27.04.2024.

Građevinskih poduzetnika ima različitih, ali rijetki su oni koji će vam ostati u lijepoj uspomeni

Kada hoćeš kuću finu - zovi Morinu!

Građevinskih poduzetnika ima različitih, ali rijetki su oni koji će vam ostati u lijepoj uspomeni

Siguran sam da ste negdje u Samoboru vidjeli reklamu Morina. Dizajnirana je s početnim velikim crvenim slovom M i plijeni pažnju. Takvu sam reklamu vidio na mostu uz Gradnu kod Gabreka prema Smerovišču, jedna je i kod rotoru na ulazu u Samobor, kod novog dječjeg igrališta.

Na putovanju kroz Albaniju zapamtio sam da je Morina granični prijelaz između Kosova i Albanije. Neki srpski političari, pak, tvrde da je selo Morina granica Albanije i Srbije. Evo što je današnji svijet. Nisam ni zucnuo o temi, a već me snađe politika. A samo sam htio otkriti tko se i što krije iza te reklame Morina, koju sve češće vidim na gradilištima u Samoboru i okolici.

Ništa se ne krije, govori mi Ramadan Morina, vlasnik firme Morina. Na tabli sve piše – visoko - niska gradnja. Gledaj, čitaj: pločice, krovovi, vodovod, kanalizacija, kamen, mramor, željezo. Gradimo po principu ključ u ruke – pare na sunce“.

Ja mu govorim da je bila i jedna reklama na plotu gdje je pisalo ono prosto, pa se jedan gadno našpranjil. Ramadan me malo čudno gleda. Bojim se da se s njegovim znanjem hrvatskog i s mojim smislom za humor nismo baš najbolje razumjeli, ali razbili smo led i uspostavili kontakt – građevinski poduzetnik i znatiželjni novinar, kojeg zanima kako je i zašto Albanac, državljanin Slovenije, došao graditi u Samobor.

- Dakle, kako i zašto Samobor?

- Jednostavno, moj je otac Morina došao s Kosova, počeo raditi u Sloveniju dok smo svi zajedno živjeli u bivšoj državi, a mali Ramadan nastavio je s obrtom. Renome firme gradi se godinama, ne od danas do sutra. Nakon ulaska Hrvatske u EU stvari su poslovno postale puno jednostavnije. Cilj firme Morina nije samo napraviti dobar posao i naplatiti ga. Željeli bismo da i kasnije ostanemo u kontaktu, da s investitorom i kasnije mogu otići na piće i stisnuti mu ruku i vidjeti osmjeh na njegovom licu. Ne gradi se kuća svaki dan.

Ramadan Morina ima tri odrasla sina i pogađate - dio su tima kojem je na pameti samo građevina.

- Zašto je sjedište firme Morina baš u Samoboru?

- Pa, Brežice su blizu, a Samobor je prva stanica prema Zagrebu, gdje živi skoro milijun ljudi. Svi trebaju dobrog majstora, a to u današnje vrijeme nije jednostavno. Posla je u Hrvatskoj zbog potresa puno.

Pronaći danas dobrog majstora nije lako, uglavnom rijetkost je naći nekoga tko može napraviti sve što vam treba. Jedni su specijalizirani samo za kopanje, drugi za zidanje, treći rade vodu, peti struju. Argumentirano razlažem Ramadanu svoja iskustva u vezi majstora i gradnje. Pa ako vi kao investitor sve njih polovite i okupite, možete i u penziju. A kada ste u penziji, onda možete slobodno aktivirati svoj status u staračkom, a da radove još niste ni započeli. Ramadan se slaže sa mnom i kaže da sam mu dao dobru ideju. U Samoboru treba hitno sagraditi neki prostrani starački dom.

Morina me tješi i uvjerava da nije sve baš tako sve crno.

- Razmišljaj pozitivno, pa će ti se dogoditi dobre stvari. Lijepo misli svaki dan. Poslije kiše uvijek zasja sunce. Ako razmišljaš loše, možeš se razboljeti. Razmišljaj o dobru s osmjehom na licu i bit će ti dobro - tvrdi Morina.

Teoretski, a praktično? Vodi me prema Eurospinu.

- Sve je to firma Morina napravila od temelja do krova. I okoliš smo napravili. Idemo i prema Zagrebu – tamo smo radili dva Lidl dućana.

Nabraja Morina adrese desetak kuća u Samoboru sagrađenih od podruma do krova.

- Koliko zaposlenih ima tvrtka Morina?

- Četrdeset zaposlenika svih profila, plus sezonci po potrebi.

- Cijene?

- Srednje. Nismo preskupi, a s obzirom na kvalitetu radova nismo jeftini. Eto, ovaj bermet koji sad pijemo skuplji je od vode, bolji je od viskija, a i jeftiniji. Reci da nije tako - pojašnjava Morina dok se kucamo i naručujemo još svaki po još jedan Filipčev bermet.

- Taj je najbolji - pojašnjava mi Morina.

- Uvjerljivo, a rokovi?

- Što ti Morina obeća, će da ti napravi i bit će ti dobro, ako ne, tu me reži - pokazuje kažiprstom prema svom grlu.

Dobro, dobro... Vjerujem, vjerujem. Ja sam pacifist. Mirotvorac, ali s pitanjima se ne predajem lako pa pitam dalje.

- Kakva je trenutno situacija na tržištu nekretnina i gradnje u Samoboru?

- Jako zanimljivo. Nikada nije bilo tako. Slovenci imaju veći standard nego Hrvati i uglavnom su svi sagradili svoje kuće, sredili okućnice, fasade i vrtove. Nedavni potres prodrmao je stanovnike Hrvatske pa su počeli misliti o solidnoj gradnji. Jer, što će ti novi skupi auto, koji za dvije godina izgubi polovicu svoje vrijednosti. Nekretnina ima svoju vrijednost i nakon puno godina i to je uvijek pametna investicija - završava Morina.

Razgovarao sam i s konkurencijom, znaju za Morinu. Svi govore da su glavna prednost firme Morina ljudi. Kod naših građevinara sve je više radnika iz Pakistana, Indije, Nepala. Kada savladaju građevinske vještine, za puno više novca posao će potražiti u Njemačkoj, Austriji, Italiji... Morina ima nepresušni izvor radne snage – svoje vjerne Kosovare. Poznato je da se ti geni teško kvare. Dakle, glavna prednost u građevini, uz kvalitetan materijal, je stručni ljudski faktor, a to je najvažnije.

Romeo Ibrišević

 

Građevinskih poduzetnika ima različitih, ali rijetki su oni koji će vam ostati u lijepoj uspomeni

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002