17.03.2005.

Još ponešto o knjizi A na stazi ja

Raduje da je tražena

Knjiga A na stazi ja - bez kamena smutnje! Naime, danima nakon predstavljanja knjige (zahvaljujem i ovom zgodom lijepom broju nazočnih) prijatelji i znanci me pitaju o knjizi: imam li i gdje se može nabaviti. Pitanje raduje, stoga im se duguje i potpuna informacija. Knjizi je nakladnik grupa mladih Ekospiritus. Zakrilnik knjizi je s tvarnom potporom g. Franjo Kodrić. Naklada je 2000 primjeraka. Cijena na promociji je bila 50 kuna. Ja, kao koautor, sam tražio za pisanje 5000 kn i dio autorskih primjeraka koji mi zakonski pripadaju. Kad ih dobijem razdijelit ću ih učiteljima iz cijele Hrvatske početkom travnja u Novigradu. Dakle, ja knjige nemam ni za dar, a pogotovo ne za prodaju.

Sada ono što sugrađani pitaju: gdje se može kupiti knjiga i po kojoj cijeni? Koliko je meni poznato, za sada jedino u suvenirnici Jurice Škiljana u Stražničkoj ulici. Cijenu ne znam. Znam da će Gradsko poglavarstvo otkupiti dio. Znam da je otac Gvardijan izrazio želju da se knjiga prodaje i u samostanu, znam da je žele pojedini župnici, a škole ne znaju adresu! Radi potpune istine ističem saznanje da su se svi suradnici oko knjige odrekli ikakvog honorara u plemenitu svrhu obnove stare kuće uz Cerinski vir u planinarski dom Ivice Sudnika. Lijepo i velikodušno, pa stoga iskreno preporučam sugrađanima da kupnjom knjige sebi osiguraju dragi samoborski, izvorni suvenir, a ujedno podupru divan plan mladih.

To je moja preporuka, a o knjizi, uz mnoge pohvale sa svih strana upućene su autorima i od uzoritog kardinala Bozanića i divan tekst o. Bonaventure Dude - uistinu knjigoznalca.

P.S. Ukoliko netko želi VHS ili DVD s promocije, može naručiti kod snimatelja Zvonka Vrhovčaka.

Joža Prudeus, koautor

17.03.2005.

Demanti gradonačelnika Adameka

Jedino HSS i DC su bili za!

U svezi Vaših neistinitih napisa pod naslovom "Adamekova obećanja ludom radovanja" te pozivanja na izjavu kojom je gradonačelnik Žarko Adamek nakon opere Služavka gospodarica Giovannija Pergolesija najavio preuređenje dvorane u Samoboru, tvrdimo da to nisu bila "obećanja ludom radovanja" kako ih nazivate.

Kako bi opovrgnuli navedene napise smatramo potrebnim upoznati Vas s provedenim radnjama.

Gradsko poglavarstvo na svojoj 4. sjednici održanoj 03. lipnja 2003. godine odobrilo raspisivanje natječaja za prikupljanje ponuda za izradu idejnog rješenja uređenja prostora i gledališta u kino dvorani u zgradi POU Samobor. Temeljem provedenog natječaja dobivene su dozvole za početak radova na izradi plinske kotlovnice i plinofikacije objekata (zgrada Glazbene škole i zgrada Hrvatskog doma) te uređenje dvorane Hrvatskog doma.

Gradsko poglavarstvo Grada Samobora na svojoj 36. sjednici održanoj dana 01. veljače 2005. godine donijelo je Prijedlog zaključka o odobrenju investicijskog programa Pučkog otvorenog učilišta Samobor i o načinu pribavljanja sredstava za njegovo financiranje.

Isti je uputilo Gradskom vijeću s prijedlogom da donese Zaključak kojim se prihvaća projekt rekonstrukcije – plinofikacija postojeće kotlovnice Glazbene škole Ferdo Livadić sa spojnim toplovodom do toplinske podstanice zgrade Pučkog otvorenog učilišta, te rekonstrukcijom stojarskih instalacija u toj zgradi a sve prema izdanoj građevinskoj dozvoli.

Također je uputilo da donese zaključak kojim se prihvaća projekt rekonstrukcije kino dvorane u zgradi Pučkog otvorenog učilišta prema projektu ŠPORT PROJEKT Samobor, Vladimira Kirina 7, te projekt nabave opreme izrađen po tvrtci ELLABO d.o.o., Zagreb, Kamenarka 9.

Na osnovi prihvaćenih programa Gradsko vijeće je trebalo dati suglasnost Pučkom otvorenom učilištu Samobor za pokretanje postupka nabave – ustupanje radova, sukladno Zakonu o javnoj nabavi ("Narodne novine" br. 117/01). Gradsko vijeće također je trebalo dati suglasnost Pučkom otvorenom učilištu Samobor za pokretanje postupka pribavljanja financijskih sredstava – kredita za financiranje gradnje – rekonstrukcije objekata navedenih u prethodnom tekstu.

Gradsko vijeće je na svojoj sjednici održanoj dana 17.02.2005. godine razmatralo predmetne materijale i predložene zaključke ali iste nije usvojilo. Naime, vijećnici klubova vijećnika HSS-a i DC-a jedini su bili za prihvaćanje navedenih programa.

Posebno napominjemo da, bez obzira na sve pozitivne radnje, suglasnosti i prijedloge Gradskog poglavarstva, bez pozitivne suglasnosti Gradskog vijeća postupak uređenja nije moguće provesti.

Biti će interesantno, u skoroj predizbornoj kampanji, vidjeti tko će sve obećavati uređenje Hrvatskog doma.

GRADONAČELNIK Žarko Adamek, dip.iur.

17.03.2005.

Bregana - tko smo, gdje smo i kako živimo

Mladež na minus 20

Bregana, mjesto na granici Hrvatske i Slovenije, koje prečesto svojim neznanjem smještamo u Sloveniju.

Kako u Bregani živim od 1995. godine, kada sam doselio iz Zagreba i svog rodnog Bukovca (Zvonimir Milčec - Zvižduk s Bukovca), često sam bio u prilici objašnjavati svojim dojučerašnjim susjedima, a i prijateljima, da ne živim u Sloveniji i da je Bregana u Hrvatskoj.

Nedavno, na HRT-u, u kvizu Najslabija karika (čuo sam, nisam gledao), na pitanje voditeljice kako se zove mjesto u Sloveniji, na granici s Hrvatskom, kod Samobora - kao točan odgovor ponuđen je - Bregana. Možda je pogreška u pitanju, jer Bregana jest blizu Samobora, samo nije u Sloveniji. Možda je doista povod nedovoljno poznavanje zamljopisa, jer točan bi odgovor bio - Slovenska Vas, ako ste na malom prijelazu ili Obrežje, ako ste na velikom. To su pogranična mjesta u Sloveniji, a Samobor im je blizu.

A tko živi u Bregani i kako između nas zaposlenih i nezaposlenih, domorodaca i došljaka, starih i mladih - žive mladi?

Zimsko je vrijeme, temperature su bile od -10 do -16 stupnjeva Celzijusa, a gdje su i što rade mladi kad nisu u školi OŠ Milana Langa ili u svojim domovima? Gdje se sastaju? Top mjesto za mlade je dječji vrtić u Ulici Grigora Viteza. I sada u zimi na tim niskim temperaturama navečer izlaze u hladnu noć i sastaju se ispred glavnog ulaza u vrtić i to je "in" (ili sada više "cool") mjesto za sastanke.

A sve to zato jer o mladima nitko ne vodi računa. Nikako da se stariji sjete da bi možda bilo dobro osigurati neki prostor za okupljanje mladih, gdje bi mogli provoditi svoje slobodno vrijeme uz određene sadržaje.

Postoji li takvo mjesto? Vjerojatno da, jer u vlasništvu MORH-a i HVIDR-e zjape neki zapušteni prostori koji bi se mogli urediti za mlade. Nadamo se da će se mjesni odbor angažirati i pronaći neko rješenje ili će svoju djecu i dalje prepustiti ulici.

Miroslav Taboršak

17.03.2005.

Sprema se novi mandat "prvorazrednih ljudi"

Građani prvog, drugog i trećeg reda

Čitam ogorčene izjave stanovnika samoborskih sela koja patnju pate s izgradnjom lopovlučke obilaznice do Samoborkinog kamenoloma, sa Samoborkinim izvođačima, kojim uopće nije stalo da se obilaznica napravi jer to produžuje put kamionima do Samoborkinih pogona. Kao i u vezi asfaltne baze tu nikome iz vlasti nije do nikoga stalo osim do njih samih. Kaže gospodin Bašić iz Slanog dola: "Radi se o tome da nas se ponižava i tretira kao građane drugog i trećeg reda, a pitamo se tko su za samoborsku vlast građani prvog reda?" Vjerujte, za njih su u prvom redu oni sami. Ima ih desetak i jako su si važni, a naročito njihovi džepovi. Sad još kad se skupe u velikoj koaliciji, opet ćemo ih imati sljedeće 4 godine. Ako mi neko veli da nije tako, molim da se javi i pojasni kako da ih svrgnemo s vlasti, jer novi mandat tih 'prvorazrednih ljudi' bit će poguban za sve Samoborce, a ne samo za ogorčene stanovnike Slanog dola, Vratnika, Draganja Sela, Gradišća i Dubrave.

anonimus

17.03.2005.

Podsjetnik na nedavno prohujala vremena

Adamekova obećanja ludom radovanja

Da ne bude dosadno šaljem Vam copy/paste članka objavljenog u Vašem cijenjenom online izdanju 13. listopada 2003. na kraju Samoborske glazbene jeseni kada je, tada sveobećavajući gradonačelnik Adamek, izjavio kako se uskoro kreće u obnovu jedine samoborske dvorane. Dvorana, ovakva kakva je, pamte stari Samoborci, izgleda upravo onako kako je izgledala prije pedesetak godina. Na čast i ponos je gradonačelniku i ostalim tipovima koji sjede u Poglavarstvu, a napose u Gradskom vijeću. Renoviranje kina opet je stavljeno u zapećak, obećanja već i prije početka predizborne kampanje opet se mogu čuti, ali ovaj puta od trenutne oporbe. Više se i ne treba ponavljati 'živi bili pa vidjeli' jer, očito je, mi to nebumo doživjeli - kažu gore navedeni 'stari Samoborci'.

A evo i teksta iz 2003:

Druga od "velikih" priredbi iz ciklusa ozbiljne glazbe, u sklopu Samoborske glazbene jeseni, bila je opera. U dvorani Hrvatskog doma, 11. listopada nastupili su Hrvatski komorni orkestar pod ravnanjem Berislava Šipuša i solisti milanske Scale Chiara Butté, sopran i Alberto Paccagnini, bariton. Glumački dio odigrao je Filip Filipović. Na programu je bila komična opera Služavka gospodarica Giovannija Pergolesija. Istoga dana Učilište Samobor proslavilo je svoj dan, tako da je ovaj vrhunski glazbeni doživljaj bio svojevrstan poklon Samoborcima, budući da je ulaz bio slobodan. U prigodnom svjećarskom raspoloženju nakon predstave, gradonačelnik Adamek najavio je skoro preuređenje već uistinu trošne, a jedine dvorane u Samoboru. Rekao je da je ovo bila jedna od "posljednjih opera" u kino dvorani koju mnogi od nas pamte samo po dobrim filmovima, a ne i po općem dojmu.

T.M.

/13. 10. 2003./

Rijetki kino posjetitelj sa ženom i djecom

Napiši pismo

Raduje da je tražena

Jedino HSS i DC su bili za!

Mladež na minus 20

Građani prvog, drugog i trećeg reda

Adamekova obećanja ludom radovanja

Arhiva 2005

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2004

2003

2002