19.01.2011.

Samoborski fotograf Romeo Ibrišević u neobičnoj akciji pomoći otoku Socotra u Indijskom oceanu

Ribički štapovi za stanovnike "otoka blaženstva"

Nova avantura odvela je poznatog samoborskog fotografa Romea Ibriševića u daleki Jemen. Naime, u toj državi, smještenoj na strateški izuzetno važnom dijelu Arapskog poluotoka, nalazi se i malo poznat arhipelag Socotra. Ova četiri otoka, udaljena 250 km od Somalije i 350 km od kopnenog Jemena skriveni su prirodni dragulj za kojeg je do prošle godine Ibrišević čuo tek usput, kao jednu od destinacija kojoj se stalno vraćao njegov prijatelj i kolega Tješimir Marić.

- Njega bi svake godine u ovo doba "ulovilo nešto" pa bi otišao tamo, no nikad nije puno pričao o otoku. Međutim, jednog sam dana dobio e-mail o "nevjerojatnom otoku u Indijskom oceanu". I tada sam povezao da je to otok na kojeg odlazi Tješimir – pojašnjava Ibrišević korijene svog putovanja. Naime, fasciniran onime što je vidio u mailu, sa željom da na svojim fotografijama ovjekovječi taj netipični krajolik, Romeo je zamolio Marića da ga naredni put povede do Socotre. Ovaj je na to pristao, ali pod jednim uvjetom.

- Rekao je da mogu ići s njim ukoliko mu pomognemo u realizaciji jedne ideje: da na Socotru odnesemo pribor za ribolov, odnosno ribičke štapove i podijelimo ih mještanima u priobalnim selima. Meni je to zazvučalo kao fenomenalna ideja i tako smo ušli u projekt "štapovi za Socotru" - priča Ibrišević i objašnjava kako Socotra djeluje kao otok na kojem vrijeme teče sporije, gdje u "bogomdanom" krajoliku žive ponosni, ali siromašni ljudi kojima pomoć u obliku ribičkih štapova puno znači, s obzirom da se ribolovom prehranjuju.

Iako za prvu ruku baš i nisu doživjeli previše razumijevanja za svoju ideju, Romeo i Tješimir ipak su skupili nekoliko štapova (tu je pomogla i Obrtnička komora Zagreb svojom donacijom), koje su prilikom svog odlaska u Jemen krajem prošle godine uručili nekolicini sretnika. A nakon toga mogli su se slobodno okrenuti otkrivanju čari Socotre, čije ime, izvedeno sa sanskrta, znači "otok blaženstva".

- Na otoku smo proveli 10 dana. Krajolik je nevjerojatan. Imaju duge pješčane plaže koje su uglavnom prazne, jer turizam nije uopće razvijen, iako pokušavaju raditi korake u tom smjeru. Priroda je nevjerojatna, obiluje endemskim vrstama nevjerojatnih boja i oblika koje kao da nisu s ovog planeta. Klima je vrlo ugodna; imaju ocean, planine, slatku vodu, rijetko kad sam vidio tako lijep krajolik – prisjeća se Ibrišević, dodajući da je unatoč svim tim ljepotama teško preporučiti Socotru kao turističku destinaciju. Pogotovo u sadašnjoj neizvjesnoj situaciji na tom području (u listopadu je američka vlada izdala upozorenje svojim građanima da izbjegavaju odlazak u Jemen, a onima koji su tamo da se pripreme za eventualnu evakuaciju).

- Međutim, svakako se radi o destinaciji koju treba pogledati, ako nikako drugačije barem na internetu. Trenutno tamo dolaze uglavnom znanstvenici zbog endema, dolaze penjači (u vrijeme boravka Romea i Tješimira na Socotri je vježbao svjetski prvak u penjanju), ima ronioca jer je podmorje bogato (iako, ima i morskih pasa) i raznih avanturista – kaže Ibrišević. Što se komunikacije tiče, tu i tamo netko govori koju riječ engleskog, a, zanimljivo, kaže Romeo, u njegovom govoru prepoznali su riječi "pusa", "čaj" i "taman" kao izraze koje i oni koriste. Što se planova tiče, povratak na Socotru vrlo je izgledna opcija, objašnjava Ibrišević, obzirom da bi se u drugom navratu pokušalo prikupiti još veći broj ribičkih štapova.

K.S.

 

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002