22.07.2022.

13. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Proračun povećan za još 3 milijuna kuna!

U Centru za mlade Bunker, nakon nešto više od mjesec dana od prošle sjednice, u četvrtak, 21. srpnja, održana je i 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora, na kojoj je 16 vijećnika, a kasnije je stigao i vijećnik Horvat, jednoglasno potvrdilo svih 10 točaka dnevnog reda.

U prilogu materijalima za sjednicu bilo je i priopćenje Energo metana oko problematike opskrbom plina za kućanstva, koje je na prošloj sjednici tražila nezavisna vijećnica Irena Franceković. No, kako je u priopćenju tek potvrđeno da gradski Energo metan od 1. listopada prestaje isporučivati plin za kućanstva, vijećnica je ponovno zatražila da se i Grad očituje te da korisnicima olakša prelazak korisnicima kod drugog distributera plina.

Najvažnije je bilo izglasati Prijedlog II. izmjena i dopuna Proračuna Grada Samobora za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. te prateće dokumente - Program gospodarenja i upravljanja gradskom imovinom i usmjeravanja prostornog razvoja Grada za 2022. i programe javnih potreba u školstvu i sportu. Pročelnik za financije Željko Radovanić pojasnio je kako ih je na ove izmjene natjerao rast cijena energenata i usluga na tržištu, a do promjena je došlo na 15 pozicija – kod 4 stavke izvora prihoda i kod 11 stavaka rashoda.

S obzirom da se proračun i dalje dobro puni, tako je i nakon ovih izmjena porastao za 3 milijuna kuna, s 386 milijuna na 389 milijuna kuna, kojima će se žurno osigurati potrebna dodatna sredstva za obrazovni materijal za učenike osnovnih škola (250.000 kn), udžbenike za učenike samoborskih srednjih škola (600.000 kn), investicijsko održavanje Ustanove Sportski objekti Samobor i LED rasvjetu u 3 sportske dvorane (500.000 kn), kupnju objekta u Langovoj 31 za potrebe školstva (1.000.000 kn), radove na planinarskom domu na Velikom dolu (300.000 kn) te uredski materijal i ostale slične rashode (50.000 kn).

Tijekom rasprave o proračunu pojašnjenja su tražili Darko Lisec i Sanja Horvat Iveković (SDP) te nezavisna vijećnica Irena Franceković, a njihova pitanja bila su o problemima prijevoza i nedostatnih linija za učenike, udžbenicima te problemima u gradskom sportu nakon ostavke predsjednika Samoborskog športskog saveza. Gradonačelnica Škrobot i privremeni pročelnik Silvio Ivan Žugaj odgovorili su kako o svemu vode računa, da će učenicima i roditeljima sve oko udžbenika biti jasnije nakon 1. kolovoza, do kada će u Gradu pripremiti i konkretne upute, prijevoz se rješava, te da ostavka predsjednika SŠS-a nema veze s povećanjem sredstava za Ustanovu SOS, a ide u korist svih sportaša i uštede na energiji.

Vijećnici su potom odobrili sklapanje ugovora s tvrtkom RC Samobor Logistic d.o.o. o odricanju od vlasništva u korist javnog dobra put u poslovnoj zoni Bobovica i suglasnost za izgradnju komunalne infrastrukture, sve u korist i potom kao neotuđivo vlasništvo Grada Samobora, s time da će navedena tvrtka sve izgraditi o svom trošku i još platiti sve naknade.

Uglavnom, gotovo je nevjerojatna vijest da se investitor u korist Grada odriče vlasništva 6415 m2 nekretnina, vrijednih više od 1.000.000 kuna, bez ikakvih potraživanja. No, kako je rekao resorni pročelnik Marinko Džepina, to je jedan od najvećih projekata i investicija na području Grada pa su ovakvim ishodom i više nego zadovoljni, jer "tvrtka će izgraditi pristupnu cestu dugu 400 metara s rotorom, javnom rasvjetom i oborinskom odvodnjom te se potom odreći vlasništva nad tim javnim dobrom kojemu je investitor i bez naknade ga prenijeti u neotuđivo vlasništvo Grada Samobora"

Nije zapelo, ali tražila su se obrazloženja za 8. i 9. točku dnevnog reda, prema kojima se Grad Samobor odriče prava prvokupa nekretnina na području Svete Helene sukladno ponudama obitelji Rešetar i Sara Centra Sesvete d.o.o. iz Zaprešića, kako prodavateljima to nalažu propisi, kojih je ukupna vrijednost veća od 1.700.000 EUR-a. Naime, te nekretnine stavljene su 2020. godine pod preventivnu zaštitu konzervatora do donošenja rješenja nadležnog ministarstva o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, ali se još ne zna točno o kojoj vrsti takvog dobra je riječ, a govori se o nekim arheološkim nalazima i starom groblju.

Vijećnicima nije bila sporna odluka kojom Grad odustaje od kupnje zbog visoke cijene, kako je obrazložila gradonačelnica, ali smatraju da je i Grad trebao napraviti svoju procjenu, koja bi potvrdila ili opovrgnula vrijednost tog zemljišta, koje bi možda u budućnosti bilo zanimljivo ili turistički isplativo (Franceković), uz upitnu činjenicu da se bez rješenja i jače zaštite konzervatora takvo zemljište uopće može prodavati (Sanja Horvat Iveković).

Pročelnik Džepina odgovorio je kako su konzervatori očito dozvolili prodaju i buduću gradnju na tim česticama, a gradski pročelnik za provođenje dokumenata prostornog uređenja i gradnju Davor Bošković dodao je da će se Grad kod izdavanja potrebnih dozvola ionako morati voditi propisanim uvjetima i ograničenjima konzervatora i ministarstva.

Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić zaključio je raspravu ustvrdivši da se radi o privatnom vlasništvu, Grad se očitovao na ponudu, a sve ostalo podliježe postojećim zakonima i propisima.

Sljedeća sjednica Gradskog vijeća bit će 25. kolovoza.

M.K.

AKTUALNI SAT

Aktualni sat pitanjima vijećnika otvorio je Darko Lisec (SDP) o problemima prijevoza, odnosno nedostatkom linija za školarce koji iz okolnih mjesta putuju u samoborske škole. Manji problemi su na putu do škole, ali je puno teže vratiti se doma, jer linije su vrlo rijetke, neodgovarajuće i nepovezane, posebno one prema Galgovu, Svetom Martinu pod Okićem i Klakama pa Lisec je tražio da se taj problem riješi do početka nove školske godine.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković ponovno je istaknula problem (ne)isporuke plina za kućanstva od 1. listopada, ustvrdivši da ih Energo metan svojim dopisom ucjenjuje i traži da sami pronađu novog distributera, iako je zadnji puta to odrađeno automatski, te od Grada traži da posreduje na isti način kako ljudi ne bi ostali bez plina. I ona je postavila pitanje lokalnog prijevoza, ovaj puta za Pavučnjak, jer djeca nakon završetka osnovne škole nemaju liniju koja bi im odgovarala kada počnu pohađati neku od samoborskih srednjih škola.

Gradonačelnica Škrobot odgovorila je kako su bili na sastanku s direktorom Energo metana Oklopčićem te će napraviti sve da korisnicima olakšaju prijenos na drugog dobavljača plina. Gradska plinara Zagreb mora preuzeti opskrbu, ali treba vidjeti oko prijenosa na korisnike, jer Energo metan može nadalje nabavljati plin samo po visokim tržišnim cijenama, rekla je Škrobot.

Dodala je i da konstantno rade na problemu prijevoza te da je već održan sastanak s Autoturistom, a sljedeći tjedan bit će sastanak i sa Samoborčekom pa će nakon toga izvijestiti javnost o detaljima. Naglasila je također da Grad može utjecati na lokalne linije pa će to i učiniti, iako je problem prijevoza kompleksan.

Maja Gračanin (SDP) pitala je zašto nisu počeli radovi na "betonki", najavljeni još za lipanj, dok se u Svetoj Nedelji na toj cesti već radi. Zanimalo ju je i ima li Grad neku strategiju po pitanju poskupljenja energenata i priprema li kakve dokumente ili upute za uštede, kako se to posvuda najavljuje.

Petra Škrobot odgovorila je da su za radove na "betonki" već izabrani izvođači, ali se čeka na odgovor nadležnih po pitanju žalbe koja je stigla na odabir nadzora, pa će onda, ovisno o tom rješenju, početi i radovi. Što se tiče energetskih ušteda, rekla je gradonačelnica, pregledavaju se objekti u vlasništvu Grada i ispituju mogućnosti postavljanja solarnih panela, LED rasvjete i slično, nakon čega će i energetska strategija Grada morati ići u izmjene.

Sanja Horvat Iveković (SDP) osvrnula se na infrastrukturne radove na vodovodima i cestama, koji zbunjuju građane po pitanju brzine i rasporeda njihovog odvijanja. Smatra da bi trebalo obići gradilišta, da se provjeri radi li se prema projektima i rokovima, da se ne izgube novci iz EU, a pitala je i o ulaganjima u novu područnu školu u Rakovom Potoku.

Gradonačelnica je odgovorila kako su stalno u kontaktu s Vodoopskrbom i odvodnjom, koji tvrde da je sve u rokovima, ali je tu bilo nekih promjena i sada su radovi ponovno krenuli. Kod škole u Rakovom Potoku radi se na uređenju okoliša, kao i u područnim školama Klake i Pavučnjak.

 

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002