08.01.2014.

Direktor Komunalca govori o aktualnostima u tom samoborskom komunalnom poduzeću

E, da nam je naplatiti 22 milijuna kuna...

Direktor Komunalca govori o aktualnostima u tom samoborskom komunalnom poduzeću

Pred samoborskim komunalnim poduzećem Komunalac su, osim predstojeće zimske sezone čišćenja prometnica i drugi, ne manji izazovi, od financijskog opstojanja, do djelomičnog restrukturiranja. O svemu tome smo razgovarali s direktorom Zvonkom Marenićem.

Zvonko Marenić rođen je 1958. godine u Sisku. Po struci je inženjer građevinarstva i diplomirani inženjer vodnog prometa. U Hrvatskim vodama radio je na odgovornim funkcijama od 1978. godine. Oženjen je i otac dvoje djece. U Samoboru živi od 1985. godine. Od rujna je direktor samoborskog komunalnog poduzeća Komunalac.

Kako biste nakon nekoliko mjeseci, koliko je prošlo od kada ste imenovani na mjesto direktora Komualca, rezimirali stanje u našem komunalnom poduzeću?

U Komunalac sam kao direktor došao 2. rujna. I otprije mi je Komunalac poznat, jer sam proteklih godina, kao jedan od rukovodećih ljudi Hrvatskih voda, često surađivao s Komunalcem i Gradom Samoborom. I kao Samoborac sam, jer od 1985. godine živim u Samoboru, upoznao Komunalac kao građanin ovoga grada.

Koji su najveći problemi s kojima ste se susreli na početku svog mandata?

Ima ih dosta. Najveći problem svakako je nelikvidnost trgovačkog društva Komunalac, a između ostalih, velik problem je i nedostatak strojeva i opreme potrebne za obavljanje poslova u našoj nadležnosti, osobito za održavanje cesta. U kolovozu 2012. preuzeli smo i održavanje 190 km županijskih cesta, bez preuzimanja strojeva i opreme. Kako bi i u ljetnom i u zimskom razdoblju održali standard redovnog i izvanrednog održavanja cesta, moramo investirati u nabavu novih strojeva i vozila.

Kako doći do potrebnih sredstava za ulaganje u održavanje cesta?

Do sredstava ćemo doći koristeći bankarske usluge. U tu svrhu su Nadzorni odbor i Skupština društva 27. studenog 2013. godine prihvatili rebalans plana nabave, u kojemu je točno naveden popis strojeva, vozila i opreme za održavanje cesta, koje ćemo nabaviti koristeći usluge leasinga. U Narodnim novinama 3. prosinca 2013. objavljeno je 8 poziva na nadmetanje za nabavu potrebnih strojeva, vozila i opreme, a javno otvaranje ponuda bit će u ponedjeljak, 23. prosinca.

O kojem iznosu govorite?

Radi se o iznosu od 6,3 milijuna kuna. Najam leasinga ugovara se za svaki predmet nabave zasebno, a mjesečna rata za otplatu iznosit će oko 90.000 kuna. Tu treba naglasiti da bi, bez nabave novih vozila i strojeva, mjesečni najam vanjskih usluga za ove naše potrebe bio daleko veći. Dakle, nastojimo ostvariti uštedu za Komunalac.

Vaši stalni vanjski suradnici na održavanju cesta neće biti baš najsretniji, jer time gube dio poslova.

Bez obzira na ovaj plan nabave, Komunalac još uvijek neće biti 100% opremljen za sve poslove iz svoje nadležnosti, tako da će dio kooperanata i dalje raditi s nama. Ovdje govorimo o nabavi najosnovnije opreme, potrebne za osnovnu djelatnost društva. Kooperanti će nam i dalje svakako biti potrebni. Osim nabave opreme, u planu je i prekvalifikacija dijela zaposlenih i reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta. Na tome radimo sada, kako bi sve bilo spremno za sezonu koja počinje u proljeće. Tako ćemo nakon završetka rada Zimske službe imati strojeve, opremu i osposobljene djelatnike za održavanje cesta.

Kakvo je, općenito, financijsko stanje u Komunalcu sada, pri kraju godine?

Financijsko stanje nije zavidno. Međutim, nisu točni podaci da samo Grad duguje Komunalcu, što se često htjelo prikazati kao glavni uzrok složene financijske situacije. Grad je do sada podmirio sve obveze prema društvu, a nelikvidnost je i dalje ostala naš najveći problem. Trenutno financijsko stanje rezultat je dosadašnje poslovne politike koja se vodila na način kao da će se sva potraživanja naplatiti, a i trošilo se kao da je sve naplaćeno.

Naplata usluga nikada i nije bila u apsolutnom iznosu. Kako se ona kreće sada?

Unazad mjesec dana svim neplatišama poslali smo podsjetnike za plaćanje svih potraživanja. Kad sam došao u Komunalac zatekao sam ukupno 15 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, bez onih koja su u procesu prisilne naplate ovrhama i tužbama, a taj je iznos oko 7 milijuna kuna. Dakle, govorimo ukupno o 22 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja. Postojeća financijska situacija mogla bi se popraviti naplatom tih potraživanja, na čemu sada i radimo. Kada bismo sve naplatili ne bi imali potrebe ni za kredite ni za leasinge, sve bi mogli financirati sami. Znamo da se to neće dogoditi, ali nekako moramo naplatu dovesti u red.

Koliko novi Autobusni kolodvor financijski opterećuje Komunalac?

Komunalac nije financijski opterećen novim Autobusnim kolodvorom, zato što Grad pokriva troškove kredita i kamata za novi kolodvor kroz dokapitalizaciju Komunalca.

Koliko je koštala nova zgrada Komunalca i koliko stoji njezino održavanje?

Ova lijepa zgrada koštala je oko 10 milijuna kuna. Financirana je kreditom, a rata s kamatama te njezino ukupno održavanje iznose oko 110.000 kuna mjesečno. Troškovi se mijenjaju ovisno o godišnjem dobu.

Koliko je prostora iznajmljeno na kolodvoru i pokriva li najam troškove?

Priču treba gledati otpočetka, s obzirom da je kolodvor projektiran i izgrađen kao autobusno-željeznički. Željeznica još nije stigla u Samobor pa je Autobusni kolodvor predimenzioniran za sadašnje potrebe. Prihodi kolodvora su od kolodvorskih usluga, pristajanja i zadržavanja autobusa te od zakupa poslovnih prostora. Svi prostori još nisu u zakupu, natječaj je otvoren do daljnjega i nadamo se da će s vremenom svi prostori biti u funkciji.

Vratimo se na osnovnu djelatnost Komunalca, a to je odvoz otpada. S obzirom na izmjene zakona i prilagodbe, kako tu stojite?

Grad Samobor svoj otpad odlaže na odlagalištu otpada Jakuševac-Prudinec u Zagrebu, a pola sredstava od naknade za odvoz komunalnog otpada, koju plaćaju građani za ovu uslugu, odlazi na prijevoz i odlaganje našeg otpada u Zagreb.

Samobor prema novom Prostornom planu na svom području neće imati odlagalište otpada. Kamo ćemo sa svojim otpadom?

Prema Planu gospodarenja otpadom, Zagrebačka županija bi do 2018. godine trebala izgraditi centar za gospodarenje otpadom. Isti će, po svojoj lokaciji, biti nepovoljniji za Samobor, jer se njegova gradnja planira u istočnom dijelu županije, što je još udaljenije od odlagališta na kojem trenutno odlažemo otpad pa bi taj prijevoz bio još i skuplji. No, zakon je jasan i morat ćemo se prilagoditi.

Pojedini segmenti u Komunalcu ipak uvijek dobro posluju. Govorim o Sajmištu, Tržnici, tu nema većih problema...

To je točno. Tu nemamo problema s naplatom, iako i Tržnica i Sajmište unazad nekoliko godina bilježe pad prometa, jer imaju konkurenciju u velikim centrima koji su prošlih godina izgrađeni u Samoboru. Ostaje nam pitanje osmišljavanja sadržaja na tim prostorima kako bi zadržali potražnju i promet.

Kako stoje gradska groblja?

Tu imamo najmanji postotak naplate, gledajući prihode od grobne naknade, dok se prihodi od obavljanja pogrebnih poslova odmah naplaćuju.

Osim financija, što biste istaknuli kao najveći problem Komunalca, što treba najprije učiniti?

Protekla dva mjeseca radili smo i na izdvajanju djelatnosti odvodnje, što je zakonska obveza do kraja godine. To je učinjeno osnivanjem novog društva, kojemu je osnivač Grad Samobor, a koje je moralo zadovoljiti osnovne uvjete glede broja i strukture zaposlenika i opreme da bi mogli početi funkcionirati kao samostalno trgovačko društvo. Odluka o podjeli društva donesena je 10. listopada, a 23. listopada Prijedlog plana podjele trgovačkog društva Komunalac d.o.o. Samobor predan je Trgovačkom sudu u Zagrebu, s obvezom javnog oglašavanja u Narodnim novinama u trajanju od mjesec dana. Nakon isteka tog roka, 27. studenog Skupština društva donijela je odluku o prihvaćanju Plana podjele te su u tijeku radnje oko upisa novog trgovačkog društva Odvodnja Samobor d.o.o. u registar Trgovačkog suda u Zagrebu. Društvo počinje s radom 1. siječnja 2014. godine. Treba naglasiti da odvodnja ostaje u Samoboru, kao i do sada, samo ta djelatnost više nije u nadležnosti Komunalca, već samostalnog društva Odvodnja Samobor d.o.o., također u vlasništvu Grada Samobora, a sve sukladno zakonskim odredbama. Sankcije za neizdvajanje djelatnosti odvodnje bile bi prestanak obavljanja djelatnosti i nemogućnost dobivanja sredstava Hrvatskih voda za sufinanciranje izgradnje objekata odvodnje na području Grada Samobora.

Kakva je Vaša suradnja s Gradom i gradonačelnikom?

Korektno surađujemo i imamo zaista dobar odnos, a drugačije ne bi trebalo ni biti, jer je Komunalac produžena ruka Gradu Samoboru, a Grad Samobor je naš osnivač i vlasnik.

 

Direktor Komunalca govori o aktualnostima u tom samoborskom komunalnom poduzeću

Arhiva 2014

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002