31.12.2011.

HPD Jeka održalo božićni koncert s izvedbom mjuzikla Božićni mir

Božićni mir velike obitelji

Četiri generacije pjevača HPD Jeka, od onih najmlađih trogodišnjaka do iskusnih skoro 80-godišnjaka, okupile su se kao jedna velika obitelj na pozornici Hrvatskog doma i zajednički izvele mjuzikl Božićni mir. Također, u skladu s blagdanskim razdobljem u kojem se nalazimo, veliki mješoviti zbor HPD Jeka i Jekin gradski dječji zbor predstavili su se u četvrtak, 29. prosinca, i skladbama u božićnom duhu. Tako je početak pripao mješovitom zboru (koji je, podsjetimo, nedavno obilježio 40. godišnjicu obnove djelovanja HPD Jeka) i izvedbi 5 pjesama kao uvod u predstavu. Prema pojašnjenju maestra Josipa degl'Ivellia riječ je uglavnom o manje poznatim, rjeđe pjevanim božićnim pjesmama: S nebesa anđel sišao, Klanjam ti se kraljiću, Oj djetešce, Poslušajte sada svi i Adeste Fideles.

Potom su na pozornicu stupili članovi Gradskog dječjeg zbora i prionuli izvedbi Božićnog mira. Riječ je o mjuziklu koji je nastao na poticaj i zamolbu časne sestre milosrdnice s. Bernardine Crnogorac, koja je maestru degl'Ivelliu poslala svoj tekst, a iz kojeg je maestro potom sastavio sedam pjesama.

- Napravili smo nešto što možda za ovu našu malenu dječicu u zboru prelazi njihove limite, ali oni su se toliko potrudili da, iako je tekst kojeg će tumačiti, glumiti, recitirati, pjevati, graničan uopće s mogućnošću spoznaje tog teksta (jer je tekst vrlo dobar, vrlo dubok, iako je pisan za djecu nešto višeg uzrasta), vjerujem da će, iako tako mali, pokazati veliku zrelost.... HPD Jeka se ovom predstavom ujedno i vraća u prošlost. Prije 73 godine je zadnji puta u okviru HPD Jeke bila i dramska sekcija koju su vodili Marko Vukasović i Ivica Sudnik pa su oni u to doba, baš negdje u ovom razdoblju, održali božićnu predstavu. Pokušavamo nastaviti i tu tradiciju – pojasnio je publici u samoborskoj kino dvorani Josip degl'Ivellio.

Uslijedila je izmjena recitatorskih, glumljenih dijelova mjuzikla koji govori o razmišljanjima pastira dok čekaju još nerođenog Isusa koji donosi (unutarnji) mir i sedam skladbi: U gradu Betlehemu, Molitva, Psalam, Svi veselo, Velika milost, Kleknimo svi i Dar Isusu – Isusov mir. Za glasovirsku pratnju bila je zadužena Heda Gospodnetić, asistentica dirigenta degl'Ivellia, šaptačica i kostimograf bila je Terezija Penić, a voditeljica izrade rekvizita bila je Nedjeljka Jelenić. Poput pravih profesionalaca mali su glumci i pjevači odigrali svoje uloge i otpjevali pjesme, a nakon iskrenog pljeska publike svi su nagrađeni i izvedbom skladbe Božić volim ja, u kojoj se velikoj obitelji na pozornici pjesmom iz svojih sjedala pridružio i auditorij. Maestro Josip degl'Ivellio iskoristio je prigodu kako bi zahvalio svima koji su pomogli realizaciji programa, a posebno roditeljima koje je pozvao da upišu svoju djecu u Gradski dječji zbor HPD Jeka.

K.S.

 

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002