01.04.2019.

Koncert u Arheološkom muzeju

Još jedna uspješna suradnja bivših i sadašnjih učenika GŠ Ferdo Livadić

Koncert u Arheološkom muzeju

Bogatom rasporedu koncertnih aktivnosti svojih učenika GŠ Ferdo Livadić dodala je još jedan, osobito uspješan koncert, realiziran u petak, 22. ožujka u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Već niz godina naši najuspješniji učenici imaju priliku nastupati u nekoliko atraktivnih koncertnih prostora Grada Zagreba, prvenstveno u povodu Dana škole. Posebnost ovog gostovanja bilo je sudjelovanje u glazbenom dijelu jednog šireg projekta pod nazivom Four Seasons of Czech Culture, autorice Jane Kopačkove. Bit projekta, čiji je pokrovitelj češko veleposlanstvo, predstaviti je češku kulturu, glazbu, umjetnost i arheologiju široj hrvatskoj javnosti, ali i spojiti dvije države kroz njihove kulture te doprinijeti višeslojnoj plodonosnoj suradnji.

To je značilo i zaseban tematski koncert, koji zahtijeva intenzivnu pripremu i snalažljivost u izboru skladbi, s jasnim imperativom: izvoditi češke skladatelje. Koncept nije uključivao klavirske skladbe niti solističke skladbe s klavirom pa je tako izbor ravnateljice, prof. Zdenke Merčep, bio uključiti prvenstveno trzalački odjel škole, odnosno, gitarističke solo brojeve i komorne točke s gitarom. Kako bi se odjel predstavio u što boljem svijetlu, bio je to i poticaj za još jednu suradnju bivših i sadašnjih učenika GŠ Ferdo Livadić okupljenih u, sada već dobro poznatom, GAGS-u (Gitarističkom ansamblu grada Samobora). Za izbor skladbi i njihovo uvježbavanje pobrinule su nastavnice Ivana Trogrlić Mandić, Ivana Štrbac i Vesna Faullend Heferer, uz predanu suradnju prve gitare GAGS-a, Tomislava Smolčića.

Na koncertu su izvedene skladbe Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetane te suvremenih autora, Daria Kšeneka i Štěpána Raka. U prepunoj dvorani i pred dobro raspoloženom publikom koncert su otvorili novoformirani duo Klara Debeljak, flauta, i Borna Dekanić, gitara, odsviravši poznatu Dvořákovu Humoresku br. 7, op. 101. Uslijedio je nastup solistica na gitari, desetogodišnje Riane Bertović te maturantice Marije Crljen. One su izvele skladbe Štěpána Raka, češkog skladatelja sa značajnim gitarskim opusom. Nakon kratkih dječjih minijatura premijerno je izvedena skladba Tombeau for Sabrina. Autor ju je skladao 18. siječnja ove godine i objavio na društvenim mrežama kao posvetu dan ranije tragično preminuloj mladoj srpskoj gitaristici Sabrini Vlaskalić. Nekoliko tjedana prije tog događaja Sabrina je po prvi put bila profesionalno angažirana u Hrvatskoj u sklopu Međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti, održanog upravo u Samoboru.

Nakon meditativnog glazbenog ugođaja i nježnih tonova solo gitare, živost i radost unio je svojom izvedbom Gitaristički ansambl grada Samobora vrlo uspjelom obradom skladbe Slavenski ples br. 8 op. 46 Antonína Dvořáka. Sastavu od osmero gitarista, bivših i sadašnjih učenika GŠ Ferdo Livadić, na violončelu se pridružila Dina Čajević Glojnarić. Razdragana publika burnim je aplauzom pozdravila izvođače, koji su se nekoliko puta vraćali na scenu.

Drugi dio koncerta pripao je studentima i profesionalnim mladim glazbenicima. Hana Paraušić, harfistica impresivne glazbene biografije, odsvirala je virtuoznu obradu orkestralne skladbe Vltava Bedřicha Smetane. Poslije profinjene solističke izvedbe na harfi uslijedila je kruna koncerta: Puhački kvintet Sirius izveo je Arhaičnu suitu Daria Kšeneka (odnedavno profesora roga na GŠ Ferdo Livadić). Ovaj klasični puhački sastav, u kojem je zastupljeno pet različitih puhačkih glazbala (flauta, oboa, horna, fagot i klarinet), osnovan je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djelovao je pod mentorstvom prof. Gorana Merčepa. Zanimljivo je da i u ovom ansamblu svira jedan od bivših učenika GŠ Ferdo Livadić, više puta nagrađivani klarinetist Filip Mikuša.

Ostaje nam priželjkivati što više ovakvih koncertnih nastupa, osobito gostovati pred auditorijem koji ne čine samo roditelji i prijatelji izvođača, već i drugi istinski ljubitelji klasične glazbe. Zahvala na pozivu ide organizatorima - Arheološkom muzeju te Krešimiru Miheliću, zaduženom za glazbeni program u ovom prostoru.

Vesna Faullend Heferer

 

Koncert u Arheološkom muzeju

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002