04.09.2011.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije i malo iz prošlosti o Kalju

Kuća za odmor u Kalju

Prigodom auto-turističkog izleta po Žumberačkom gorju posjetio sam u Kalju i ustanovu Caritas. Selo se nalazi na prijelazu između središnjeg i zapadnog Žumberka, na sporednom grebenu koji se cestom od Petričkog Sela spušta oko 1,5 kilometara u selo i dalje u dolinu potoka Slapnice. Caritasova kuća otvorena je 2001. godine u preuređenom župnom dvoru na nadmorskoj visini od 567 metara.

Prilaz Kalju je od Jastrebarskog preko Krašića i Kostanjevca, i od Samobora, kroz Breganu, Grdanjce i Stojdragu. Dr. Ivan Krajač (1877.-1945.), reformator hrvatskog planinarstva, tadašnji predsjednik Hrvatskog planinarskog društva (HPD) predlagao je vlasti da se uvede u ljetno doba promet poštanskim autobusom na liniji Samobor-Stojdraga-Poklek-Budinjak do Petričkog Sela, s odvojkom za Kalje. U novije doba pješački put/planinarska obilaznica "Žumberački planinski put" prolazi preko Kalja. Osnivač trase, ŠPD Monter iz Zagreba namjerava uspostaviti dopunsku kontrolnu točku u Caritasu.

U 16. stoljeću u Hrvatskoj je osnovana Vojna krajina s ciljem obrane od turskog osvajačkog pohoda na Beč. U Žumberku su tada, u doba vladavine carice Marije Terezije formirane dvije kompanije: 11. oštrčka sa sjedištem u Kostanjevcu i 12. žumberačka sa sjedištem prvotno u Siječevcu, a potom u Kalju. U Kalju je u to vrijeme bilo glavno poštansko sjedište za 36 pečanskih i grabarskih 260 kuća.

Nakon ukinuća Vojne krajine, godine 1872. Žumberak je podijeljen na dvije upravne općine: Sošice i Kalje. Prvi je načelnik bio Pavao Kekić, koji je sagradio veliku kuću pokraj odvojka ceste za Kalje s trgovinom mještovite robe, kuglanom, gostionicom i prenoćištem u kojem su noćili putnici namjernici i planinari koji su obilazili ove krajeve. Mogli su prenoćiti i u zgradi šumarije. U selu se mogao unajmiti vodič za izlet na Svetu Geru uz nadnicu od 2 forinte.

Crkva sv. Mihaela Arkanđela u Kalju postoji od 1670. godine, dok je župa utemeljena 1821. godine. Tada je izgrađen i župni dvor. Svetkovina proštenja održava se 29. rujna na dan sv. Mihaela, odnosno prvu nedjelju poslije. Pokraj crkve stoji 300 godina staro drvo lipe. Tri su župnika značajna u povijesti crkve: župnik Josip Tomlinović (1930.-1959.) začetnik je osnivanja Hrvatske seljačke čitaonice u kući Augustina Belanića; za vrijeme župnikovanja Vinka Igreca (1939.-?) obnovljena je crkva i u njoj uvedena struja, a treći je, legendarni "pop Štef", Stjepan Ivanušić (1948.-2008.), službovao u Žumberku 29 godina, od toga najviše u župi Mrzlo Polje – Kalje. Bio je vrlo omiljen među Žumberčanima, a pokopan je na osobnu želju pokraj kapelice sv. Petke iznad Budinjaka.

U Kalju je prema zapisniku vizitacije 1863. godine osnovana škola samo za mušku djecu, a nastavu je održavao u jednoj seljačkoj sobi učitelj Nikola Blažević. Nakon Drugog svjetskog rata izgrađena je zgrada škole (prva je spaljena u ratu), u kojoj je najprije bila osnovna škola, a potom osmoljetka s nekoliko nastavnika. Školu je pohađalo oko 250 učenika. Znamenit je bio upravitelj škole (1965.-1968.) mr. Pavle Skok, organizator susreta zagrebačke omladine i umirovljenika sa stanovništvom Kalja. U najnovije doba škola je zatvorena zbog malog broja učenika. U blizini škole nekada je bio mjesni ured i vatrogasno društvo.

Od svih zagrebačkih planinarskih društava, HPD Vihor redovito organizira svake godine izlete na područje Kalja. U prostorijama Caritasa "Vihoraši" slave svetkovinu sv. Valentina. Ekološko društvo Žumberak (EDŽ, predsjdnik Josip Šintić) održava povremeno godišnje skupštine u Caritasu. Voditeljici Caritasa Meliti Madirazza, dipl.ing. biologije, EDŽ je dodijelio pismeno priznanje za doprinos razvoju turizma u Žumberku. Caritas u Kalju je postao jedno od vodećih odredišta planinara i turista.

Prof. Josip Pasarić (1860.–1937.), tadašnji predsjednik Hrvatskog planinarskog društva, organizirao je izlet autobusom članova središnjice HPD-a Žumberak, s ciljem posjete slapu Brisalu u dolini potoka Slapnice. Turu su započeli pješačenjem od Stojdrage preko Budinjaka do Petričkog Sela i sprednom grebenskom cestom do Kalja i dalje šumom Turkovačom u Slapnicu. Prof. Pasarić u svom izvještaju (časopis Hrvatski planinar, 1922., br. 1) predlagao je da "spoj Jastrebarskog s Kaljem treba bojom označiti". Bio je to povijesni izlet HPD-a.

Zbog cesovnih prilaza i klimatskih uvjeta Kalje je privlačno odredište za turizam, planinarstvo, odmor i šetnje šumama i livadama punih raznovrsnog cvijeća te okolnim selima. Treba vidjeti napušteno selo Grgetići, smješteno na položaju s prekrasnim vidicima. Kalje se nalazi u neposrednoj blizini "Žumberačke magistrale" Stojdraga-Kostanjevec-Sošice.

U kuću za odmor mogu doći skupine kao što su umirovljenici, izviđači, škole, amateri-sportaši, turističke skupine, planinari i pojedinačni posjetioci. Caritas nudi obiteljski vikend program i prostor za vjernike i duhovne obnove. Prespavati se može u samoj zgradi Caritasa (30 ležaja) i u bivšoj školi (također 30 ležaja). Dolazak u Caritas treba prethodno najaviti voditeljici ustanove na tel.: 098-408-534. U prvom desetljeću nakon Drugog svjetskog rata u Kalju je živjelo oko stotinu žitelja, a danas samo šestorica. Selo je povezano autobusnim linijama za Samobor i Jastrebarsko.

Vladimir Jagarić

 

Arhiva 2011

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.