04.07.2011.

Tradicionalni susret pjesnika u Samoboru održan po 22. put

Ljubovanje uz Ljubicu

Samobor je još jednom otvorena srca i ruku prigrlio sve pjesnike koji su se odazvali pozivu Pučkog otvorenog učilišta na 22. večer hrvatske ljubavne poezije – tradicionalnu Ljubicu. Kao i prethodnih godina, pjesnici su se prvo okupili i položili vijenac i ruže na Ljubičin grob uz župnu crkvu svete Anastazije, a na pjesnički zid postavljena je ploča sa stihovima Paje Kanižaja kao najstarijeg sudionika ovogodišnjih susreta (koji je prethodni dan odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Antuna Radića). U ime organizatora okupljene je 2. srpnja pozdravila Vesna Burić, a među njima i novoizabranog predsjednika Društva hrvatskih književnika Božidara Petrača, predstavnicu Vijeća slovenske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu Polonu Jurinić te predstavnike Grada Samobora, savjetnicu gradonačelnika Maricu Jelenić i pročelnika Damira Fabeka.

S druge strane zida ljubavne poezije također se nalaze mramorne ploče, ali na njima su imena onih koji su na najteži način dokazali svoju ljubav prema domovini – imena poginulih hrvatskih branitelja. Njima u čast položen je vijenac i zapaljene svijeće. Tom je prigodom predsjednik DHK-a Božidar Petrač rekao da slavimo 20. godišnjicu hrvatske državnosti, ali i 20. godišnjicu pogibije člana društva Siniše Glavaševića. Stoga je pročitana jedna njegova priča upravo ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti.

Nakon toga sudionici ovogodišnje manifestacije ugošćeni su u gradskoj vijećnici, gdje ih je pozdravila savjetnica gradonačelnika Marica Jelenić, a predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač najavio još jednu manifestaciju koju će od sljedeće godine organizirati DHK i samoborsko Pučko otvoreno učilište, ali je detalje još želio zadržati u tajnosti.

Galerija Prica postala je već tradicionalno mjesto u kojem pjesnici čitaju svoje ljubavne stihove, a koji će sljedeće godine biti objedinjeni u zbirci, kao i prethodnih godina. Uz predstavljanje izdanja zbirke s prošlogodišnjeg susreta (u kojoj se nalazi 55 pjesama), ove su godine pjesnikinje i pjesnici dobili na dar za sudjelovanje na ovogodišnjoj Ljubici aromatični svijećnjak u obliku jabuke te ružu. Njih je uručivala ovogodišnja Ljubica – Lidija Požgaj. Na početku ispravljena je i greška koja se dogodila još 1996. godine, kada je pjesma Anđele Ivčić pripisana krivom autoru, a ponovljena je i u Odjecima Đulabija. Stoga je Anđela Ivčić ponovno pročitala svoju pjesmu Kak lepa noć. Nakon nje slijedili su novi ljubavni stihovi četrdesetak autora, koliko ih se ove godine okupilo.

Posebnost ove godine bio je nastup Jelene Radan, koja je glazbom dočarala ljepotu svoje potrage za fadom.

Mato Šipuš

 

26. Rudarska greblica u tri dana povezala je ljude

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002