03.04.2014.

Željko Radovanić, pročelnik Upravnog odjela za financije

Samoborski proljetni sajam unatoč krizi ide dalje

Željko Radovanić, pročelnik Upravnog odjela za financije

Ove će godine, po 10. puta, biti organiziran Samoborski proljetni sajam, sada već tradicionalna priredba, koja, iz godine u godinu, privlači sve veći broj posjetitelja i izlagača.

O ovogodišnjoj priredbi govori Željko Radovanić, pročelnik Upravnog odjela za financije i direktor Poduzetničkog centra Samobor, glavnog organizatora Sajma.

I ovogodišnji, jubilarni, 10. Samoborski proljetni sajam, organizira se u recesijskim uvjetima. Kako se to odražava na Sajam?

Samoborski proljetni sajam, koji je do sada afirmiran kao najznačajnija sajamska proljetna manifestacija, organizira se najprije kao gospodarsko-turistička priredba. Obzirom da je turizam pokretač ekonomskog razvoja, sredstava uložena u organizaciju Sajma predstavljaju potencijal za pokretanje ekonomskog oporavka šireg spektra turističkih i ostalih djelatnosti. Aktivnosti koje se poduzimaju osigurat će kvalitetu i dodatne sadržaje kao što su bili postignuti u ranijim godinama.

U svjetlu ekonomske krize, posljedice u organizaciji se najviše ogledaju na smanjenoj turističkoj potrošnji i kupovnoj moći posjetitelja Sajma. Uslijed toga te u cilju direktne potpore turističkom gospodarstvu, Grad Samobor osigurava besplatan zakup izložbenog prostora izlagačima.

Koliko izlagatelja očekujete?

Samoborski proljetni sajam održava se na prostoru Trga kralja Tomislava, a izlagački prostor bit će natkriven šatorom 20x40 m. U takvim uvjetima očekujemo oko 70 izlagača. U organizaciji dodatne gastro ponude, tj. Festivala samoborske češnofke 12. travnja u Kleščićevoj ulici, očekujemo sudjelovanje 10 mjesnih odbora, a u okviru Festivala samoborske kotlovine, koji će se održati 26. i 27. travnja, na prostoru u Kleščićevoj, očekujemo 20 sudionika i to mjesne odbore i dobrovoljna vatrogasna društva.

Tko su organizatori i pokrovitelji Sajma?

Organizator Sajma je Grad Samobor, Upravni odjel za gospodarstvo, a suorganizatori su Poduzetnički centar Samobor d.o.o., Udruženje obrtnika Samobor, Turistička zajednica grada Samobora i Komunalac d.o.o. Samobor.

Zahtjevi za pokroviteljstvom upućeni su Ministarstvu poduzetništva i obrta, a za supokroviteljstvom Zagrebačkoj županiji, Ministarstvu gospodarstva, Ministarstvu poljoprivede i Ministarstvu turizma.

Kako se fiskalizacija odražava na Sajam?

Fiskalizacija na sajmovima neprikladno je rješenje za izlagače, jer poskupljuje troškove nastupa te smanjuje kvalitetu usluživanja kupaca kad su gužve, nema interneta i slično. No, naši izlagači su se uglavnom prilagodili uvjetima. Ipak, očekujemo da će se u manjem dijelu smanjiti broj izlagača, koji su dosada redoviti bili na Sajmu, a najčešće je riječ o starim zanatima i sličnim obrtima, koji nemaju drugu fiskalnu blagajnu.

Samoborski proljetni sajam fizički je odvojen od Samoborske salamijade, koja će se održati u novoj sportskoj dvorani. Kakve to organizacijske promjene omogućuje?

Organizacijski je ovogodišnje rješenje na dvije lokacije, primjerenije jednoj i drugoj manifestaciji. Posebni ekonomski učinci odnose se na smanjenje troškova najma šatora i dodatne opreme. Naime, navedeno prostorno odvajanje ima i vrlo značajnu fiskalnu mjeru, odnosno uštedu od cca 70.000 kuna. Samoborska salamijada će u prostoru Sportske dvorane Samobor zasigurno mnogostruko profitirati, zbog boljih uvjeta. Isto tako, opremanje Samoborskog proljetnog sajma odvijat će se u dva dana prije početka Sajma, što će biti organiziranije i uljudnije.

(Samoborske novine)

 

Željko Radovanić, pročelnik Upravnog odjela za financije

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002