavarstvu.

Predstavnicima škola i knjižnice elektronske darove uručili su Marica Jelenić, Damir Fabek i Antun Dubravko Filipec.

n.k.

 

Zbog dotrajalih instalacija u plamenu nestao autombil u centru Samobora

U ERA centru organizirana izložba buča

Članovi Jedriličarskog kluba Samobor preživjeli havariju

Konzum izvršio obećanje o donaciji

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002