12.12.2022.

Udruga Ekosspiritus na adventu u Austriji

Vratili se tjelesno umorni, ali duhovno ispunjeni

Kao jedan od elemenata pripreme za Božić, Udruga Ekosspiritus ponudila je svojim članovima i prijateljima mogućnost sudjelovanja na jednodnevnom adventskom putovanju koje se održalo 10. prosinca 2022. godine. Autobus pun znatiželjnih putnika, pod vodstvom Radovana Librića, u rano prijepodne stigao je u znameniti gradić Hallstatt na jugozapadnoj obali Hallstattskog jezera u Gornjoj Austriji. Mjesto je najpoznatije po starom rudniku soli, a izletnici su se zadržali u razgledavanju njegovih slikovitih ulica i kuća, crkve, groblja i kosturnice, zbog čega je i upisan na UNESCOV popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Kao sljedeću destinaciju obišli su puno manji, ali time i posebno zanimljiv i ugodan gradić St. Gilgen. Zajedno su se pomolili u lokalnoj crkvi te posvetili slobodno vrijeme razgledavanju mjesta s naglaskom na jaslice – od onih koje ukrašavaju jednu od gradskih ulica do velike prodajne izložbe gdje se mogu obići, ali i kupiti razni modeli jaslica izrađenih od prirodnih materijala. Počeo je padati snijeg, koji je adventski sajam, s toplim osvjetljenjem, te mnoštvom štandova s kuhanim vinom i raznim rukotvorinama, pretvorio u pravo idilično božićno selo gdje se svi druže, smiju, budu zajedno.

Snijeg koji je i dalje padao i prvi mrak koji se počeo lagano padati je treću destinaciju, grad St. Wolfgang, učinio i mističnim i zanimljivim u isto vrijeme. Svetog Wolfganga, sveca po kojem mjesto nosi ime, putnicima je predstavio mons. Nedjeljko Pintarić, koji ga dobro poznaje zbog činjenice da se nedaleko Klenovnika u Hrvatskom zagorju nalazi jedina preostala kapela posvećena ovom svecu u Hrvatskoj te najjužnija, ako gledamo ukupan europski prostor. Nakon obilaska crkve i dojmljivog glavnog oltara te jaslica, koji su spremni u motivu prazne štalice i Marije i Josipa, a koji su vidljivi tek na putu prema Betlehemu, utonuli su u boje i mirise grada. Velik broj štandova i trgovina, bogata turistička ponuda i razni zakutci za istraživanje doveli su do dominantnog zaključka kako se u ovo mjesto svakako isplati vratiti i na neki dulji boravak.

Tjelesno umorni, ali duhovno ispunjeni, dojmovi i fotografije dijelili su se tijekom vožnje kući, a svima koje će susretati u danima koji nadolaze svi će sigurno prepričavati svo bogatstvo koje stane u jedan dan – ako je to dan proveden u zajedništvu Udruge Ekosspiritus.

Katarina Pučar

 

I Samoborska češnofka uživa europsku zaštitu izvornosti

Arhiva 2022

2023

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002