05.07.2022.

36. Rudarska greblica

Najbolju greblicu i ove je godine napravila Martina Škiljan

Prvog vikenda u srpnju svi putovi vode u Rude, na Dane Rudarske greblice. U manifestaciju se s veseljem uključuju gotovo svi mještani, jer događanja ima toliko da organizatori, članovi Udruge Rudarska greblica, uz svesrdnu pomoć KUD-a Oštrc, unatoč svojoj brojnosti imaju pune ruke posla od ranih jutarnjih sati do kasne večeri.

Bilo je tako i ove godine. Subotnje poslijepodne 2. srpnja, tradicionalno je bilo rezervirano za popularne Gastro susrete ispred Rudnika svete Barbare, na kojima su ovaj puta sudjelovale amaterske ekipe kuhara dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Buzeta, Komiže, Drniša, Zasadbrega te domaćini Rudari.

Brojne specijalitete koje su spremili kušao je i ocjenjivao tročlani žiri – blogeri Vedran i Mihaela Bošković te Franka Radić, kojima se najviše dopala ponuda specijaliteta iz Buzeta, drugi su bili Komižani, treće mjesto pripalo je Drnišanima, a četvrto mjesto podijelili su domaćini i gosti iz Zasadbrega. Kuhari su uz Renatu Lehpamer iz Pekarne Nikl, koja je držala radionicu izrade Rudarske greblice, naučili spravljati greblicu po izvornom receptu. Majstorica Renata pohvalila je njihove prve greblice pa su tako zajednički podijelili i prvu nagradu.

Uz Domače dečke, koji su cijelo vrijeme pjesmom i svirkom zabavljali posjetitelje, predstavile su se udruge Budi dobro iz Ruda, koja pomaže osobama oboljelih od karcinoma i njihovim obiteljima, te Udruga Sinergija Samobor, koja brine o osobama s invaliditetom, o čijem radu su svi zainteresirani mogli više doznati od predsjednika ovih udruga, dr. Josipa Majcana i Viktora Jozića.

Točilo se, uz ostalo, craft pivo Zeppelina iz Bjelovara, u ponudi su bili i originalni Rudburgeri, a po prigodnim cijenama svi su mogli obići rudnik sa stručnim voditeljima i kupiti izvorne suvenire.

S nestrpljenjem se čekao zalaz sunca i osvježenje od nemilosrdne dnevne vrućine. Program je počeo vatreno uz Cirkulturu, uslijedio je arheološko-dokumentarni film Vučedol Partridge, dijelom sniman i u Rudama, a večer je svojim koncertom zaključio svestrani glazbenik Roko Vušković.

U nedjelju prijepodne svi su se ponovno najprije okupili pred Rudnikom, gdje je, uz brojne radionice, igre i predstave osmišljene za najmlađe, održana Dječja greblica.

Za glazbeni uvod u tradicionalne Folklorne susrete na sportskom igralištu u centru Ruda, koje je otvorio zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić, bilo je zaduženo Tamburaško društvo Kerest iz Svete Nedelje, nakon kojeg su se na pozornici izmjenjivali dječji ansambli i veterani KUD-a Oštrc, Folklornog ansambla Zabok, KUD-a Pregrada, DFA Ivan Goran Kovačić i Etno kluba Zagreb. Susrete su pjesmama i plesovima Samobora zaključili domaćini iz KUD-a Oštrc.

A dok se na pozornici pjevalo i plesalo, na ocjenjivanje su stizale greblice iz kućne radinosti svih onih koji su htjeli provjeriti znaju li dobro napraviti čuveni rudarski "tenki kolač" i osvojiti neku od lijepih nagrada. Pred ovogodišnji žiri – Martina Skendrovića, Renatu Lehpamer, Andrejasa Nikla i zamjenika gradonačelnice Petra Burića, stiglo je čak 18 greblica, redom šifriranih i pod osebujnim nazivima koje su im dodijelili njihovi vlasnici. Svi su, dakako, prigodno nagrađeni, a najbolju greblicu i drugu godinu zaredom ispekla je doma Martina Škiljan, kojoj je ovo zapravo treća prva nagrada na natjecanju. Odmah iza Martinine "Hortenzije" istaknula se "Bucica", greblica Patricije Prosoli, a treće mjesto pripalo je "Loli" Kristine Nikl.

Do kasnih noćnih sati Rudare i njihove goste, koji su jedva mogli naći pokoje slobodno mjesto na prepunom igralištu, zabavljao je poznati domaći Panorama band. Nije izostala ni tombola, za koju su brojni sponzori osigurali više od 300 nagrada, a brojeve dobitnika 20 najvrednijih oglasio je s pozornice dugogodišnji voditelj programa Dana Rudarske greblice Mislav Maroević, neraskidivo vezan s ovim krajem i obiteljskom adresom u Rudarskoj dragi.

M.K.

 

Arhiva 2022

2024

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002