26.01.2024.

Samoborska premijera eksperimentalnog filma Damira Čučića

Gledali smo Polako nikuda

U četvrtak, 25. siječnja, održana je samoborska premijera hrvatskog eksperimentalnog filma Polako nikuda Damira Čučića, našeg bivšeg sugrađanina.

Nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, hrvatske premijere u okviru Human Rights Film Festivala i azijske premijere u Tokiju, Polako nikuda (sjajan naslov za naše prilike) stigao je i u naš grad.

Kao mješavina dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog, bez tečne priče, film prati Olega (Jura Ruža - student vizualnih umjetnosti) i Martu (Katarina Arbanas - knjižničarka) kroz njihovu konfuznu vezu i životne, često ovisničke, epizode.

O filmu je uvodno i nakon projekcije u razgovoru s publikom govorio sam režiser, a na kraju nije izostalo ni ugodno druženje s filmofilima uz prigodan premijerski domjenak.

S obzirom da je Čučić "žumberačke gore list", očekivali smo veće zanimanje Samoboraca za ovaj njegov dugometražni film, jer su inače premijere domaćih filmova u našem kinu redovito dobro posjećene.

No, tak je kak je, a i sam Čučić je rekel da s tim nema problema – komu se ne dopada, nek prejde van.

Za one koji možda nisu stigli na premijeru, film mogu pogledati u subotu i nedjelju (27. i 28. siječnja), u 20 sati, u Pop Up Art kinu.

M.K.

 
26.01.2024.

U samoborskoj knjižnici predstavljen je strip Ivana Šivaka "Ajla: Skriveno – Inicijacija"

Naša je mitologija jednako vrijedna kao i ostale, svjetske

U Gradskoj knjižnici Samobor sinoć je predstavljen strip Ivana Šivaka "Ajla: Skriveno – Inicijacija". Šivak živi i radi u Samoboru, ilustrator je animator i strip crtač. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2011. s autorskim djelom, grafičkim romanom Šetači tišini. Osim stripa i ilustracije bavi se i razvojem video igara.

Kao autor i ilustrator 2022. objavljuje slikovnicu “Ajla i Samoborske legende - tajni stanovnici Rudnika sv. Barbara”, koja se, po riječima knjižničarki, itekako posuđuje i čita, a široj publici najviše je poznat kao prvonagrađeni autor HNB-ovog Natječaja dizajna Eurokovanice od 2 Eura s motivom geografske karte. Nepunih godinu dana kasnije, 2023., objavljuje svoj prvi strip pod nazivom "Ajla: Skriveno - Inicijacija".

Prvi je to dio trilogije o Ajli, čuvarici prirode koja pati od potpune amnezije. Dužnost je dovodi u napušteni planinarski dom gdje upoznaje vrlo osebujnog cimera. Iako nema sjećanje tko je, ona zna da mora biti ovdje i ubrzo njezin život postaje prava pustolovina. U ovom se stripu misterij i avantura isprepliću sa "slice-of-life" elementima. Pojavljuju se i stvarne lokacije pa se radnja događa u šumama Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje, a da bi likovi stripu bili što autentičniji, Šivak se pripremao surađujući s čuvarima prirode Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Posebno je istaknuo zanimljivu i odličnu suradnju s njima te zahvalio svima, a posebno Damiru Otmačiću, koji je i prisustvovao sinoćnjem predstavljanju.

Šivaku su pitanja postavljale knjižničarke Blaženka Mavrić Vadlja, koja je bila i lektorica stripa "Ajla" i Draženka Robotić kao moderatorica razgovora. Na pitanje zašto u svojim stripovima obrađuje elemente starohrvatske, odnosno staroslavenske mitologije, odgovorio je da je shvatio da su sve ostale mitologije poznatije, a ova je najmanje zastupljena u književnosti, a jednako vrijedna.

Iako nije Samoborac, na prvi se pogled, još kao srednjoškolac, došavši na samoborski Stari grad, zaljubio u Samobor.

Izložba ilustracija iz ovoga stripa može se razgledati sve do 20. ožujka u Art Room-u Centra za mlade Bunkeru, a otvorenje izložbe bit će 26. siječnja, povodom Noći muzeja.

D.R.

 

Samoborska premijera eksperimentalnog filma Damira Čučića

U samoborskoj knjižnici predstavljen je strip Ivana Šivaka "Ajla: Skriveno – Inicijacija"

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002