Prof.dr.sc. Darko Ropac, primarius
PRIRODOM DO ZDRAVLJA

Međunarodna pravda provodi se samo među slabijima, a velike sile su uvijek bile abolirane

Što bi to bilo "prekomjerno granatiranje"?

Početkom kolovoza 1995. godine započela je vojnoredarstvena akcija Oluja, kojom je u svega četiri dana vraćen u sastav Hrvatske njen okupirani dio nazvan Republika Srpska krajina. U operaciji je oslobođeno preko 10000 km2, odnosno preko 18% državnog teritorija. Zbog gubitka teritorija Srbi su iz odmazde raketirali veći broj hrvatskih gradova duž čitave granice, od Županje do Dubrovnika. Vijeće sigurnosti UN-a, neposredno nakon ove operacije, osudilo je jedino granatiranje civilnih ciljeva i onih u kojima je stradalo troje pripadnika mirovnih snaga UN-a. Na samu akciju od strane UN-a nije bilo reakcija. Međutim, godinama kasnije na Međunarodnom sudu u Haagu podignuta je optužnica protiv trojice naših generala u kojoj se navodi da su u okviru organiziranog zločinačkog poduhvata izveli ovu operaciju s ciljem etničkog čišćenja i protjerivanja Srba s ovog teritorija. Među ostalim, dugo se je spominjalo prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca, kojom prilikom je u tim djelovanjima poginuo samo jedan civil u Kninu. Tražili su se topnički dnevnici koji su netragom nestali, a pitanje je u kojoj su mjeri uredno i vođeni. Tužiteljstvo je kvalifikaciju promijenilo u neselektivno granatiranje. U vezi s prekomjernim granatiranjem tadašnji američki veleposlanik Peter Galbraith je rekao da, prema njegovom mišljenju i uvjerenju njegovih suradnika, u operaciji Oluja nije bilo prekomjernog i nasumičnog granatiranja gradova. Do takovog stava došao je imajući u vidu mali broj ispaljenih granata i njihovu preciznost u razaranju vojnih objekata, uz minimalna odstupanja od ciljnih objekata. Bilo kako bilo, naši su generali 2012. godine oslobođeni svake optužbe, premda su prije toga više godina proveli u haškom zatvoru.

Što bi to bilo prekomjerno granatiranje? Je li to ono kojem su Srbi izložili naš Vukovar i potpuno ga uništili? Za razaranja toga grada nitko nikada nije bio optužen, a niti odgovarao. Na ova zbivanja, od prije gotovo tri desetljeća, podsjetile su me slike razorene Gaze koje svakodnevno gledamo na TV ekranima, kao i slike razorenih stambenih zgrada u Ukrajini. Deseci palestinskih gradova u Gazi nestaju pod zračnim i kopnenim udarima izraelske vojske. Na mali prostor na jugu Gaze stjerano je više milijuna nedužnih žitelja. Pritom pogiba na stotine civila dnevno, uz velik broj žrtava među djecom. U svega par mjeseci rata poginulo je više od 30 000 Palestinaca.

I nikomu ništa! Nitko za sada ne spominje prekomjerno granatiranje i ulogu Izraela u bezrazložnim i neselektivnim razaranjima. Jedino je američki predsjednik neki dan oštrijim tonom od izraelskog premijera Netanyahua zatražio da se civili moraju bolje zaštititi prilikom vojnih akcija, inače nema ništa od američkog oružja za izraelsku vojsku. Premda im je prije par dana odobrena isporuka oružja u višemilijunskoj vrijednosti. Naravno, Izraelci ne reagiraju na upozorenja svjetske javnosti niti na jalove prijetnje Amerike. Ionako glavnu riječ u SAD vode Židovi. O njihovom lobiranju i financijskom utjecaju uvelike ovisi izbor američkog predsjednika pa valja u kritikama biti oprezan.

Očito, definicija prekomjernog granatiranja nije jednostavna niti opće prihvaćena. Granatiranje je stalno bombardiranje iz topova, tenkova i drugog teškog naoružanja. Danas sve veću ulogu u tome imaju i bespilotne letjelice, kako možemo vidjeti u dvogodišnjem ratu u Ukrajini. Bombe padaju po vojnim i civilnim objektima i po ključnoj infrastrukturi. Pogibaju vojnici, ali u jednakoj mjeri i civilno stanovništvo. Pojam "prekomjerno" se može odnositi na barem tri aspekta. Jedan je neadekvatan odabir ciljeva pri čemu stradavaju civilni objekti, stambene zgrade, bolnice i sl., a u njima civili. Drugi aspekt prekomjernosti može biti neadekvatna i nerazmjerna uporaba teškog naoružanja i granata prekomjerno velike razorne moći. A treći aspekt se može odnositi na vremenski dugotrajno i neprekidno granatiranje nekoga grada ili područja. Svaka prekomjernost odnosi nepotreban broj žrtava, osobito među civilnim stanovništvom, a među preživjelima stvara ozbiljne psihičke tegobe. Vjerujem, ako postoji međunarodna pravda, da će netko odgovarati i za ove najnovije zločine na ratištima diljem svijeta, pa i za djelovanje koje se može okvalificirati kao prekomjerno. No, "kak ni med cvetjem ni pravice" tako ga je "med ljudima" još i manje. Međunarodna pravda provodi se samo među slabijima. Velike sile su uvijek bile abolirane pa će tako biti i ovaj put. Nažalost. No, vjernici vjeruju da Bog ipak sve vidi, a ja bih nadodao da prečesto ne reagira kako bismo očekivali.

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002