17.04.2011.

Održana 24. Samoborska salamijada

Rekordi u službi dobre zabave

Samoborska salamijada u svom 24. izdanju, slobodno se može reći, prodisala je punim plućima. Na novoj lokaciji u bivšoj vojarni, pod novim šatorom, uz dovoljno prostora da oko 1400 posjetitelja Salamijade uživa u onome što su im priredili organizatori iz Zlatne šajbe, i bez toga da su jedni drugima praktički na leđima, uz dodatne programe koji su začinili već ionako dobro osmišljenu manifestaciju – 24. Samoborska salamijada postavila je nove standarde i dokazala da najave, prije svega predsjednika "šajbera" Dubravka Viduča, o pozicioniranju kao regionalnog lidera nisu bile tek puste želje. Osim nikad većeg broja posjetitelja, uz već uobičajenu listu visokih uzvanika, pokazao je to i nikad brojniji kontigent gostiju iz drugih zemalja. U Samoboru su se tako u subotu, 16. travnja, okupili i zaljubljenici u salame iz Slovenije, Slovačke, Austrije, Mađarske i Srbije, uz domaće prijatelje iz Svete Nedelje, Zaprešića, Jastrebarskog i Zagreba.

- Ova Salamijada je po mnogo čemu posebna. Po prvi puta smo otišli s našeg prekrasnog Trga u prostore bivše vojarne Taborec zato da možemo primiti sve vas koji želite doći na Salamijadu. Ove godine je ovdje i najduža salama ikad napravljena na ovim prostorima, duža od 26 metara, koju je napravio Igo-Mat. Ovdje se nalazi i velik broj gastro majstora, a delicije je pripremalo 16 majstora kuhinje iz 3 zemlje i 6 gradova. Tu je i velika torta u obliku salame. Puno je rekorda vezanih uz ovu Salamijadu, ali mi nismo tu zato da obaramo rekorde, nego da vas zabavimo i učinimo ovu večer lijepom. Hvala što ste došli, hvala sponzorima, a posebno Gradu Samoboru, jer bez njihove pomoći Salamijada ne bi bila kakva je – naglasio je u uvodnom obraćanju predsjednik Zlatne šajbe Dubravko Viduč.

Kako i dolikuje, 24. Salamijadu službeno je otvorio samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, pozdravivši pritom sve uzvanike među kojima su bili ministar gospodarstva Đuro Popijač, potpredsjednica Sabora Željka Antunović, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore Grada Zagreba Ivan Obad, predstavnici MUP-a na čelu s tajnikom Kabineta ministra Tomislava Karamarka Dubravko Novak, predstavnici Zagrebačke županije i gradonačelninici Zagreba Milan Bandić, Svete Nedelje Drago Prahin, Zaprešića Željko Turk i Jaske Mihael Zmajlović, posebno naglasivši dolazak državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvitka i izaslanika potpredsjednika Vlade Bože Pankretića Karla Gjurašića, kao jednog od onih koji su posebno zaslužni za povrat vojarne Gradu.

- Želim čestitati i svim natjecateljima, svima koji su svoje umijeće stavili pred ocjenjivačku komisiju Samoborske salamijade. Želim da se lijepo i ugodno osjećate i vratite i sljedeće godine, jer dobar dio vas je bio s nama i proteklih godina i time učinio Samoborsku salamijadu ovako velikom i grandioznom kakva je večeras – poručio je gradonačelnik Krešo Beljak, nakon čega je moglo i službeno početi uživanje u ponuđenom.

A nudilo se uistinu za svakoga ponešto. Ugostitelji Samobora (Lavica, Lubino, Gabreku, Kod spilje, Zeleni papar i Wok Inn), Svete Nedelje (Gaucho), Zaprešića (Golf i Barbara), Zagreba (Branko Ognjenović i CHEFlja), Jaske (Pastuh i Princess centar) i slovenske Sevnice (Dolinšek i Mastnak) i ove su godine oduševili spravljenim delicijama ponuđenima na stolovima koji su zauzeli čitavo jedno krilo velikog šatora. Posebna je pak atrakcija bio mladi austrijski kuharski velemajstor Markus Tomasin, koji je svojim kreativnim pristupom salami istovremeno izazivao nevjericu i oduševljenje spravljenim jelima kao što je cappuccino od salame(!).

Središnji trenutak Salamijade bio je, po običaju, dodjela priznanja najboljima u tri konkurencije spravljača salama. Tako je Velika zlatna šajba u konkurenciji registriranih proizvođača, nakon niza godina u kojima je titulu osvajao Igo-Mat, pripala ovaj put Dr. Škobiću. U međunarodnoj kategoriji najboljom je ocijenjena salama Staneta Krnca iz slovenske Sevnice, a u najtradicionalnijoj i najbrojnijoj kategoriji, kategoriji hobista, od 100 salama najviše bodova dobila je ona Dubravke Koletić, čime je Velika zlatna šajba ostala u ženskim rukama (prošle godine slavila je mlada Mihaela Slamar).

Uz bend Kužiš stari moj i uz gostovanje Đurđice Pleše Vujica, koji su dobro rasplesali okupljene, prigodnu tombolu te višestruko punjenje tanjura i sljubljivanje s vinima samoborskih vinara Župančića i Runtasa, pri čemu je svojim savjetima pripomagala i Vinska kraljica Zagrebačke županije Samoborka Kristina Vugrin, 24. Samoborska salamijada nastavljena je onako kako je to bilo predviđeno i obećano - u dobrom raspoloženju. Jasno, organizatorima je ostalo odraditi još jednu obvezu koju su si sami zadali – jutro poslije na središnjem gradskom trgu svima besplatno ponuditi samoborske salame te narezati i rekordnu, 26 metarsku salamu na Danu otvorenih vrata Zlatne šajbe.

K.S.

 

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002