03.06.2024.

Završni susret učenika i učiteljica OŠ Milana Langa u projektu Čitanje ne poznaje granice

Cjelokupan program bio je dvojezične naravi

U utorak, 28. svibnja, održan je završni susret učenika i učiteljica OŠ Milana Langa koji sudjeluju u projektu Čitanje ne poznaje granice s partnerskom školom OŠ Komenda Moste iz Komende u Sloveniji. Suradnja je to koja traje već niz godina, a koordinatorice projekta školske su knjižničarke Ivančica Otmačić i Andreja Nagode Burger. Osnovna ideja projekta jest poticanje čitanja naglas, unapređivanje čitateljskih sposobnosti i vještina, razvoj svijesti o važnosti i utjecaju čitanja te promocija hrvatske i slovenske dječje književnosti, povijesti, kulture i jezika.

Prijašnji susreti održavani su online, prošlogodišnji je ostvaren uživo u OŠ Komendi Moste, a ovaj smo dogovorili u Bregani u OŠ Milana Langa. Naše drage goste dočekali smo na ulazu škole pjesmom učenika 2. b s učiteljicom Zvjezdanom Malović.

Svečano otvorenje programa započelo je trima himnama: hrvatskom, slovenskom i europskom kako bismo ukazali na pripadnost zajedničkim vrijednostima. Cjelokupan program bio je dvojezične naravi, a izvrsno govorenje slovenskog jezika pokazali su i naši učenici, voditelji programa, Leon Smolej i Valentina Ažić koje je uvježbala učiteljica Lidija Vučajnk Škrobot.

Učenici 1. c, 2. b, 3. a i 7. b zajedno sa svojim učiteljicama Vesnom Bendom, Zvjezdanom Malović, Jasminom Dadić izveli su tri igrokaza: Pod medvedovim dežnikom, Mojca Pokrajculja i Maca Copatarica, bogate kostimografije i scenografije, a učenice 7. b s mentoricom Valentinom Mahović priredile su zvučnu knjigu/animaciju Janje Vidmar Debeluška. Osim navedenog, učenici 1.c otpjevali su pjesmu Zidamo hiško, a za cjelokupnu tehničku podršku pobrinuo se učitelj Tomislav Palačković. Učenici iz Slovenije čitali su Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Šumu Striborovu, a program je bio ispunjen poznatim hrvatskim dječjim pjesmama i slovenskim narodnim plesovima. Sva djeca pokazala su izniman trud i volju u savladavanju slovenskog, odnosno hrvatskog jezika te je ovaj susret za njih bio svojevrsna nagrada.

Na samome kraju programa prisutnima su se obratili ravnatelji škola Uroš Križanič i Igor Matijašić te su istaknuli kako su ovo generacije koje ne poznaju granice te da je ono što rade izuzetno vrijedno i važno, s nadom da će iz Bregane ponijeti samo najljepše uspomene.

Nakon održane svečane priredbe učenici su sa svojim učiteljima razgledali prostore škole, a potom je uslijedio zajednički ručak. Nakon navedenog goste smo poveli u razgledavanje Grgosove špilje, poznate samoborske turističke atrakcije i prirodne znamenitosti. Po povratku u školu učitelji su imali vremena za razmjenu iskustava i dojmova, a za učenike je organizirana sportska aktivnost u dvorani koju je priredio učitelj Igor Kupres.

Drago nam je da smo imali mogućnost ugostiti drage nam prijatelje iz Slovenije, zajedno njegovati naše jezike i kulture te ne dopustiti da nas granice dijele.

Ivančica Otmačić, školska knjižničarka

 

Završni susret učenika i učiteljica OŠ Milana Langa u projektu Čitanje ne poznaje granice

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002