27.01.2024.

19. Noć muzeja u Samoboru

Za novu publiku - podsjetnik na sjajne domaće umjetnike stripa

I ove godine Samoborci su mogli uživati u programima koje su za Noć muzeja, u petak, 26. siječnja, za njih pripremili gradski muzealci i ostali djelatnici u kulturi. Događanja je, kao i uvijek, bilo dovoljno, a trebalo je prošetati i pronaći što se sve zanimljivo odvijalo u gradskom muzeju, Pučkom otvorenom učilištu i Galeriji Prica te u Centru za mlade Bunker.

Tema ovogodišnje Noći muzeja bila je Muzeji i nova publika pa je veći dio posvećen i "mladoj" umjetnosti stripa. Danas je strip itekako uvažen u kreativnom svijetu, a i mi se možemo pohvaliti s puno vrsnih domaćih crtača stripa.

Noć muzeja počela je u kinu projekcijom animirane komedije i avanture Drevna mišologija, a nastavljena je likovnim PRICAonicama i radionicama za osnovnoškolski uzrast na temu autoporteta, koje je vodila profesorica Nevenka Miklenić. Uobičajeno se mogao pogledati i stalni postav Galerije Prica, upotpunjen izloženim osobnim i slikarskim predmetima iz Pricinog ateljea u Martićevoj ulici u Zagrebu.

U Maloj dvorani Galerije Prica otvorena je gostujuća izložba Galerije Kibla iz Maribora. Slovenski umjetnik Jože Šubic predstavio se djelima iz ciklusa Glorious Twelfth, a u Centru za mlade Bunker Noć muzeja nastavljena je otvorenjem druge izložbe – ilustracije iz svojeg prvog stripa iz serije Ajla: Skriveno – Inicijacija predstavio je mladi ilustrator, animator i strip crtač iz Samobora Ivan Šivak.

Potom je priređen i nagradni kviz na temu Strip junaci i starohrvatska mitologija, a uz korištenje moderne tehnologije posjetitelji su mogli i virtualno prošetati poznatim svjetskim muzejima.

U Samoborskom muzeju Noć muzeja bila je također u znaku stripa. Izložena su djela posuđena iz bogate privatne zbirke obitelji Novaković pa su tako posjetitelji mogli vidjeti djela nekih od najznačajnijih crtača stripa na našim prostorima, poput Julia Radilovića Julesa, Andrije Maurovića, Waltera Neugebauera, Žarka Bekera i Ivice Bednjanca.

Poseban naglasak bio je na povijesnim temama u hrvatskom stripu pa je otvorena i istoimena izložba u galerijskom potkrovlju muzeja, na kojoj je predstavljen izniman izbor stripova i originalnih crteža hrvatskoga stripa.

U muzeju su održane i dvije radionice stripa za djecu i odrasle, koje je vodio Tihomir Tikulin, a održano je i predavanje Mislava Novakovića o razvoju stripa u svijetu, povijesti hrvatskog stripa i njegovim najznačajnijom autorima. Cijelu večer glazbeno je upotpunio Oridano Gypsy Jazz Trio.

M.K.

 

19. Noć muzeja u Samoboru

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002