01.10.2022.

Svečanim proglašenjem pobjednika 19. međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić i koncertom prošlogodišnjeg laureata natjecanja, nastavljena je 47. Samoborska glazbena jesen

Nagrade Josipi Bilić i Mateju Mijaliću

Natjecanje mladih glazbenih umjetnika do 28 godina starosti, jedan je od najuzbudljivijih i najemotivnijih segmenata Samoborske glazbene jeseni. Zbog visoke razine kandidata koji su se natjecali u dvije etape, tešku odluku o najboljima među šestero finalista morao je donijeti žiri, u čijem su sastavu bili skladatelj Srećko Bradić, dirigent Tomislav Fačini, oboist Branko Mihanović, dirigent Zdravko Šljivac i muzikologinja Ivana Kocelj.

Nagrada za najbolju umjetničku osobnost pripala je sopranistici Josipi Bilić.

- Pokazala je besprijekornu tehniku, uvjerila da razumije glazbu koju izvodi i pobrinula se da je razumije i publika. Istaknula se pomno izrežiranim scenskim nastupom i kontrolom svakog detalja - istaknuo je umjetnički voditelj festivala Srećko Bradić.

Ravnateljica POU Samobor Jelena Vojvoda uručila joj je nagradu; ček od 15.000 kuna, uz koncerte na festivalima: Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival sv. Marka te praizvedbu novog djela skladateljice Sare Glojnarić na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2023.

Matej Mijalić osvojio je Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Zamjenik gradonačelnice Grada Samobora Petar Burić uručio mu je novčanu nagradu od 7.500 kuna, a mladi umjetnik osvojio je i koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Umjetnički voditelj festivala Srećko Bradić istaknuo je kako je Matej izveo tehnički izazovnu skladbu.

- Matej je Slavensku sonatu za violinu i klavir, op. 5 Josipa Štolcera Slavenskog, koju je ostvario zajedno s pijanistom Davidom Vukovićem, izveo guslački superiorno, zvukovno raskošno i s izraženim senzibilitetom za tradicijski izvor - kazao je Bradić.

Nakon dodjela nagrada, uslijedio je koncert prošlogodišnjeg laureata natjecanja Filipa Filipovića uz klavirsku pratnju Lane Bradić.

U petak, 30. rujna, u župnoj crkvi sv. Anastazije djela Gudački trio Alfreda Schnittkea i 3. klavirski kvartet u c-molu Johannesa Brahmsa izveli su Borivoj Martinić-Jerčić na violini, Gernot Süßmuth na violini, Aleksandar Milošev na violi, Jelena Očić na violončelu i Martina Filjak na pianu.

U subotu 1. listopada, od 20:00 sati u župnoj crkvi sv. Anastazije na rasporedu su Zagrebački solisti pod ravnanjem dirigenta Matea Narančića, koji na programu imaju djela Schellera, Haydna, Weinera, Bartóka i Krstića.

Završnica festivala 47. Samoborska glazbena jesen je u nedjelju 2. listopada, kada će ponovno nastupiti petero večerašnjih glazbenika (Martinić-Jerčić, Süßmuth, Milošev, Očić i Filjak) koji će ovaj put izvesti djela Beethovena i Šostakoviča.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti na www.ulaznice.hr.

Sve informacije o ulaznicama i programu festivala dostupne su na www.samobor-festival.com.

Organizator Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i medija RH, Zagrebačka županija i Grad Samobor.

M.V.

 

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002