06.05.2016.

Samoborska premijera dokumentarnog filma Gnothi Seauton o obitelji Kostelić

I Samoborci su malo pogurali...

Samoborska premijera dokumentarnog filma Gnothi Seauton o obitelji Kostelić

S velikim zanimanjem čekala se samoborska premijera dokumentarnog filma Brune Kovačevića i Ranka Varlaja Gnothi Seauton – Upoznaj samog sebe, nastalog nakon 23 godine praćenja obitelji Kostelić na njihovom životnom i sportskom putu prema Olimpu. Stoga su Samoborci pohrlili u kino u četvrtak, 5. svibnja, da iz prve ruke od Kovačevića i Varlaja čuju kako je nastajao film koji plijeni pažnju domaće i svjetske publike, a, kako su najavili, izgledno je i snimanje igranog filma o ovoj, čak i u svijetu, jedinstvenoj priči.

Priča o sportu, upornosti, volji, vjeri, životu, nadanjima i uspjesima jedne obitelji, koja je povremeno gotovo na granici naučne fantastike, kroz film vjerno prenosi najznačajnije događaje, uspone i padove Kostelića, koje je Ante Kostelić Gips desetljećima do u detalje bilježio u svojim čuvenim dnevnicima. Više od samih sportskih statistika, koje su zaista nevjerojatne, gledatelje će oduševiti Janica, Ivica, tata Ante i mama Marica svojom jednostavnošću i lucidnošću, kao i svojim viđenjima pojedinih životnih trenutaka i situacija. K tome, nijedna suza u filmu nije patetična, nije kanula iz nemoći ili nezadovoljstva, nego, dapače, od sreće i veselja za svaki ostvareni uspjeh.

U cijeloj toj priči i Samoborci imaju posebnu ulogu. Od obitelji Fleiss, na čelu s Nikom, koja je od svojih početaka trenirala s Janicom, obitelji Franjko i Ivice Franjka, koji je punih 7 godina svom imenjaku Kosteliću bio pomoćni trener i serviser skija u njegovom najuspješnijem sportskom razdoblju, pa do obiteljskih prijatelja i poznanika koji Kosteliće vežu uz Samobor. Stoga su i Nika i Frankie nakon premijere te večeri podijelili svoje emocije s publikom, prisjetivši se sjajnih trenutaka koje su Kostelići priuštili svima nama.

Do kasne večeri trajalo je druženje filmaša i publike pred kinom, a da je i Ivica te večeri bio u Samoboru, sigurno bi se priključio dečkima iz Tricikla, koji su nas svojom svirkom držali "do zadnjega".

M.K.

 
06.05.2016.

Izložba polaznika Kreativne likovne radionice iRPo u Samoborskom muzeju

Kroz igru i zabavu do samostalnosti i slobode mišljenja

Izložba polaznika Kreativne likovne radionice iRPo u Samoborskom muzeju

Svoje radove, nastale tijekom 2015. i 2016. godine, u Samoborskom muzeju u četvrtak, 5. svibnja, izložili su polaznici Kreativne likovne radionice iRPo, koja već niz godina djeluje u Samoboru pod vodstvom naše poznate kiparice Irene Podvorac.

U različitim tehnikama, nešto više od 35 polaznika radionice, dobi od 5 do 14 godina, izložilo je svoje najnovije radove, zorno predočivši što su naučili o likovnom govoru, elementima i jeziku likovnosti.

Kroz igru i zabavu, kao preduvjetima razvoja kreativnosti, stvorili su vlastiti likovni izričaj i pokazali smisao za stvaralaštvo, imaginaciju, samostalnost i slobodu mišljenja.

Dječje radove predstavila je voditeljica radionice Irena Podvorac, a izložbu je otvorio jedan od najmlađih polaznika, njezin sin Fran.

M.K.

 

Samoborska premijera dokumentarnog filma Gnothi Seauton o obitelji Kostelić

Izložba polaznika Kreativne likovne radionice iRPo u Samoborskom muzeju

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002