08.12.2022.

17. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Proračun rebalansom umanjen za 4 milijuna i 335 tisuća kuna

Na dnevnom redu 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je u srijedu, 7. prosinca, održana u Centru za mlade Bunker, bilo je čak 39 točaka, ali su ih vijećnici prilično brzo sve "apsolvirali". Najvažnije točke bile su donošenje proračuna za 2023. godinu, s projekcijama za 2024. i 2025., uz usvajanje 5. izmjena i dopuna proračuna (rebalansa) za 2022. godinu, sve uz prateće dokumente koji su uz njega i zakonski vezani.

Uglavnom, kako je uvodno naglasio pročelnik za financije Željko Radovanić, proračun je ambiciozan, realan i ostvarljiv, uložit će se značajna sredstva u školstvo, kulturu, sport, vatrogastvo, civilnu zaštitu, u komunalije i još puno toga. Uz prenesena sredstva iz ove godine proračun za 2023. iznosi 64 milijuna i 483 tisuće eura (nešto manje od 486 milijuna kuna), a i dalje se dobro puni, ali će se u 2024. i 2025. smanjivati zbog već odrađenih projekata. No, Grad planira i zaduženje od oko 25 milijuna eura, ukoliko ne bude natječaja iz europskih fondova i povlačenja novca iz tih izvora, pa da predviđeni projekti ne ostanu "na čekanju".

Tako su se redali malo euri pa malo kune, a vijećnici su većinom glasova sve potvrdili i usvojili. U raspravi je prvi sudjelovao Željko Stanec i u ime Kluba vijećnika HSS-a rekao kako neće glasati za ovakav proračun te spomenuo neke projekte koje sada nastavlja nova vlast, ali koji ovakvim tempom i uz neutrošenih skoro 50 milijuna kuna u ovoj godini, koje sada jede inflacija, nisu na vrijeme napravljeni. K tome, pitao je Stanec, zašto se Grad planira zadužiti uz ovako veliki višak u proračunu. Za proračun nisu glasali ni HDZ-ovci na čelu s Matijom Hržićem, kojemu je svih 5 amandmana redom odbijeno, a za raspravu oko bivših i novih projekata, i nakon gradonačelnice Škrobot, koja je Stanca pitala "kada je u vaše vrijeme toliko velikih projekata bilo planirano i započeto", javili su se još Marko Matijaščić (Fokus), nezavisna vijećnica Irena Franceković i Sanja Horvat Iveković (SDP).

U proračunu su također prihvaćene V. točkaste izmjene Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora za parcelu u Lugu i gradnju još jednog trgovačkog centra na istočnom ulazu u grad, koje je na uvid tražila Đurđica Jančikić (HSS), a nezavisna vijećnica Irena Franceković upozorila je kako se ovakvim pristupom prema investitorima narušava vizura grada, smanjuju zelene površine i budući koridori za prometnice.

Vijećnici su gradonačelnici dali suglasnost za kupnju zgrade u Langovoj ulici u vlasništvu Komunalca, na lokaciji gdje se uređuje i škola, a na pitanje Maje Gračanin (SDP) što će biti sa stanarima koji koriste taj prostor pročelnik Marinko Džepina odgovorio je kako je s jednom vlasnicom stana dogovorena kupnja, a ostalima će se ponuditi zamjenski smještaj.

Sljedeća i zadnja sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora u ovoj godini najavljena je za 19. prosinca.

AKTUALNI SAT

Na pitanje nezavisne vijećnice Irene Franceković o najavi Zagrebačkog holdinga, kojemu po pitanju vodoopskrbe pripada i Samobor, oko poskupljenja računa za vodu za 20%, gradonačelnica Škrobot odgovorila je da do sada iz Grada Zagreba i Holdinga nemaju nikakvu službenu obavijest.

Vijećnicu SDP-a Maju Gračanin zanimalo je što je s gradnjom repetitora HT-a na Velikom dolu, kojim bi se za to područje poboljšao internetski signal, a pročelnik Džepina odgovorio je kako su za to ispunjeni svi uvjeti, dok je zamjenik gradonačelnice Petar Burić nadodao kako je problem u pristupu velike dizalice na navedenu lokaciju.

Sanja Horvat Iveković (SDP) na svoja pitanja o spremnosti škola za pripremu besplatnih obroka za školarce, kako je to predvidjelo resorno ministarstvo, te jesu li riješeni problemi grijanja i prijevoza djece s teškoćama u razvoju, odgovor je dobila od privremenog pročelnika Žugaja, koji je rekao kako po pitanju uvođenja toplih obroka od ministarstva još nemaju uputa ni informacija, grijanje je riješeno, a radi se i na poboljšanju prijevoza.

Matija Hržić (HDZ) pitao je jesu li pozivi na nedavno održanu tribinu o javnom prijevozu bili upućeni i gradskim čelnicima te predložio da se problemi s vodom pokušaju usuglasiti s obližnjim gradovima u županiji. Odgovorio mu je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, rekavši kako na tribinu Udruge potrošača, kojoj je i predsjednik, nisu zvali nikoga iz Grada.

M.K.

Matija Hržić (HDZ) kratko je pitao jesu li gradski čelnici dobili poziv na tribinu o javnom prijevozu na što je Miran Šoić, predsjednik Gradskog vijeća, a ujedno i predsjednik samoborske udruge potrošača, koja je bila organizator tribine, također kratko, rekao da nisu. Hržić se također osvrnuo na mogući problem s vodom i predložio rješavanje problema u dogovoru s drugim susjednim gradovima, Svetom Nedeljom, Zaprešićem i Jastrebarskim.

 

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002