12.02.2002.

Promoviran neobični samoborski suvenir

Samoborska putena voda

Promoviran neobični samoborski suvenir

7. veljače promoviran je u Samoborskom muzeju svojevrsni samoborski suvenir, potpuno u neskladu s ovim vremenima (ne samo fašničkim) u kojima je u žarištu alkohol i njegova potrošnja.

Od preko pedeset samoborskih izvora pitke vode, onaj pod Starim Gradom, po pričanju upućenih, ima ljekovita, pače afrodizijska svojstva.

Flaširana i etiketirana, voda s tog izvora već je prošle godine predstavljena u Muzeju, a sad je možete i kupiti, naravno kao suvenir, za 20 kuna.

Prođe li određene kemijske i medicinske analize, mogla bi se prodavati i izvan Muzeja.

Pa, tko vjeruje - neka kupi, nosi doma i proba.

I.H.

 
12.02.2002.

23.travnja na Jurjevo, u Stojdragi

Spomen-ploča Marku Vukasoviću

Konačno se ide ka ostvarenju jedne lijepe inicijative. Na zamisao župnika Mile Vranešića, te uz potporu Jože Prudeusa, Adolfa Paara i Roberta Škiljana, u kamenoklesarskoj je radionici Krune Lucića izrađena spomen-ploča samoborskom pjesniku i novinaru Marku Vukasoviću (1914-1944.).

Rođen je u Americi, od roditelja porijeklom sa Žumberka. Bio je član brojnih samoborskih društava, a vječno će ostati zapamćen kao autor popularnih pjesama "Kraj kapele svete Ane" i "Uzmi ove ruže".

Spomen - ploča će biti otkrivena 23.travnja na Jurjevo, u Stojdragi, o čemu će javnost na vrijeme biti obaviještena.

I.H.

 
12.02.2002.

Povećanje obavezne članarine neugodno iznenadilo članove samoborskog ogranka MH

Dramatično u samoborskoj Matici hrvatskoj

U siječnju je održana Izvanredna skupština Matice hrvatske Samobor. Sazivanje je potaknuto odlukom središnjice prema kojoj bi svaki član izravno njoj trebao plaćati 240 kuna godišnje, dok bi se udrugama vraćalo 50% tog iznosa. Članstvo je ujedno upozoreno da u godini u kojoj ne plati članarinu, član neće moći birati niti biti biran u tijela Matice, tj. članstvo mu se na određeni način stavlja u mirovanje.

Tri su samoborska člana Matice uplatila rečenu godišnju članarinu, dok su četri platila polugodišnju, u iznosu od 120 kuna.

Nakon burnih i pomalo dramatičnih rasprava, u kojima se podsjećalo da samoborska udruga, prema pravilniku Matice hrvatske ima pravni subjektivitet, postalo je upitno određivanje članarine i njeno ubiranje od "više instance".

Ipak, odlučeno je da se o tom problemu pokrene rasprava u Vijencu, a za to je na skupštini zadužen Milan Žegarac.

Na skupštini je, u nastavku, za poslovnog tajnika izabran Igor Bartulica, a za blagajnicu Branka Paar.

Povodom 160. obljetnice Matice hrvatske, koja se slavi ove godine, za počasne predsjednike bit će proglašeni Ivica Sudnik i Zdenko Tenk.

Za zainteresirane: dežurstvo u prostorijama Matice je utorkom i četvrtkom, od 18 - 21 sat.

T.I.

 
12.02.2002.

Jutro šansona u Samoborskom muzeju

Ivica Percl - Stari Pjer

26. siječnja održan je u Samoborskom muzeju koncert popularnog šansonjera - kantautora (pa i slikara) Ivice Percla. Najpoznatiji po pjesmi Đorđa Novkovića - Stari Pjer, Percl je slušateljstvo podsjetio na 35 godina od nastanka te pjesme, povodom čega su mu otisnuti novi CD i kazeta.

U sklopu programa Percl je izveo niz uglazbljenih pjesama najpoznatijih hrvatskih pjesnika, kao što su Dobriša Cesarić, Dragutin Tadijanović i Tin Ujević, a slušateljstvo je podsjetio i na svoje radove posvećene dečkima na prvim crtama bojišnice za vrijeme Domovinskog rata.

Pozanti je šansonjer program završio trima duhovnim pjesmama, među kojima je bila i Svetost šutnje samoborske pjesnikinje Vlaste Mažuran, a uspješni nastup je, prema očekivanju, završio Starim Pjerom.

T.I.

 

Promoviran neobični samoborski suvenir

23.travnja na Jurjevo, u Stojdragi

Povećanje obavezne članarine neugodno iznenadilo članove samoborskog ogranka MH

Jutro šansona u Samoborskom muzeju

Arhiva 2002

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003