08.03.2024.

U Gradskoj knjižnici gostovao je poznati književnik Ivica Prtenjača

Albertovo preslagivanje prioriteta za vedriji život

Svoju novu knjigu naslova Albert predstavio je u četvrtak, 7. ožujka, u samoborskoj Gradskoj knjižici, Samoborcima uvijek dragi gost Ivica Prtenjača.

Njegov Albert je doktor znanosti ranih srednjih godina, koji, iako svjestan životnih praznina i površnosti, nema neke potrebe za većim promjenama, sve do tragičnog događaja koji mu uvelike mijenja život. Tijekom svog dugog opravka ima vremena za preslagivanje odnosa s bliskim i ostalim ljudima, stvara nova prijateljstva i ne gubi nadu u bolji, vedriji i pravedniji svijet.

Prtenjača je sa zadovoljstvom Samoborcima potpisivao kupljene primjerke knjiga, jer ih je u Gradsku knjižnicu stigla tek nekolicina pa će se na posudbu i dulje čekati. No, kako je rekla ravnateljica knjižnice Mirjana Dimnjaković, koja je autora srdačno dočekala, to je samo zato što samoborska Gradska knjižnica jednostavno više nema kamo pohranjivati ni stare ni nove naslove.

Naime, u obližnjem bivšem atomskom skloništu, koji im služi kao deponij, kako je rekla, nalazi se već 17 000 knjiga, a u postojeći prostor jedva da i igla stane.

Besmisleno je i ponavljati – pametnome dosta.

M.K.

 
08.03.2024.

Najava projekta Volim hrvatski, Gradske knjižnice Samobor, Samobor, od 11. do 17. ožujka

Podsjetiti na ljepotu i bogatstvo hrvatskog jezika

Najava projekta Volim hrvatski, Gradske knjižnice Samobor, Samobor, od 11. do 17. ožujka

Projekt Volim hrvatski provodi se tijekom Dana hrvatskog jezika, koje je utemeljio Hrvatski sabor, u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika još 1967. godine.

Gradska knjižnica Samobor, prvi je put 2015. organizirala ovaj projekt sa željom da se istakne važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upozna širu javnost o svim razvojnim fazama hrvatskog jezika. Tijekom ovoga tjedna, od 11. do 17. ožujka, već devet godina knjižnica postaje mjesto učenja, druženja i zabave. Nizom radionica, predavanja, kvizova i izložbi koje za cilj imaju istaknuti važnost očuvanja materinskog jezika te upoznati burna razvojna razdoblja u povijesti hrvatskog jezika te podsjetiti na ljepotu i bogatstvo hrvatskog jezika, Gradska knjižnica Samobor pridružuje se obilježavanu Dana hrvatskog jezika.

Ove, 2024. godine, od ponedjeljka do subote Gradska knjižnica Samobor na Odjelu za odrasle pripremila je sljedeće programe.

Kao i svake godine, u izlozima Odjela za odrasle možete pogledati izložbu, ove godine je to izložba "Volim hrvatski", iz pera Nike Baruna.

U utorak, 12. ožujka, Volim hrvatski odvijat će se na društvenim mrežama, Facebook stranicama i Instagramu Gradske knjižnice Samobor.

U srijedu, 13. ožujka, u 14 sati, održat će se predavanje "Rezervirano za maturante", dr.sc. Lana Hudeček, iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Iako namijenjeno maturantima, svi su dobrodošli. Profesorica Hudeček govorit će o tome koje su to najčešće jezične pogreške na maturi te kako ih izbjeći.

U četvrtak, 14. ožujka, u 19 sati, na rasporedu je kviz "Profesore, ne ljuti se!", u kojem će se natjecati profesori hrvatskog jezika i profesori matematike. Riječ je o zabavnom kvizu koji je jedan od zanimljivijih programa u tjednu Volim hrvatski. Sam naslov kviza je parafraza poznate igre „Čovječe, ne ljuti se“. Ideja kviza ovoga tipa je uključivanje građana (posebice učenika, koji su u ovom kvizu u ulozi navijača) u knjižnične usluge u najširem smislu riječi.

Ove će godine u kvizu sudjelovati dva tima. Profesori hrvatskog jezika: Irena Šepl, Tona Pavlin, Ivančica Otmačić i Igor Matijašić i profesori matematike: Kristina Koščević- Noršić, Zlatko Damijanić, Tihomir Ivanec i Vladimira Majdandžić.

U petak, 15. ožujka, u 18,30 još jedno predavanje, a ovo je vezano uz kajkavsko narječje. Dijelove iz Gašparotijeva djela "Cvet svetah, ali živlenje i čini svecev" interpretirat će glumac Vid Balog.

Zadnji program u ovom tjednu je Jezikova juha - radionica za polaznike Udruge IDEM koja će se održati u subotu 16. ožujka od 12 do 13 sati. Ovom radionicom završit će ovogodišnji tjedan Volim hrvatski.

D.R.

 

U Gradskoj knjižnici gostovao je poznati književnik Ivica Prtenjača

Najava projekta Volim hrvatski, Gradske knjižnice Samobor, Samobor, od 11. do 17. ožujka

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002