11.05.2002.

Jurjevska nedjelja na Žumberku, u Stojdragi

U spomen Marku Vukasoviću

Jurjevska nedjelja na Žumberku, u Stojdragi

Nakon gotovo mjesec dana neprestanih kiša, Jurjevska je nedjelja konačno svanula okupana suncem. A sve koji su taj dan, 28. travnja, iskoristili za odlazak u žumberački kraj, u Stojdragu, na tradicionalno Jurjevsko proštenje - nisu pogriješili. A ove je godine postojao i razlog više za dolazak u Stojdragu. Za taj je dan planirano otkrivanje novopostavljene spomen ploče i odavanje počasti Marku Vukasoviću, pjesniku čije je djelo usko vezano uz Samobor i Žumberak.

Zbivanja na tu Jurjevsku nedjelju počela su svetom misom. Služilo ju je sedam svećenika, a vodio ju je Nikola Nino Kekić, rektor grkokatoličkog sjemeništa u Zagrebu. Propovijedao je Stjepan Ivanušić, župnik Mrzlog Polja i Kalja. Pjevanje su predvodili bogoslovi grkokatoličkog sjemeništa iz Zagreba. Nakon mise uslijedio je tradicionalni Markovski blagoslov polja, vinograda i voćnjaka, sa četiri postaje.

Uslijedila je mala svečanost otkrivanja spomen ploče. S nekoliko biranih riječi o pjesniku kojeg okolina, zbog prilično burnog i boemskog života, i nije najbolje prihvatila, brojnim proštenjarima obratio se Joža Prudeus. Naglasio je da je inicijativa potekla od vlč. Mile Vranešića i da je bez uobičajenih osnivanja "odbora" ili "komisija", a uz dragocjenu pomoć entuzijasta kao što su Adolf Paar, Kruno Lucić i djelatnici Komunalca, pokojnom pjesniku iskazana zahvalnost "za dar pjesme Kraj kapele svete Ane", kako stoji na spomen ploči.

Vijenac je položio Ilija Jelenić, predsjednik kulturno prosvjetnog društva Žumberčana Tadija Smičiklas, a Ranka Novosel, predsjednica samoborskog ogranka Matice hrvatske svim je prisutnima zahvalila što su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj.

U programu nakon otkrivanja ploče sudjelovali su recitatori Matice hrvatske Vlasta Mažuranić i Milan Žegarac. U glazbenom dijelu nastupio je pjevački zbor Samoborke uz pratnju tamburaškog sastava. Izvele su izvorne narodne pjesme tog kraja, prigodnu Jurjevsku, te Tičica popeva, iz Javorka. Otpjevane su i Prudeusove Samoborske kapele, ali i Vukasovićeve pjesme Kraj kapele svete Ane i Uzmi ove ruže.

Tom je prigodom predstavljena i knjiga pjesama Marka Vukasovića "Pjesme", koju je izdao grkokatolički župni ured sv. Jurja u Stojdragi, a koju je uredio Mile Vranešić. Knjiga je pokušaj da se podsjeti na neke malo poznate detalje iz života Marka Vukasovića, a koji su do sad bili neopravdano zanemarivani.

Skupu su prisustvovali i gradonačelnik Grada Samobora Pavao Grom, njegov zamjenik Drago Plečko, te pročelnik Damir Fabek. Svi su oni iskotistili prigodu i s obiteljima se pridružili proštenjarima. Naime, tek je nakon svečanosti otkrivanja spomen ploče Marku Vukasoviću uslijedio bogat proštenjarski program, koji se uz neizostavnu žumberačku janjetinu i cviček protegao do kasnih večernjih sati.

U svakom slučaju, Jurjevska nedjelja za pamćenje.

Robert Škiljan

FOTO: vlč. Mile Vranešić, Ilija Jelenić i Joža Prudeus prilikom otkrivanja spomen ploče Marku Vukasoviću

 

Jurjevska nedjelja na Žumberku, u Stojdragi

Arhiva 2002

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003