15.11.2022.

Naš sugrađanin Vojko Filipec pita se: kako i gdje je nestala obilaznica oko Samobora?

Nije obilaznica nego prijevoj!

Naš sugrađanin Vojko Filipec pita se: kako i gdje je nestala obilaznica oko Samobora?

Srpanjsko je nedjeljno jutro, terasa kafića Tin.

Miro I. strastveno objašnjava penzićima međunarodni koridor i obilaznicu na prostranom polju ispred Samobora. Isto, uvjerava nas, uvjetuje i EU. Vjerujemo.

Vojko F. opet tupi o dovršetku obilaznice od Otruševca i groblja do Bistraca, čiji je prvi i veći dio dovršen prije 20 godina.

Jasna (bolja Vojkova polovica) strpljivo sluša povišene tonove, i na kraju presiječe - raspravljate kao gluhi i nijemi, jer cesta preko Otruševca i groblja nije obilaznica, nego cestovni prijevoj, kao Vratnik preko Velebita ili Poljanice preko Plešivice. Tajac. Zatim zajedničko vaganje izrečenog i na kraju primirje i likov.

Od navedenog bistrenja pojmova nekakvu korist možda izvuku i naši gradski oci. I "majka" nam naša.

U nastavku je i pojašnjenje na temelju dostavljenih i prikupljenih materijala.

Zagreb je svoju obilaznicu oko grada izveo u ravničarskom dijelu i po mjeri urbanista. I Samobor ima svoj ravničarski dio, kojim se ne može riješiti ništa. Naime, sva važnija mjesta ukliještena su među brdima. Nabrajamo: Gornji kraj - između Stražnika i Tepca, Rude - između Plešivice i Oštrca, Lipovec, Smerovišće i kamenolom Samoborke - između Oštrca i Japetića.

Tko je pronašao "čarobnu točku" u Samoborskom gorju, odnosno cestovni prijevoj kojim se sav promet mještana, roba i izletnika može provesti do autoceste, izbjegavši središte Samobora?

Opet: pokojni Željko Kovačić.

Vojko Filipec

U međuvremenu je na ovu temu u uredništvo Glasnika stigao i dodatak (prilog), potpisan od grupe građana, koji prenosimo u nastavku

Promet Ulicom A. Starčevića

Ta ulica trebala bi biti spoj prijevoja Otruševec i autoceste.

Situacija je već i sada tragikomična. Naime, ulica je nedavno temeljito obnovljena, a kolnik proširen. Medutim, kamioni Samoborke potjerani su dužom trasom - od Jazbine do Bregane, kako ne bi narušili mir malobrojnim stanovnicima te ulice, ali i naselju Perivoj. Istovremeno, promet osobnih automobila (i pokojeg šlepera) iz pravca Ruda, Lipovca i Smerovišća, kao i ZG-izletnika preko vikenda, prolazi i sada pogibeljno uskom i dvosmjernom Starogradskom ulicom, a nastavlja se samim središtem Samobora - Trgom kralja Tomislava!

Realizacijom prijevoja Otruševec promet Ulicom A. Starčevića višestruko će se povećati, a središtem Samobora smanjiti.

Lokalno stanovništvo Perivoja to tradicionalno odbija s indignacijom, dok je za Samobor i Samoborce to nasušna potreba.

I iz Ježeve kućice naučili smo da je ljubav prema svom domu plemenita i korisna ljudska vrlina. Ali, kada se nečija okućnica uzvisi do "zabranjene zone", poput Pantovčaka, Dedinja ili Lug/Perivoja, onda je to upitno.

Rješenje

S obzirom na konfiguraciju Samoborskog gorja i postojeću urbaniziranost, a oboje se, bez Božje pomoći, ne može mijenjati, postoje samo 2 rješenja: dovršiti prijevoj Otruševec ili odustati od projekta.

Presudnu odluku, i u većinskom interesu, donijet će 2 karijerne dame s boravištem u Lugu i Perivoju; jedna je na čelu Grada Samobora, a druga na čelu županijske Skupštine.

Grupa građana Samobora

Samobor, 10.10.2022.

 
15.11.2022.

Možete saditi do smrzavanja zemlje

Jesenska sadnja ruža

Možete saditi do smrzavanja zemlje

Iako se ruže sade u proljeće i jesen, najpogodnije vrijeme za sadnju ruža je ipak jesen. Sadi se od rujna pa dok zemlja ne smrzne. Zemlja u koju se ruže sade trebala bi biti suha i ocjedita, obogaćena humusom te blago kisele do neutralne pH reakcije, a temperatura ne ispod 6 stupnjeva. Sadnji prethodi kopanje rupa 30x30x30cm.

Prethodno je sadnicu poželjno namakati u vodi, a prije same sadnje treba skratiti korijen i oštećene dijelove. Cijepljeno mjesto mora se nalaziti iznad zemlje. Dodaje se zemlja i puni se rupa. Na kraju zemlju nagaziti nogom da bi se sadnica učvrstila i obavezno zaliti vodom u koju smo dodali tekućeg ili kristalnog gnojiva za ruže.

Ono na što trebamo obratiti posebnu pozornost je vrsta ruže koju sadimo. Tako je iznimno bitno da ukoliko, recimo, sadimo penjačicu, prije polaganja same sadnice u jamu pripremimo mjesto po kojem će se ruža kasnije penjati.

Potrebnu opremu, gnojiva, same ruže te savjete oko uzgoja ili održavanja ruža možete dobiti na staroj, poznatoj adresi u vašoj AgroNADA-i.

 

Naš sugrađanin Vojko Filipec pita se: kako i gdje je nestala obilaznica oko Samobora?

Možete saditi do smrzavanja zemlje

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002